Το στρες έχει κατηγορηθεί ως η συνηθέστερη αιτία των πονοκεφάλων που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Είναι όμως και η μοναδική; Με τη βοήθεια του Δρ Αναστάσιου Σπαντιδέα, Παθολόγου, Κλινικού Φαρμακολόγου, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ετοιμάσαμε το παρακάτω τεστ που θα σε βοηθήσει, να αναγνωρίσεις τον τύπο του πονοκεφάλου που σε ταλαιπωρεί αλλά και ποια μπορεί να είναι η πιθανότερη αιτία που τον προκαλεί.
ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ;
Μήπως καπνίζεις;
Α. Ναι
Β. Περιστασιακά, αν βρεθώ με παρέα.
Γ. Όχι, φυσικά!
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Α ΚΑΙ Β
Το κάπνισμα κυρίως το συστηματικό και έντονο (μεγάλος αριθμός τσιγάρων ημερησίως) και σπανιότερα το περιστασιακό είναι μια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης πονοκεφάλου και ημικρανιών. Χρειάζεται βέβαια προσοχή γιατί, σύμφωνα με τις έρευνες, αν και μετά το κόψιμο του τσιγάρου ο οργανισμός ωφελείται και οι πονοκέφαλοι εξαφανίζονται ή έστω μειώνονται, εντούτοις την περίοδο που προσπαθεί κάποιος να το κόψει, το άγχος της προσπάθειας και η έλλειψη νικοτίνης μπορεί να του προκαλέσουν περισσότερους πονοκεφάλους. Το καλύτερο είναι οταν αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό -πχ. Ιατρεία διακοπής καπνίσματος- ώστε να έχεις και την ανάλογη υποστήριξη.
Υποφέρεις από κάποιο/α από τα παρακάτω συμπτώματα: συνάχι, στραβό ρινικό διάφραγμα, «βουλωμένη» μύτη, πόνο γύρω από τα μάτια ή τη μύτη, συνεχή κούραση;
Α. Όχι από κανένα
Β. Υποφέρω από 1-3 και μόνο όταν είμαι κρυωμένος/η
Γ. Από 3 ή περισσότερα.
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ
Όσοι υποφέρουν από ρινίτιδες ή έχουν προβλήματα με το διάφραγμά τους και κατά συνέπεια δυσχέρεια στην αναπνοή έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους. Κάποιοι τύποι εισπνεόμενων στεροειδών φαρμάκων μπορούν να μειώσουν όχι μόνο τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας αλλά και τους πονοκεφάλους. Ο μόνος αρμόδιος όμως για να σου δώσει περισσότερες πληροφορίες είναι ο γιατρός.
Μήπως τον τελευταίο καιρό πήρες κάποια παραπάνω κιλά;
Α. Όχι, αλλά είμαι υπέρβαρος/η
Β. Όχι
Γ. Ναι
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Α ΚΑΙ Γ
Εάν υποφέρεις από συχνούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες, τότε το επιπλέον βάρος μπορεί να τους επιδεινώσει. Έρευνα του Πανεπιστημίου Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι όσο μεγαλώνει ο δείκτης μάζας του σώματος, τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες να υποφέρει κάποιος από ημικρανίες ή/και άλλης μορφής πονοκεφάλους.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που επισκέφθηκες έναν οφθαλμίατρο;
Α. Πάει πάνω από χρόνος
Β. Πάνω από ένα εξάμηνο
Γ. Το τελευταίο εξάμηνο
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Α
Πολύ συχνά, ο πονοκέφαλος που εμφανίζεται στο τέλος της ημέρας μπορεί να οφείλεται σε οφθαλμολογικά προβλήματα που δεν έχουν διαγνωστεί. Κι αυτό γιατί οι οπτικοί μύες κουράζονται από την υπερπροσπάθεια να εστιάσουν σωστά. Στις συνήθεις αιτίες συμπεριλαμβάνονται η μυωπία, ο αστιγματισμός και το γλαύκωμα. Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και ίσως ένα καινούριο ζευγάρι γυαλιά μπορεί να σε απαλλάξουν από τους πονοκεφάλους.
ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ;
Τι κάνεις για να σου περάσει ο πονοκέφαλος;
Α. Παίρνεις κάποιο ήπιο παυσίπονο π.χ. ασπιρίνη ή παρακεταμόλη
Β. Παίρνεις κάποιο «βαρύ» παυσίπονο, γιατί πια, τα ήπια δεν σου κάνουν τίποτα.
Γ. Δεν παίρνεις τίποτα και το αντιμετωπίζεις φυσικά με χαλάρωση, βαθιές εισπνοές, ή βγαίνεις μια βόλτα στη φύση.
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Β, ΙΣΩΣ ΚΑΙ Η Α
Μια από τις συχνότερες αιτίες πονοκεφάλων είναι η κατάχρηση παυσίπονων. Με τη λέξη «βαριά» παυσίπονα συνήθως εννοούμε αυτά που είναι συνδυασμοί απλών παυσίπονων με κωδεΐνη. Όταν λοιπόν γίνεται αλόγιστη χρήση γενικά των παυσίπονων, οδηγούμαστε σε μια κατάσταση ήπιας εξάρτησης που οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Όσο πιο συχνά τα λαμβάνουμε, τόσο πιο πολλούς πονοκεφάλους έχουμε, και τόσο πιο πολύ τα χρειαζόμαστε. Έτσι με τη χρόνια και συστηματική χρήση, τα ίδια τα παυσίπονα, γίνονται η αιτία του πονοκεφάλου ή της ημικρανίας. Εάν παίρνεις παυσίπονα με συχνότητα μεγαλύτερη από τρεις φορές την εβδομάδα, ίσως είναι καιρός να ζητήσεις τη βοήθεια του γιατρού σου.
Έχεις έντονη την αίσθηση ότι αρχίζει ο πονοκέφαλος. Τι κάνεις:
Α. Δεν δίνεις σημασία, εκτός και αν ο πόνος χειροτερέψει πολύ.
Β. Προσπαθείς να χαλαρώσεις και ελπίζεις ότι θα τον προλάβεις.
Γ. Πιστεύεις ότι θα χειροτερέψει, το λες σε όλους και είσαι έτοιμη να επιστρέψεις στο σπίτι.
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ
Πολλές φορές ο πόνος δυναμώνει όταν σκεφτόμαστε ότι μπορεί να... δυναμώσει. Το άγχος ότι μπορεί να αρχίσει πονοκέφαλος, εντείνει την ένταση κάνοντας τους μυς να συσπώνται νευρικά. Αυτή η υπερδραστηριότητα των μυών, τους κουράζει και έχει σαν αποτέλεσμα ο πόνος να χειροτερεύει. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να χαλαρώσουμε παίρνοντας βαθιές εισπνοές και μετρώντας αντίστροφα από το 20 ως το 1. Αυτό ηρεμεί τον οργανισμό, αποκαθιστά την αναπνοή και τη λειτουργία των μυών.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΣΟΥ ΠΡΟΦΙΛ;
Περιμένεις στην «ουρά», όταν κάποιος άλλος πάει να σου πάρει τη σειρά. Τι κάνεις;
Α. Γυρνάς ευγενικά και του λες ότι προηγείσαι
Β. Εκνευρίζεσαι και αρχίζεις να φωνάζεις, μέχρι να υποχωρήσει.
Γ. Αναστενάζεις και δεν λες τίποτα.
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ
Δυστυχώς η τακτική του «καλού παιδιού» που υπομένει αγόγγυστα τις αδικίες μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υγεία. Ο καταπιεσμένος θυμός, ως ψυχοσωματική αντίδραση, είναι μια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης πονοκεφάλου. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η αναγνώριση και η αποδοχή των συναισθημάτων μας μπορεί να βοηθήσουν. Τι προτείνουν; Να καταγράφουμε τα συναισθήματά μας όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο. Αυτή η τακτική λειτουργεί απελευθερωτικά όπως όταν ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας για να βγει ο ατμός.
Τι σε αγχώνει περισσότερο;
Α. Βασικά τα θέματα της δουλειάς και της οικογένειας.
Β. Το αβέβαιο μέλλον που συνοδεύει την οικονομική κρίση.
Γ. Οτιδήποτε δεν μπορώ να ελέγξω, π.χ. η κίνηση, οι συνάδελφοί, οι αγενείς πωλητές, το μποτιλιάρισμα κλπ
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ
Το άγχος και το στρες, μπορούν να προκαλέσουν πολλές ψυχοσωματικές αντιδράσεις με συνηθέστερη αυτή των λεγόμενων «πονοκεφάλων από υπερένταση» οι οποίοι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, ή/και ημικρανίες, που συνήθως όμως εκδηλώνονται αφού περάσει η στρεσογόνος κατάσταση και ο οργανισμός ηρεμήσει. Το παράδοξο είναι ότι τα μικρά και καθημερινά είναι αυτά που μας επιβαρύνουν περισσότερο, καθότι λειτουργούν συσσωρευτικά και γιγαντώνονται, και όχι τα μεγάλα και σημαντικά. Ισως λοιπόν μια καλή κίνηση είναι να ξεφορτωθούμε το «περιττό» ψυχολογικό βάρος και να αφοσιωθούμε στην επίλυση ή έστω στην αντιμετώπιση των μεγάλων και σημαντικών.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ;
Χρησιμοποιείς κινητό:
Α. Συνέχεια, είναι μέρος της δουλειάς και της ζωής σου.
Β. Μόνο όταν το χρειάζεσαι και για όσο το δυνατόν λιγότερο.
Γ. Έχεις περιορίσει τη χρήση του.
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Α, ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΚΑΙ Η Β, Γ
Όλοι έχουμε πληροφορηθεί ότι η ανεξέλεγκτη και άσκοπη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Η λανθασμένη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια των συνδιαλέξεων (και ανεξάρτητα από τον τύπο του τηλεφώνου που χρησιμοποιούμε), είναι πολύ πιθανό ότι φέρουν μερίδιο ευθύνης. Το να προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τη συσκευή ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο μας για να έχουμε ελεύθερα τα χέρια μας, ιδιαίτερα σε πολύωρες συνομιλίες, προκαλεί ένταση στην περιοχή του αυχένα και του κεφαλιού, και κατά συνέπεια πονοκέφαλο. Δοκίμασε τα hands free και το Bluetooth για συνομιλίες με κινητό ή τα ειδικά ακουστικά με ενσωματωμένο μικρόφωνο για το σταθερό.
Χρησιμοποιείς το φορητό υπολογιστή:
Α. Κάθε μέρα και πάνω από δύο ώρες.
Β. Σπάνια, συνήθως μόνο όταν ταξιδεύεις ή όταν πρέπει να κάνεις κάποια παρουσίαση.
Γ. Δεν έχεις φορητό υπολογιστή.
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Α
Η χρήση του φορητού υπολογιστή, «απαιτεί» η οθόνη να βρίσκεται κάτω από το ύψος των ματιών και κατά συνέπεια το κεφάλι σκύβει λίγο προς τα εμπρός. Αυτό μακροπρόθεσμα δημιουργεί εντάσεις στον αυχένα και στους ώμους που μπορεί να αντανακλάται και στο μέτωπο προκαλώντας πονοκεφάλους. Αν πρέπει να χρησιμοποιείς φορητό υπολογιστή για πολλές ώρες, ανέβασε την οθόνη του στο ύψος των ματιών και σύνδεσέ τον με ένα άλλο, χωριστό πληκτρολόγιο. Παράλληλα η παρατεταμένη καθήλωση του βλέμματος στην οθόνη του υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει κοπιωπία (κούραση των ματιών) και ως εκ τούτου πονοκέφαλο.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΟΥ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ;
Συνήθως για την εμφάνισή σου προτιμάς:
Α. Ρούχα με πολλά πουά ή ρίγες σε έντονες αντιθέσεις χρωμάτων
Β. Μεγάλες, βαριές τσάντες που κρέμονται από τον ώμο.
Γ. Τραβάς τα μαλλιά σου πίσω σε κότσο, σινιόν ή αλογοουρά ή έχεις προσθετικά μαλλιών.
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Α, Β ΚΑΙ Γ
Προκειμένου να κρατήσουμε την τσάντα στη θέση της και άσχετα από το βάρος της, ανασηκώνουμε τον ώμο μας. Αυτή η άβολη στάση προκαλεί ένταση στους μυς των ώμων και του αυχένα και κατά συνέπεια και στο κεφάλι. Πιο σωστές είναι οι τσάντες τύπου «ταχυδρόμου» που φοριούνται διαγώνια. Επίσης, οι σφιχτοί κότσοι και τα εξτένσιον μαλλιών προκαλούν ένταση στο μέτωπο και στο πρόσωπο, ενώ τα υφάσματα με έντονα γεωμετρικά σχέδια αντανακλούν το φως με έναν περίεργο τρόπο που (σε ανθρώπους που έχουν ευαισθησία), μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.
ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ