Σαπούνια & λιπαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο για ΣΜΝ

01.01.2016
Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αφρόλουτρα και σαπούνια για το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένεις, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες, προειδοποιούν ότι τα σαπούνια και τα λιπαντικά που δεν έχουν σχεδιαστεί για εσωτερική χρήση, μπορούν να βλάψουν τους ευαίσθητους ιστούς και αυξάνουν την πιθανότητα μιας γυναίκας να μολυνθεί με έρπητα, χλαμύδια και τον ιό HIV.

Όπως τονίζει, ο επικεφαλής της μελέτης Τζόελ Μπράουν, μιλώντας στην βρετανική Daily Mail, υπάρχουν «σημαντικές ενδείξεις» ότι η χρήση των προϊόντων αυτών στο εσωτερικό του κόλπου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της βακτηριακής κολπίτιδας - μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν η βακτηριακή ισορροπία διαταράσσεται - αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Μήπως το πλύσιμο σε... αρωσταίνει;

Η ομάδα του Δρ Μπράουν εξέτασε δείγμα 141 γυναικών στο Λος Άντζελες. Όλες τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη χρήση των προϊόντων καθαρισμού και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Όπως διαπιστώθηκε, το 66% των γυναικών που ανέφερε χρήση σαπουνιού για τον καθαρισμό του κόλπου και λιπαντικού (που δεν έχει σχεδιαστεί για εσωτερική χρήση) κατά τη σεξουαλική πράξη, ήταν πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο αυξημένος κίνδυνος έρχεται ως αποτέλεσμα της καταστροφής του φυσιολογικού ph του κόλπου και της καταστροφής των καλών βακτηρίων, που μας προστατεύουν από μολύνσεις κι ιούς. Το φυσιολογικό pH είναι περίπου το 4,5. Εάν αυτό μεταβληθεί και γίνει λιγότερο όξινο - με τη χρήση αρωματικού σαπουνιού ή λιπαντικού που δεν ενδείκνυται για το εσωτερικό του κόλπου - χάνουμε τη φυσική προστασία κατά των βακτηρίων, αφού δημιουργείται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους.

Ποιά είναι η σωστή πρακτική;

Μπορεί, δηλαδή, στην πραγματικότητα τα αρωματικά σαπούνια να έχουν κατασκευαστεί για να βελτιώνουν την μυρωδιά του σώματος, χρησιμοποιώντας τα όμως στον κόλπο, πετυχαίνεις το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού οι βακτηριάσεις που θα προκαλέσεις μόνη στον οργανισμό σου, θα έχουν ως αποτέλεσμα την κακοσμία. Άλλωστε τα αρωματικά προϊόντα καθαρισμού, περιέχουν χημικές ουσίες και αρώματα που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, προκαλώντας δερματίτιδες και φλεγμονές ενώ έχουν ερεθιστική επίδραση και στους βλεννογόνους του κόλπου.

Αντί λοιπόν να χρησιμοποιείς σαπούνια και αρωματικά αφρόλουτρα, μείνε στις εξωτερικές πλύσεις με σαπούνι κι εσωτερικά με σκέτο νεράκι ενώ μην αμελείς να αλλάζεις εσώρουχο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ή κάθε φορά που ιδρώνεις για να αποτρέψεις τον κίνδυνο μολύνσεων. Αντίθετα, απόφυγε τη χρήση αποσμητικών κι αρωμάτων στην ευαίσθητη περιοχή, στην προσπάθειά σου να καλύψεις πιθανές οσμές διότι η πρακτική αυτή θα σου γυρίσει μπούμερανγκ, επιδεινώνοντας μια υπάρχουσα λοίμωξη ή και προκαλώντας την! Προσοχή λοιπόν!

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα