Kλάψε, κάνει καλό!

27.08.2012
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις την ανάγκη να κλάψεις, μην προσπαθήσεις να συγκρατήσεις τα δάκρυά σου. Άφησέ τα να κυλήσουν αβίαστα στα μάγουλά σου. Διάβασε γιατί.

Μην κλαις!». Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη φράση από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, προκειμένου να σταματήσουμε να στενοχωριόμαστε και να χύνουμε ποταμούς δακρύων... Κι όμως. Αν ήξεραν πόσο καλό κάνει το κλάμα, μάλλον θα μας προέτρεπαν για το αντίθετο. Θα μας έλεγαν δηλαδή: «Κλάψε!».

Ένας φυσικός μηχανισμός

Οι ειδικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι το κλάμα όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά αντιθέτως ωφελεί την υγεία. Όπως ακριβώς και το γέλιο, είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οργανισμού που μας αποφορτίζει από τα αρνητικά συναισθήματα και το στρες. Και μολονότι για το γέλιο έχουν ξοδευτεί τόνοι μελάνης και πολλές ώρες εργασίας στα πειραματικά εργαστήρια των ψυχολόγων, των νευροβιολόγων και άλλων επιστημόνων, το κλάμα δεν έχει μελετηθεί ακόμα επαρκώς. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι το έχουμε συνδέσει κυρίως με αρνητικά συναισθήματα.

Τι λένε οι έρευνες

Πάντως, το κλάμα, όπως αποκαλύπτουν έρευνες σαν αυτή του δρ Γουίλιαμ Φρέι, καθηγητή Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ, «συμβάλλει στην επιβίωσή μας, απομακρύνοντας το βλαβερό στρες από τον οργανισμό μας. Μας χαλαρώνει και μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα».

«Όταν δεν εκτονώνουμε το άγχος μας», λέει ο δρ Φρέι, «η ένταση που συσσωρεύεται αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Κι όχι μόνο. Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων». Με το κλάμα όμως τα συναισθήματα βρίσκουν διέξοδο, εκτονώνονται και έτσι ο οργανισμός μας μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το στρες. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο δρ Φρέι, «το κλάμα αποτοξινώνει τον οργανισμό, καθώς οι χημικές ουσίες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της συναισθηματικής φόρτισης μετακινούνται και αποβάλλονται από τον οργανισμό μας μέσω των δακρύων».

Διαφορετική σύσταση

Άλλες παρόμοιες μελέτες, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Independent», έχουν δείξει ότι τα συναισθηματικά δάκρυα έχουν διαφορετική σύσταση από τα δάκρυα που διατηρούν υγρά και υγιή τα μάτια αλλά και από τα «αντανακλαστικά» δάκρυα, τα οποία προκαλούνται από ερεθισμούς, όπως ο καπνός και η σκόνη. Συγκεκριμένα, τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες, μαγγάνιο και ορμόνες του στρες, όπως η προλακτίνη, που μεταξύ άλλων παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η άλλη εκδοχή

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα υποστηρίζουν μια άλλη θεωρία: ότι το κλάμα δεν βοηθά τόσο τον οργανισμό να αποφορτιστεί και να «συνέλθει» από μια κατάσταση, αλλά τον καθιστά σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα μια ενδεχόμενη «απειλή». Είναι κάτι σαν σήμα κινδύνου, που τελικά όμως αποκαθιστά παράλληλα την ψυχολογική και βιολογική μας ισορροπία.

Η απενοχοποίηση των δακρύων...

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κλάμα είναι ευεργετικό. Γι’ αυτό, άλλωστε, η ψυχολόγος - οικογενειακή σύμβουλος κ. Ανίτα Σταφυλοπάτη προειδοποιεί: «Το να αποφεύγουμε να ξεσπάσουμε σε κλάματα και να καταπνίγουμε τα συναισθήματά μας είναι μια τακτική που κάνει κακό στην υγεία. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να κλαίμε με το παραμικρό, ακόμα και με την ελάχιστη αφορμή».

Ξέρεις ότι...

* 89% των ανθρώπων νιώθουν καλύτερα αφότου έχουν κλάψει;

* 77% κλαίνε στο σπίτι;

* 47 φορές θα κλάψει κατά μέσο όρο μέσα σε ένα χρόνο μια γυναίκα;

* 7 φορές θα κλάψει κατά μέσο όρο μέσα σε ένα χρόνο ένας άντρας;

Γιατί κλαίμε:

* 49% των ανθρώπων κλαίνε από θλίψη

* 21% από χαρά

* 10% από θυμό

* 7% από συμπόνια

* 5% από άγχος

* 4% από φόβο

ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ