Το πρωί κοιμάσαι 5 λεπτά παραπάνω και νιώθεις ενοχές. Στη δουλειά ξεκλέβεις 2 λεπτά για να μπεις στο Facebook και νιώθεις ενοχές. Στο δείπνο, λες ναι στο επιδόρπιο και νιώθεις ενοχές. Και τελικά τι έχεις πετύχεις μέχρι να πέσεις για ύπνο; Να νιώθεις ενοχές για οτιδήποτε κάνεις με σκοπό να το ευχαριστηθείς και καταλήγεις πελαγωμένη και με 600 θερμίδες παραπάνω (το επιδόρπιο που λέγαμε ήταν ένα κέικ σοκολάτας με παγωτό)! Αν αναρωτιέσαι γιατί νιώθεις τόσες πολλές ενοχές, οι επιστήμονες σε προειδοποιούν: η ενοχή είναι γένους θηλυκού. Μάθε ποιές κατηγορίες ενοχών ταλαιπωρούν εμάς τα κορίτσι και κάντες σκόνη!
Α. Νιώθεις ενοχές όταν προσπαθείς να αποφύγεις κάτι:
Πολλές φορές, οι ενοχές ξεκινούν από την ανάγκη μας να αποφύγουμε κάτι ή κάποιον. Για παράδειγμα δεν θέλεις να απογοητεύσεις την κολλητή, δεν θες να εξοργίσεις τον αγαπημένο σου, δεν θέλεις να κάνεις κάτι για να εξαγριώσεις την οικογένειά σου.
Τι να κάνεις: Για να εξαλείψεις το συγκεκριμένο είδος ενοχής, πάρε ένα λεπτό και σκέψου τι σε ενδιαφέρει περισσότερο: είναι σημαντικότερα αυτά που θέλεις ή αυτά που δεν θέλεις. Αφού επικεντρωθείς σε όσα θέλεις, μπορείς να βρεις και λύσεις για όσα σε απασχολούν. Από τη στιγμή που θα σκεφτείς θετικά, το αίσθημα της ενοχή αυτής, θα φύγει χωρίς να το καταλάβεις. Όσο επικεντρώνεσαι στην αρνητικότητα και τις ενοχές, τόσο αυτές θα κολλούν στο μυαλό σου και θα στοιχειώνουν το κάθε σου βήμα. Πολλές φορές οι ενοχές μας αποτρέπουν από το να λάβουμε δράση για μια συγκεκριμένη κατάσταση, που χωρίς αυτές θα είχε λυθεί.
Β. Οι ενοχές αποτελούν τη συνήθη αντίδρασή σου σε κάποιο γεγονός ή κατάσταση:
Όταν κάτι συμβεί (καλό ή κακό), η πρώτη σου αντίδραση σε αυτό είναι η ενοχή παρά η δράση ή έκφραση μιας γνώμης. Πόσες φορές δεν έχει συμβεί κάτι και συ αμέσως σκέφτεσαι: " Δεν έπρεπε να έχω πει αυτό ή έπρεπε να έχω κάνει εκείνο ή έπρεπε να το είχα σκεφτεί?;
Τι να κάνεις: Για παράδειγμα, πόσες από εμάς, ξεχνάμε να τηλεφωνήσουμε στους γονείς μας ή να τους επισκεφτούμε, μέχρι που κάποιο πρόβλημα υγείας τους, μας κάνει να σκεφτούμε πόσο κακές κόρες υπήρξαμε; Αν αναλωθείς στο να νιώθεις ενοχές για το τι θα μπορούσες να έχεις κάνει διαφορετικά, έχεις χάσει όλο το παιχνίδι. Αντίθετα και επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, προσπάθησε από εδώ και μπρος να βάλεις σαν πρώτη προτεραιότητα τους γονείς στη ζωή σου.
Γ. Νιώθεις ενοχές επειδή έχεις τη μύγα και μυγιάζεσαι:
Για παράδειγμα, αν αισθάνεσαι ανασφάλεια με κάποιο σου ψεγάδι και βρεθεί κάποιος να στο αναφέρει, αμέσως αντιδράς Αν όμως καταφέρεις να αντιμετωπίσεις πρόσωπο με πρόσωπο και ξεκάθαρα τα ψεγάδια (σωματικά ή πνευματικά) αλλά και τα σημεία στα οποία νομίζεις ότι μειονεκτείς, κανείς δεν θα μπορεί να σου δημιουργεί ενοχές από εκεί και πέρα.
Τι να κάνεις: Έτσι, κι αλλιώς, κατά τη διάρκεια της ζωής σου είναι σίγουρο πως θα συναντήσεις ανθρώπους που διαθέτουν ιδιαίτερη τέχνη στο να σου δημιουργούν τύψεις και ενοχές. Αν από πριν έχεις γιατρέψει τις πληγές σου και έχεις οχυρωθεί με αυτοπεποίθηση, κανείς δεν θα βρει τον κάλο που κρύβεις για να τον πατήσει.
Δ. Νιώθεις ενοχές επειδή δεν μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου:
Ένα μεγάλο κομμάτι των ενοχών που μας ταλαιπωρούν, υπάρχουν επειδή απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κάνει λάθη ή γιατί δεν τον συγχωρούμε για εκείνα που έκανε στο παρελθόν.
Τι να κάνεις: Σκέψου απλά ότι όλοι κάνουν λάθη και όσο περισσότερα κάνουμε, τόσο πιο ανθεκτικές γινόμαστε σε αυτά. Άλλωστε, τα λάθη βρίσκονται στο ανθρώπινο DNA μας και από αυτά μπορούμε να μάθουμε πολλά για τη ζωή και τον εαυτό μας. Ακόμα και από τα λάθη που αρχικά μοιάζουν τραγικά, μπορούμε να έχουμε πολλαπλά οφέλη και κυρίως να αποκτήσουμε εμπειρία αντιμετώπισης παρόμοιων στο μέλλον!
Ε. Νιώθεις ενοχές γιατί βαριέσαι να κάνεις κάτι δραστικό:
Αρκετές από εμάς, χρησιμοποιούν τις ενοχές ως μέσο αποφυγής της δράσης. Θα έχεις ακούσει άτομα που εντελώς αληθινά σου λένε: ''ναι έχεις δίκιο, ναι έτσι θα έπρεπε να δράσω'', ενώ η ενοχή είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Κι όμως σε τέτοια άτομα, οι ενοχές λειτουργούν ως δικαιολογία για να κάνουν αυτό που θέλουν τελικά, το απόλυτο τίποτα.
Τι να κάνεις: έχεις ανάγκη να σκεφτείς γιατί αντιδράς με αυτό το μοιρολατρικό τρόπο σε όλες τις συμβουλές και απόψεις που σου δίνουν οι γύρω σου. Είναι όντως η ενοχή, ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης σε όσα ακούς, σωστά ή λάθος; Για ακόμα μία φορά θα πρέπει να πάρεις το χρόνο σου να σκεφτείς μήπως η δράση σε ορισμένα ζητήματα, είναι καλύτερη από την αδρανή ενοχή και μοιρολατρία.
Από την Κατερίνα Πατούλια