Αλλεργία ή κρυολόγημα; Πώς να τα ξεχωρίσεις

19.03.2014
Η μύτη άρχισε να τρέχει και το φτέρνισμα δίνει και παίρνει. Κρυολόγησες ή μήπως πρόκειται για ανοιξιάτιη αλεργία; Μαθε πώς θα ξεχωρίσεις τα συμπτώματα

Έχεις προσέξει τη σειρά των συμπτωμάτων όταν αρπάζεις κρυολόγημα; Πρώτα φτερνίζεσαι και μετά αρχίζει η καταρροή και η ρινική συμφόρηση. Στην αλλεργία βέβαια, τα συμπτώματα εμφανίζονται μαζί και σε ταλαιπωρούν ασταμάτητα.

Άλλος ένας τρόπος για να "ενοχοποιήσεις" την αλλεργία είναι η συχνότητα του φτερνίσματος αλλά και το χρώμα των ρινικών εκρίσεων. Αν έχεις αλλεργία το φτέρνισμα είναι ασταμάτητο και το ένα διαδέχεται το άλλο ενώ οι ρινικές εκκρίσεις είναι λευκές και δεν κιτρινίζουν, όπως συμβαίνει με το κρυολόγημα.

Άλλωστε, το κρυολόγημα περνά αλλά η αλλεργία μένει. Αν αρρώστησες, μετά από μερικές ημέρες υποχωρούν και αρχίζεις να βλέπεις σαφή βελτίωση ενώ στην περίπτωση της αλλεργίας τα πράγματα θα επιδεινώνονται όσο εκτίθεσαι στο αλλεργιογόνο.

Τέλος, η απουσία πυρετού κι άλλων σχετικών συμπτωμάτων κρυολογήματος είναι επίσης ένδειξη πως μάλλον εχεις αλλεργική ρινίτιδα γι΄αυτό και πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου αν θέλεις να γλιτώσεις.

Tips για να μειώσεις τα συμπτώματα της ανοιξιάτικης αλλεργίας

* Μην κυκλόφορείς στην εξοχή ή σε πάρκα νωρίς το πρωί κατά τη διάρκεια δηλαδή που παρατηείται "εκρηξη" γύρης. Προγραμμάτισε τη βόλτα ή τις δουλειές σου μετά τις 10 το πρωί

* Μην οδηγείς με ανοιχτά παράθυρα. Αν ζεσταίνεσαι προτίμησε το κλιματιστικό. Η ταχύτητα ωθεί τη γύρη προς τα μέσα με αποτέλεσμα οι μοκέτες και τα καθίσματα να γεμίσουν αλλεργιογόνα.

* Άλλαζε ρούχα με το που μπαίνεις στο σπίτι και κάνε ένα ντους πριν τον ύπνο έτσι ώστε να ξεφορτωθείς τα αλλεργιογόνα και να κοιμηθείς χωρίς προβλήματα.

* Αν έχεις ζωάκι φρόντισε να το σκουπίζεις με υγρό πανί κάθε φορά που επιστρέφετε σπίτι. Το τρίχωμά του λειτουργεί σαν... συλλέκτης σκόνης και γύρης, κάτι που μπορεί να σε κάνει να υποφέρεις.

* Μην αμελείς τον καθαρισμό του σπιτιού. Η γύρη και η σκόνη κάθονται στα πιο απίστευτα σημεία. Επίσης φρόντισε να αλλάζεις σεντόνια και μαξιλαροθήκες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

* Βεβαιώσου ότι το κλιματιστικό σου διαθέτει φίλτρο καθαρό που θα κρατήσει τα αλλεργιογόνα μακριά. Φρόντιζε να καθαρίζεις το φίλτρο τουλάχιστον μια φορά το δίμηνο.

* Απόφυγε τους ιονιστές. Κάποιες από τις συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο εκπέμπουν επικίνδυνες ποσότητες όζοντος στον αέρα, που μπορεί να επιδεινώσουν τις αλλεργίες.

* Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με φυσικούς τρόπους, μην ταλαιπωρείσαι. Πάρε αντισταμινικά αφου πρώτα συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Δεν έχει νόημα να ζεις κλεισμένη σε μια γυάλα...