Πιθανώς ξέρεις απέξω τις τιμές της αρτηριακής σου πίεσης, ενδεχομένως και της χοληστερίνης σου. Ξέρεις, όμως, τις τιμές της CRP σου; Η C αντιδρώσα πρωτεΐνη αποτελεί δείκτη μόλυνσης στο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές περιπέτειες την υγεία.
Το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή πίεση και οι υψηλές τιμές χοληστερίνης στο αίμα αποτελούν βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Όμως πολύ πιθανόν να γνωρίζεις φίλους ή συγγενείς σου που υποφέρουν από την καρδιά τους χωρίς να έχουν κάποιον από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άλλα φαινόμενα που συμβαίνουν στον οργανισμό, τα οποία δεν είναι ακόμη πολύ γνωστά, όμως συμβάλλουν στη γένεση των ασθενειών αυτών. Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, καλύτερου προσδιορισμού του κινδύνου που διατρέχει ο κάθε ασθενής για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, οι γιατροί μετρούν μέσα στο αίμα τη C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).
Τι είναι αυτή η πρωτεΐνη;
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.), η C αντιδρώσα πρωτεΐνη είναι ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα πρωτεϊνών, που συνθέτει ο οργανισμός όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σημαντική μόλυνση ή ένα τραύμα. Ανακαλύφθηκε πριν από 70 και πλέον χρόνια, όταν οι επιστήμονες εξερευνούσαν τη φλεγμονή στο ανθρώπινο σώμα. Ο ρόλος της σε ό,τι αφορά τις παθήσεις της καρδιάς έχει διευκρινιστεί τα τελευταία χρόνια, μετά την ανακάλυψη ότι τα υψηλά επίπεδά της στο αίμα αποτελούν δείκτη πρόγνωσης των καρδιοπαθειών.
Πολύτιμο τεστ πρόγνωσης καρδιακών επεισοδίων
Η CRP αποτελεί τον καλύτερο δείκτη πρόγνωσης σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Το 50% των ατόμων που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο έχουν αυξημένη CRP, καθώς και το 65% των ατόμων με ασταθή στηθάγχη. Η πιο σημαντική, λοιπόν, χρήση της C αντιδρώσαs πρωτεΐνης (CRP), είναι η ανίχνευση μελλοντικού κινδύνου σε άτομα που φαινομενικά δεν έχουν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό πρόβλημα. Επίσης, το επίπεδο της CRP έχει προγνωστική αξία στους ασθενείς με αθηροσκλήρωση, η οποία προκαλεί τη συσσώρευση της χοληστερίνης στα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργώντας ένα είδος φλεγμονής. Καθώς λοιπόν κάθε φλεγμονώδη διαδικασία παίζει σημαντικό ρόλο στη γένεση καρδιαγγειακών νοσημάτων, η ρήξη της πλάκας αθηροσκλήρωσης και η απόφραξη των αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Όμως σήμερα η μέτρηση της CRP αίματος αποτελεί ένα σταθερό και εύκολο μέτρο για την αξιολόγηση, άρα και την πρόληψη μιας καρδιακής φλεγμονής.
H μέτρηση της CRP δεν αντικαθιστά αυτήν της χοληστερίνης
Τόσο η CRP όσο και η χοληστερίνη είναι δείκτες που προβλέπουν τον κίνδυνο. Όμως η καθεμία μετρά μια διαφορετική συνιστώσα του παθολογικού προβλήματος.
Όπως λοιπόν αποδεικνύουν οι έρευνες:
- Οι ασθενείς με υψηλή C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) αλλά χαμηλή κακή χοληστερίνη (LDL) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτούς με υψηλή LDL και χαμηλή CRP. Αυτό δείχνει ότι η μέτρηση της CRP ανιχνεύει ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, που η μέτρηση μόνο της χοληστερίνης δεν θα τους έβρισκε.
- Τα άτομα με χαμηλή CRP και χαμηλή χοληστερίνη LDL διατρέχουν το μικρότερο κίνδυνο για ένα μελλοντικό επεισόδιο, ενώ άτομα με υψηλή CRP και υψηλή χοληστερίνη LDL κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.
- Έρευνες, επίσης, έχουν δείξει ότι η CRP είναι πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου παρά η LDL χοληστερίνη. Για τους λόγους αυτούς συστήνεται να μετρούνται και οι δύο παράγοντες και οι προληπτικές ή θεραπευτικές παρεμβάσεις να βασίζονται πάνω και στις δύο μετρήσεις.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 135
Update: Οκτώβριος 2016.