Διατροφικές διαταραχές: Πώς μπορεί η πανδημία να τις εηρεάσει

27.11.2020
Διατροφικές διαταραχές: Πώς μπορεί η πανδημία να τις εηρεάσει
Δεν υπάρχει αμφιβολία: το 2020 ήταν ένα από τα πιο τραυματικά χρόνια στη σύγχρονη ιστορία, για τόσους πολλούς διαφορετικούς λόγους. Και για άτομα με διατροφικές διαταραχές ή για όσους έχουν ταλαιπωρηθεί από αυτές στο παρελθόν, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, λένε οι ειδικοί ψυχικής υγείας.

Τα συναισθηματικά και ψυχολογικά ζητήματα γενικά αυξάνονται - μια μελέτη στο JAMA Network Open, για παράδειγμα, υποδηλώνει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ ενηλίκων στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της νέας πανδημίας κορονοϊού σε σύγκριση με την προ-COVID εποχή. Και πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, μπορούν να επιδεινώσουν τις διατροφικές διαταραχές ή ακόμη και να προκαλέσουν υποτροπή.

Τι σημαίνει λοιπόν μια επίσημη διατροφική διαταραχή; Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής αυτοί είναι οι ορισμοί για τρεις από τους πιο γνωστούς τύπους διατροφικών διαταραχών:

Υπερβολική κατανάλωση φαγητού, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση, πέρα ​​από το σημείο της αίσθησης του γεμάτου στομαχιού. Αυτή είναι η πιο κοινή διατροφική διαταραχή στις ΗΠΑ.

Νευρική βουλιμία (Bulimia nervosa), η οποία ξεκινά με υπερβολική κατανάλωση, ακολουθείται από μια προσπάθεια απαλλαγής θερμίδων με τεχνητό εμετό ή καθαρτική κατάχρηση ή αντισταθμιστική άσκηση. Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία μπορεί να είναι είτε ελλιποβαρή είτε υγιή είτε υπέρβαρα.

Νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή τροφής, τον αυστηρό περιορισμό της τροφής ή / και την κατανάλωση πολύ μικρών ποσοτήτων ορισμένων τροφίμων. Κάποιος που πολεμά την ανορεξία μπορεί να βλέπει τον εαυτό του ως υπέρβαρο, ανεξάρτητα από το εάν είναι επικίνδυνα ελλιποβαρής.

Πώς τα διατροφικά θέματα εντείνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

Οι διατροφικές διαταραχές και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας συχνά πηγαίνουν χέρι χέρι. «Η κατάθλιψη και το άγχος έχουν πολύ υψηλά ποσοστά συννοσηρότητας με διατροφικές διαταραχές», εξηγεί στο Good Housekeeping η Δρ. Ellen Astrachan-Fletcher, ψυχολόγος και κλινική διευθύντρια του Eating Recovery Center, ενός κέντρου θεραπείας με έδρα το Ντένβερ. «Επιπλέον, ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε για τις διατροφικές διαταραχές, είναι ότι έχουν υψηλό ποσοστό υποτροπής. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι υποτροπιάζουν συνήθως πολλές φορές πριν βρουν τελικά την ανάρρωση και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν αυτές τις μέρες».

Και με την περίοδο των γιορτών μπροστά μας, αυτά τα συναισθήματα είναι πιθανό να ενταθούν.

Διάβασε παρακάτω, τρεις επιπλέον παράγοντες άγχους που σχετίζονται με την πανδημία και οι οποίοι μπορεί να επιδεινώσουν τις διατροφικές διαταραχές.

Πιθανή ενεργοποίηση: Επιβολή lockdown

Οι διατροφικές διαταραχές ευδοκιμούν στην απομόνωση. «Ο COVID ενισχύει την απομόνωση και το να μην αισθάνεσαι συνδεδεμένος με κανέναν μπορεί να συμβάλει σε υποτροπή ενός ατόμου», λέει η Δρ. Astrachan-Fletcher, ο οποίος προτιμά τον όρο «συμβάν υποβοήθησης» αντί «ενεργοποίηση» επειδή υπονοεί ότι μπορείς να λάβεις μέτρα για να διακόψεις τη βλαβερή διατροφική συμπεριφορά και ότι δεν είναι αναπόφευκτο.

Πιθανή ενεργοποίηση: Τα κενά ράφια των σούπερ μάρκετ

Το να βλέπεις κενά ράφια στο τοπικό σουπερμάρκετ ή να μην μπορείς να βασίζεσαι στην έγκαιρη παράδοση φαγητού - ή να ακούς για ελλείψεις τροφίμων στις ειδήσεις - μπορεί να έχει διαρκή ψυχολογική επίδραση. «Ακόμα και το να βλέπει το διάδρομο χωρίς χαρτί υγείας μπορεί να κάνει κάποιον να νιώθει σαν να μην παίρνει το φαγητό που θέλει, και αυτό δημιουργεί την ανάγκη για αγορά υπερβολικής ποσότητας τροφίμων» δηλώνει η Δρ. Astrachan-Fletcher. «Η συσσώρευση τροφίμων κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται σαν να τρώνε, κάτι που μπορεί να μετατραπεί σε φαύλο κύκλο».

Πιθανή ενεργοποίηση: Η ενασχόληση με τα social media

Υπάρχει ένα όνομα για τα φαινόμενα που βιώνεις φέτος: Doomscrolling ή η ανάγκη να αφιερώσεις ατελείωτο χρόνο σε Facebook / Instagram / Twitter διαβάζοντας μια ροή φοβερών, τρομαχτικών δημοσιεύσεων στη ροή σου. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές με δύο τρόπους: αυξάνει το άγχος και τα άτομα με διατροφικές διαταραχές χρησιμοποιούν φαγητό ή περιορισμό του για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ενοχλητικά συναισθήματα και από την άλλη πλευρά ορισμένοι λογαριασμοί (ας πούμε, οι influencers που εστιάζουν στη φυσική εμφάνιση ή προωθούν ως ιδανικό, ένα μη ρεαλιστικό σώμα) μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε άτομα με διατροφικές διαταραχές.