Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνήθως εμφανίζουν:
1.Έντονη τριχοφυΐα
Υπάρχει περίπου στο 80% των περιπτώσεων και αφορά συνήθως το πρόσωπο αλλά και το σώμα και, μάλιστα, το τρίχωμα έχει, όπως λέγεται, ανδρική κατανομή. Παρατηρείται, δηλαδή, πολύ έντονη τριχοφυΐα στο στήθος, στην περιοχή της κοιλιάς, στους γλουτούς. Οι ορμόνες που δημιουργούν το πρόβλημα είναι τα ανδρογόνα, με κύριο εκπρόσωπό τους την τεστοστερόνη.
Αντιμετώπιση: Η θεραπεία της υπερτρίχωσης εξαρτάται από τις αιτίες που την προκαλούν. Μετά τη διάγνωση συνήθως χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για 6 μήνες έως και 1-2 χρόνια. Τα φάρμακα μπλοκάρουν τον υποδοχέα και εξουδετερώνουν τη δράση των ανδρικών ορμονών. Για το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργείται τη λύση μπορεί να δώσει η ριζική αποτρίχωση, αφού όμως προηγηθεί από τον ενδοκρινολόγο η παρακολούθηση και η εξατομικευμένη θεραπεία.
2. Διαταραχές στην περίοδο
Στις απλές πολυκυστικές ωοθήκες η περίοδος είναι συνήθως φυσιολογική και δεν απαιτείται θεραπεία. Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ωστόσο, ο κύκλος της περιόδου είναι μεγάλος (35-50 μέρες) και δεν υπάρχει ωορρηξία. Επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και δευτεροπαθής αμηνόρροια, δηλαδή να σταματήσει τελείως η περίοδος. Ακόμα παρατηρείται από ολιγομηνόρροια μέχρι και έντονη αιμορραγία.
Αντιμετώπιση: Σε κάθε διαταραχή του κύκλου που διαρκεί και ανάλογα με το αίτιο πρέπει να γίνονται κάποιες εξετάσεις. Στην περίπτωση oπου έχει ήδη διαγνωστεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνιστάται ορμονική θεραπεία (προγεστερόνη αντισυλληπτικά). Επιπλέον η ελάττωση του σωματικού βάρους και η άσκηση αποκαθιστούν την ωοθυλακιορρηξία στο 70% των περιπτώσεων. Έτσι μειώνονται τα συμπτώματα του συνδρόμου, ενώ οι περισσότερες γυναίκες χάνοντας το 10% του βάρους τους επανέρχονται σε φυσιολογικούς κύκλους.
3. Προβλήματα γονιμότητας
Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών το βασικό αίτιο υπογονιμότητας είναι η διαταραχή ωορρηξίας και στόχος της θεραπείας η πρόκληση ωορρηξίας. Επίσης η υπερπλασία του ενδομητρίου, η οποία οφείλεται στην ανωορρηξία και στην ύπαρξη αυξημένων οιστρογόνων, είναι πολύ συχνή στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, κάτι που επίσης ευνοεί την υπογονιμότητα.
Αντιμετώπιση: Πριν από τη θεραπεία το ζευγάρι πρέπει να διερευνηθεί πλήρως με ορμονικό και προγεννητικό έλεγχο της γυναίκας, σαλπιγγογραφία και σπερμοδιάγραμμα για αποκλεισμό επιπλέον προβλημάτων. Ωορρηξία επιτυγχάνεται σε ποσοστό 70-80% των γυναικών με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να συνεχιστεί για 3-6 μήνες. Επίσης, αναφερόμενος στις εξελίξεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, o κ. Λουτράδης τόνισε ότι οι νέες τεχνικές ωρίμανσης in vitro των ανθρώπινων ωαρίων δοκιμάζονται τελευταία με επιτυχία σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στις οποίες απαγορεύεται να χορηγηθούν φαρμακευτικά σχήματα.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 159
Update: Μάιος 2016.