-
Στη χώρα μας η Νο1 αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης σε ηλικίες 20-74 είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης
-
Άλλες αιτίες είναι ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος και το γλαύκωμα.
-
Ωστόσο, και οι τρεις αιτίες με την σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα να μην μας στερήσουν το φως μας μέχρι τα βαθιά γεράματα.
-
Περίπου 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με χαμηλή όραση και τύφλωση
-
Από αυτά, 39 εκατομμύρια άνθρωποι είναι τυφλοί και 246 εκατομμύρια έχουν μέτρια ή σοβαρή μείωση της όρασης
-
90% των τυφλών ανθρώπων ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα
-
Ωστόσο, το 80% των περιπτώσεων χαμηλής όρασης μπορεί να αποφευχθεί – δηλαδή θεραπεύεται εύκολα και/ή μπορεί να προληφθεί
-
Η αποκατάσταση της όρασης, καθώς και στρατηγικές πρόληψης της τύφλωσης είναι ανάμεσα στις πιο αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας
-
Ο αριθμός των τυφλών ανθρώπων από λοιμώδη αίτια έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια
-
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 19 εκατομμύρια παιδιά με μειωμένη όραση
-
Περίπου το 65% του συνόλου των ανθρώπων που έχουν μειωμένη όραση είναι ηλικίας 50 ετών και άνω, ενώ αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελεί μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού
-
Αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων σε πολλές χώρες σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο μειωμένης όρασης από παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία.
Φέτος, το «Κάλεσμα για Δράση» για την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης είναι: «Stronger Tοgether». Ας είμαστε λοιπόν όλοι μαζί, γιατί «Mαζί, πιο Δυνατοί»!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών & Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης: Η Νο1 αιτία μειωμένης όρασης και τύφλωσης στην Ελλάδας, Ο ρόλος του οπτικού-οπτομέτρη στην ενημέρωση, αφύπνιση και έγκαιρη διάγνωση». Παράλληλα ξεκίνησε μία καμπάνια ενημέρωσης του κοινού με αφίσες και ραδιοφωνικά σποτ εστιάζοντας στην σημασία της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των προβλημάτων όρασης.
Με λίγα λόγια
Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (WSD) είναι μια ετήσια ημέρα αφύπνισης, με σκοπό να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στην τύφλωση και την μειωμένη όραση. Παγκόσμια Ημέρα Όρασης κάθε χρόνο, είναι η δεύτερη Πέμπτη του Οκτώβρη, και για το 2016 είναι η 13η Οκτωβρίου.
Το 2016 είναι το 4ο έτος του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης ΠΗΟ (WHO Global Action Plan) και το IAPB ενθαρρύνει τα μέλη και τους εταίρους να συνεχίσουν με το τρέχον θέμα μας: Παγκόσμια Υγεία των ματιών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (WSD) συντονίζεται από το ΙAPB στα πλαίσια του προγράμματος «VISION 2020 Global Initiative» (Παγκόσμια Πρωτοβουλία για ΟΡΑΣΗ 10/10). Το ΙΑΡΒ είναι υπεύθυνο για το θέμα και ορισμένα βασικά υλικά. Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται ανεξάρτητα, από μέλη και υποστηρικτικές οργανώσεις.
Την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, τα μέλη του IAPB συνεργάζονται ώστε να:
-
ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με την τύφλωση & την μειωμένη όραση, ως μείζονα διεθνή ζητήματα δημόσιας υγείας
-
επηρεάσουν Κυβερνήσεις/Υπουργούς Υγείας να συμμετέχουν και να ορίσουν χρηματοδότηση για εθνικά προγράμματα πρόληψης της τύφλωσης
-
εκπαιδεύσουν ειδικό κοινό για την πρόληψη της τύφλωσης, για το πρόγραμμα VISION 2020 και να κερδίσουν υποστήριξη στις δραστηριότητες του προγράμματος VISION 2020.