Αν και η σχέση διατροφής - ακμής είναι αμφιλεγόμενη και δεν έχει αποδειχθεί ότι κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα, π.χ. σοκολάτα, μπορεί να αποτελούν αίτιο πρόκλησης ακμής, επιστήμονες από το Center for Balanced Health της Νέας Υόρκης αναφέρουν ότι μια διατροφή με πολλά σάκχαρα και άμυλο μπορεί να επιδεινώσει τα σπυράκια τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.
Προτείνουν, δε, η λήψη θερμίδων από υδατάνθρακες να μην υπερβαίνει το 40% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης και επίσης να αποφεύγονται ή να περιοριστούν σημαντικά τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως λευκό ψωμί, σακχαρούχα σνακ και ροφήματα.