Αν δεν βιάζεσαι ιδιαίτερα, είσαι νέα και δεν είχες ποτέ προβλήματα υγείας, το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις είναι…
ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΧΑΛΑΡΑ
Σταμάτησε την αντισύλληψη
Όσο πιο γρήγορα σταματήσεις τα αντισυλληπτικά, τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμο το σώμα σου για μια εγκυμοσύνη. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο διάστημα παίρνεις αντισυλληπτικά, η γονιμότητά σου θα επιστρέψει ένα μήνα μετά.
Περισσότερο σεξ
Το πολύ σεξ βελτιώνει τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος: αυτό σημαίνει να κάνεις έρωτα τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, για να είσαι σίγουρες ότι θα πέσεις πάνω στις πιο γόνιμες μέρες.
ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΣΟΒΑΡΑ
Ίσως προσπαθείς ήδη για μερικούς μήνες και θέλεις να κατευθύνεις ακόμα περισσότερο την προσπάθεια. Ήρθε η ώρα να βρεις ποιες είναι οι πιο γόνιμες ημέρες σου, ώστε να τις εκμεταλλευτείς πλήρως.
Η μέρα της ωορρηξίας
Καταρχήν κατάγραψε για μερικούς μήνες την περίοδό σου. Η πρώτη μέρα της περιόδου είναι και η πρώτη μέρα του κύκλου σου, που διαρκεί από 24 ως 36 μέρες με μια μικρή απόκλιση μιας ή δυο ημερών από μήνα σε μήνα. «Οι γυναίκες συνήθως παράγουν ένα ωάριο περίπου δυο εβδομάδες πριν την έμμηνο ρύση», λέει ο κ. Καλογερόπουλος. Για να βρεις ποια είναι η πιθανότερη ημερομηνία ωορρηξίας, αφαίρεσε 14 μέρες από το συνολικό αριθμό των ημερών του κύκλου. Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι τον ένα μήνα η περίοδός σου ήρθε την 27η μέρα και τον επόμενο την 30η. Το πιο πιθανό είναι να έχεις ωορρηξία μεταξύ της 13ης και της 16ης ημέρας.
Αύξησε τις πιθανότητές σου
Τώρα που ξέρεις πότε περίπου είναι η ωορρηξία σου, δραστηριοποιήσου περισσότερο στο κρεβάτι, ιδιαίτερα δυο μέρες πριν. Το ωάριο παραμένει ζωντανό 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του, ενώ το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 72 ώρες και να περιμένει για μερικές μέρες γύρω από τη μήτρα μέχρι να απελευθερωθεί το ωάριο. Φρόντισε να το απολαμβάνεις
Ο αυστηρός προγραμματισμός μπορεί να κάνει το σεξ να φαίνεται σαν καθήκον. Οι στάσεις που θα επιλέξεις δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη σύλληψη. Παρόλα αυτά, το να παραμείνεις ξαπλωμένη στο κρεβάτι για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το σεξ θα κάνει τη βαρύτητα να δουλέψει υπέρ του σπέρματος, αν και δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει.
Έχεις αρχίσει να αγχώνεσαι; Διάβασε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα.
ΈΧΕΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ
Έχεις δοκιμάσει τις πιο βασικές μεθόδους και θέλεις κάτι πιο συγκεκριμένο. Χρειάζεσαι απλώς λίγο περισσότερο χρόνο και χρήματα για μια πιο επιθετική προσέγγιση.
Τεστ ωορρηξίας
Είναι ένα τεστ ούρων που το κάνεις μόνη στο σπίτι και λειτουργεί όπως το τεστ εγκυμοσύνης: ουρείς σε ένα στικ, περιμένεις μερικά λεπτά και βλέπεις το αποτέλεσμα. Το τεστ προσδιορίζει την ωορρηξία 36 ώρες πριν, μετρώντας μια συγκεκριμένη ορμόνη. Αν είναι θετικό, τρέξε στο κρεβάτι… Κάνε το τεστ την εβδομάδα που νομίζεις ότι θα έχεις ωορρηξία και ακολούθησε πιστά τις οδηγίες. Για να είναι πιο εύκολη η ανίχνευση κάνε το τεστ την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Θέλω να γίνω μητέρα, ΤΩΡΑ!
Ίσως είσαι πάνω από 35 ή θέλεις πραγματικά να κάνεις ό,τι περισσότερο μπορείς. Μάθε να ακούς τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου όταν είναι έτοιμο για ένα μωρό.
Μέτρησε τη θερμοκρασία σου
Ξύπνα την ίδια ώρα κάθε πρωί και μέτρησε τη θερμοκρασία σου, πριν σηκωθείς από το κρεβάτι. Λίγο πριν την ωορρηξία η βασική θερμοκρασία του σώματος πέφτει, για να ανέβει μετά την ωορρηξία, ώστε να δεχτεί ένα πιθανώς γονιμοποιημένο ωάριο. Το να μετράς τη θερμοκρασία σου δεν θα προβλέψει με ακρίβεια την ωορρηξία αλλά θα την επιβεβαιώσει.
Παρατήρησε τις εκκρίσεις σου
Όσο πλησιάζει η ωορρηξία είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί μια υγρή ρευστή και διάφανη υπερέκκριση τραχηλικής βλέννας. Τα σπερματοζωάρια την αγαπούν πολύ, γιατί τα διευκολύνει να κολυμπήσουν με άνεση μέχρι το ωάριο.
Επισκέψου το γιατρό σου
Οι γυναίκες που είναι κάτω από 35 και έχουν προσπαθήσει για ένα χρόνο να κάνουν μωρό και δεν τα κατάφεραν, καλό είναι να κλείσουν ένα ραντεβού με το γυναικολόγο τους. Το ίδιο ισχύει και για όσες είναι πάνω από 35 και προσπαθούν για έξι μήνες. Σε κάθε περίπτωση να είσαι αισιόδοξη: υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις ένα παιδί.
Ανεξάρτητα από το πότε ελπίζεις να γίνεις μαμά, η φροντίδα που δείχνεις στο σώμα σου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μελλοντική σου γονιμότητα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 78
Update: Ιούνιος 2016.