Το χαρακτηριστικό του προσώπου που μαρτυρά πως κάποιος είναι νάρκισσος

31.01.2021
Το χαρακτηριστικό του προσώπου που μαρτυρά πως κάποιος είναι νάρκισσος
Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Harvard κατέληξε σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα

Όλοι έχουμε συναντήσει νάρκισσους στη ζωή μας - πόσοι από εμάς μπορούμε όμως να τους αναγνωρίσουμε κοιτάζοντας μόνο το πρόσωπο τους; Μια μελέτη που διεξάχθηκε στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μας λέει ότι αυτό γίνεται.

Δες και αυτό: Τα 5 πιο συνηθισμένα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας - Ναι, το κάνεις κι εσύ, αλλά καλό είναι να σταματήσεις

Οι ερευνητές τράβηξαν φωτογραφίες τα πορτραίτα των συμμετεχόντων και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν την Απογραφή Ναρκισιστικής Προσωπικότητας. Στη συνέχεια, μια δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων έκριναν τις φωτογραφίες με σκοπό να αποφασίσουν ποιος έμοιαζε πιο αυτάρεσκος λαμβάνοντας υπόψη μόνο την εξωτερική εμφάνιση.

"Ανακαλύψαμε πως ο ναρκισσισμός μπορούσε να κριθεί μόνο από το πάνω μέρος του προσώπου τους -συγκεκριμένα, από τα φρύδια και μόνο," είπε η βασική ερευνήτρια της μελέτης, Mirand Giacomin. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα φρύδια σχετίζονται άμεσα με το επίπεδο ναρκισσισμού των ατόμων. "Η προτίμηση κάποιου για χοντρά φρύδια θα μπορούσε να έχει σχέση με την επιθυμία του να είναι ελκυστικός και αρεστός", συμπληρώνει η Giacomin.

Ποια είναι όμως τα υπόλοιπα σημάδια που μαρτυρούν ναρκισισμό;

Εκμεταλλεύεται τα άτομα γύρω του

Πολύ συχνά, οι νάρκισσοι εκμεταλλεύονται τους άλλους και θέλουν όλα να γίνονται προς όφελός τους.

Θεωρεί ότι είναι υπερβολικά σημαντικός

Οι νάρκισσοι έχουν την ανάγκη να δείχνουν με την κάθε ευκαιρία ότι είναι ανώτεροι άσχετα με το τι έχουν καταφέρει, υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και εκπλήσσονται όταν δεν παίρνουν τα εύσημα που θεωρούν ότι αξίζουν.

Ζηλεύει αλλά θεωρεί ότι οι άλλοι ζηλεύουν εκείνον

Η διαρκής σύγκριση με τους άλλους και η απαίτηση να αποκτήσουν όσα οι ίδιοι δε διαθέτουν, είναι χαρακτηριστικό της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς.