Είναι γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο αυξάνονται στα ιατρεία των γυναικολόγων οι επισκέψεις που αφορούν φλεγμονές του γεννητικού συστήματος. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με «σουβενίρ» κάποιo μικρό ή μεγάλο δερματικό πρόβλημα. Δες, λοιπόν, ποιες είναι οι συνήθεις δερματοπάθειες αλλά και οι γυναικολογικές λοιμώξεις του φθινοπώρου, πώς θα τις εντοπίσεις αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς από αυτές το συντομότερο.
Μα, τι είναι αυτές οι κηλίδες στο ντεκολτέ μου;
Είναι μια πολύ συνηθισμένη δερματοπάθεια, η «ποικιλόχρους πιτυρίαση» ή «αρρώστια του ντεκολτέ», όπως αλλιώς ονομάζεται, και συνήθως μεταδίδεται στις παραλίες από μύκητες που φωλιάζουν στην υγρή άμμο. Εκδηλώνεται με μικρές λευκές και καφέ κηλίδες, κυρίως στο στήθος ή στο θώρακα, οι οποίες μπορεί να επεκταθούν σε μεγάλες επιφάνειες και στους ώμους, στον αυχένα ή στην πλάτη. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και μόνο με λευκές κηλίδες.
Τι να κάνεις: «Οι αντιμυκητιακές κρέμες και η αγωγή από το στόμα έχουν άριστα αποτελέσματα, φτάνει να αρχίσεις την αγωγή εγκαίρως», λέει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Ευγενία Τσαγκρώνη, η οποία επισημαίνει: «Με θεραπεία μίας εβδομάδας ο μύκητας σκοτώνεται, αφήνει όμως τις λευκές κηλίδες, οι οποίες θα επαναχρωματιστούν αργότερα, σε έναν και πλέον μήνα, αφού ο οργανισμός θα κληθεί να φτιάξει καινούρια μελανίνη, ουσία που προσδίδει το χρώμα στο δέρμα. Μετά το τέλος της θεραπείας και για ένα εξάμηνο συνιστάται πλύσιμο με ειδικά σαμπουάν που δεν επιτρέπουν αναμόλυνση».
Μήπως κόλλησα το «πόδι του αθλητή»;
Η υγρή άμμος και η ζεστή υγρασία των κλειστών παπουτσιών δημιουργούν επίσης ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκητιάσεων και στα πόδια. Αν έχεις ένα αίσθημα καψίματος στις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, ιδιαίτερα ανάμεσα στο τέταρτο και το πέμπτο δάχτυλο, τα οποία μπορεί να εμφανίσουν και αποξηραμένες πέτσες, τότε το πιθανότερο είναι ότι έχεις κολλήσει μία από τις πιο κοινές μυκητιάσεις: το λεγόμενο «πόδι του αθλητή».
Τι να κάνεις: Αν έχεις προσβληθεί από τη μόλυνση, ο δερματολόγος θα σου συστήσει κάποιο αντιμυκητιακό φάρμακο – σε σκόνη ή σε σπρέι. Ένας επίσης φυσικός τρόπος για να την καταπολεμήσεις είναι να ρίξεις ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού μαγειρική σόδα, να την αφήσεις για λίγα λεπτά και ύστερα να ξεπλύνεις καλά τα πόδια σου με χλιαρό νερό. Επαναλαμβάνεις τη θεραπεία αυτή όσον καιρό χρειαστεί, μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.
Μυρμηγκιές στα πέλματα, τι να κάνω;
Ιδιαίτερα κολλητικές, αλλά γενικά ακίνδυνες, οι μυρμηγκιές είναι μικρά ιογενή εξογκώματα του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) και αναπτύσσονται συνήθως στα δάχτυλα, στο πίσω μέρος της παλάμης, στα χέρια και στα πόδια. Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών (όπως δάπεδα σε πισίνες κ.ά.), τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που έχουν μυρμηγκιές, ενώ εμφανίζονται συνήθως όταν υπάρχει σχισμή στο δέρμα ή υπερβολική υγρασία, όπως αυτή στα ιδρωμένα πόδια. Οι μυρμηγκιές στα πέλματα είναι μεγαλύτερες από τις κοινές μυρμηγκιές και επώδυνες, λόγω της πίεσης που ασκείται κατά το περπάτημα.
Τι να κάνεις: Επειδή οι μυρμηγκιές είναι μεταδοτικές και πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος ή να μεταδοθούν σε άλλα άτομα, το καλύτερο είναι να αντιμετωπίζονται αμέσως στο ιατρείο του δερματολόγου ή του πλαστικού χειρουργού. Όπως επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός Θάνος Κοντογιάννης: «Για να απαλλαγείς από τις μυρμηγκιές, έχεις στη διάθεσή σου τρεις εξίσου αποτελεσματικές θεραπείες: Την ηλεκτροκαυτηρίαση (μέθοδος που καταστρέφει τον ιστό με χρήση ηλεκτρισμού), την αφαίρεσή τους με λέιζερ διοξειδίου (καταστρέφει επίσης τον ιστό της μυρμηγκιάς) και την κρυοπηξία (δηλαδή υγρό άζωτο πάνω στη μυρμηγκιά, ώστε να καταστραφεί σε βάθος). Όποια μέθοδο και αν επιλέξεις, δεν αφήνει σημάδι».
Ωχ, πάλι κολπική λοίμωξη;
Οι βουτιές σε όχι και τόσο καθαρές θάλασσες ή πισίνες, όπως και η μολυσμένη άμμος, αποτελούν «ιδανικούς» χώρους για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών (μικρόβια, μύκητες ή ιούς) στο γυναικείο κόλπο. Αν λοιπόν επιστρέφοντας από τις διακοπές σου έχεις εμφανίσει αυξημένες εκκρίσεις με λευκό ή κιτρινοπράσινο χρώμα και δυσάρεστη οσμή, η οποία συνοδεύεται και από έντονη φαγούρα (μέσα και έξω από τον κόλπο), η πιθανότητα κολπίτιδας είναι σχεδόν βέβαιη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας: «Η ύπαρξη κνησμού και λευκών εκκρίσεων συνήθως συνδέεται με μόλυνση του κόλπου, που προέρχεται από μύκητες, ενώ οι λευκές ή αποχρωματισμένες εκκρίσεις με οσμή, που γίνεται πιο έντονη μετά το σεξ, μπορεί να οφείλονται σε μικροβιακή κολπίτιδα».
Τι να κάνεις: Εφόσον παρουσιάζεις κάποιο σύμπτωμα όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω, πρέπει να επισκεφθείς αμέσως το γιατρό για τις απαραίτητες εξετάσεις και την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόσο για τις μυκητιάσεις όσο και για τις μικροβιακές κολπίτιδες (π.χ. κολπίτιδες από τριχομονάδες, κοινά μικρόβια, χλαμύδια) συνήθως απαιτείται θεραπεία με κολπικές αλοιφές, υπόθετα αλλά και αγωγή από το στόμα, σε μορφή χαπιού). Αγωγή πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφος, ενώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.
* Εναλλακτικά, αφού συμβουλευτείς το γιατρό σου, μπορείς να κάνεις πλύσεις με βάμμα καλέντουλας αραιωμένο ή να κάνεις καθημερινά πλύσεις με χαμομήλι, στο οποίο θα προσθέσεις 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου tea tree.
Tριχομονάδες; Δεν είναι δυνατόν!
Και όμως είναι αν είσαι ένα σεξουαλικώς υπερδραστήριο άτομο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις στατιστικές, το 10% των γυναικών προσβάλλεται από τους συντρόφους τους. «Ωστόσο η μετάδοση των τριχομονάδων, οι οποίες οφείλονται συνήθως σε παράσιτο που συνήθως μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, διευκολύνεται και από τις υγρές συνθήκες (βρεγμένες πετσέτες, μαγιό, εσώρουχα κ.ά.)», υπενθυμίζουν οι ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Στις γυναίκες η συχνότερη εστία μόλυνσης είναι ο κόλπος και στους άνδρες η ουρήθρα, ενώ τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως με υπερβολική κιτρινωπή έκκριση, δυσάρεστη μυρωδιά «ψαρίλας», φαγούρα και ερεθισμό στα γεννητικά όργανα.
Τι να κάνεις: Τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου μπορείτε να θεραπευτείτε τελείως με την κατάλληλη αγωγή, την οποία πρέπει να λαμβάνετε ταυτόχρονα. Προσοχή: Οι τριχομονάδες σε έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι αιτία γέννησης παιδιού με χαμηλό βάρος σώματος (κάτω από 2,27 κιλά) ή πρόωρου τοκετού.
Να θυμάσαι:
- Οι γυναικολογικές μυκητιάσεις και λοιμώξεις των διακοπών αντιμετωπίζονται εύκολα. Όμως, αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα αναπαραγωγικά όργανα, όπως σαλπιγγίτιδα, αποστήματα, ακόμη και περιτονίτιδα.
- Μπορεί οι άνδρες να μην παρουσιάζουν την ίδια ευαισθησία με τις γυναίκες, αν ωστόσο, παρατηρήσουν κάποιο έκκριμα από την ουρήθρα ή νιώθουν πόνο κατά την ούρηση, πρέπει και αυτοί να απευθυνθούν στο γιατρό τους.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143
Επικαιροποίηση: Σεπτέμβριος 2015.