«Το άγχος συμβαίνει όταν υπερεκτιμούμε την πιθανότητα ότι κάτι κακό θα συμβεί και υποτιμούμε την ικανότητά μας να το χειριστούμε», λέει στο Healthline, η Natalie Dattilo, κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια ψυχολογίας στο Brigham & Women's Hospital.
Οι φόβοι και το άγχος προέρχονται από ένα εγγενές μέρος, δήλωσε ο Steve Gross, κοινωνικός λειτουργός και ιδρυτής του Life is Good Kids Foundation.
«Τα ανθρώπινα όντα έχουν κάτι που αποκαλείται κλίση της ανθρώπινης αρνητικότητας, που σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε απειλητικές και τρομακτικές πληροφορίες από ότι σε θετικές, επιβεβαιωμένες πληροφορίες» ανέφερε ο Gross στo Healthline.
Αυτό συντελούσε στην επιβίωση όταν οι πρώτοι άνθρωποι κυνηγούσαν για να βρουν φαγητό, νερό και καταφύγιο. Η συνεχής απειλή της επιθέσης κρατούσε τους ανθρώπους σε αντίδραση πάλης ή φυγής.
Διάβασε επίσης: Έχεις άγχος: 10 μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που μπορούν να σε... σώσουν!
«Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση όταν το σώμα σου παράγει πολλή αδρεναλίνη και ενεργοποιεί τη λειτουργία ανίχνευσης απειλών. Ενώ το άγχος μπορεί να είναι υπερβολικό στον κίνδυνο μπροστά σε κάτι, το σώμα προσπαθεί να σε κρατήσει ασφαλή», δήλωσε ο Gross.
Την ίδια ώρα, οι δύο ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να μειωθεί το άγχος.
«Νομίζω ότι η αισιοδοξία είναι ένα μίγμα θετικής σκέψης, αίσθησης ελπίδας, συμπεριφοράς που βασίζεται σε στόχους και εμπιστοσύνη. Αφορά το πώς εξηγείς τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου, ειδικά τα πράγματα που δεν πηγαίνουν καλά, καθώς και τι περιμένεις να συμβεί στο μέλλον», δήλωσε η Dattilo.
Για παράδειγμα, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, ένας αισιόδοξος άνθρωπος είναι πιο πιθανό να σκεφτεί ότι αντιμετωπίζει μια προσωρινή αποτυχία παρά ένα καταδικασμένο μέλλον.
Παρόλο που αυτό μπορεί να εκλαμβάνεται σαν άρνηση ή κάτι το μη ρεαλιστικό, ο Gross λέει ότι ένας αισιόδοξος άνθρωπος αναγνωρίζει τα κακά πράγματα στη ζωή αλλά επιλέγει να μην ασχοληθεί με αυτά.
«Ο προσδιορισμός μας για την αισιοδοξία, είναι η ικανότητά μας να βλέπουμε, να αισθανόμαστε και να εστιάζουμε στην καλοσύνη του εαυτού μας, των άλλων και των γύρω μας», είπε.
Εδώ είναι 7 τρόποι για να φέρεις αισιοδοξία στη ζωή σου και να βοηθήσεις στη μείωση των αγχωτικών συναισθημάτων:
1. Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου
2. Ανάλυσε τους φόβους σου
3. Κάνε παρέα με αισιόδοξους ανθρώπους
4. Κάνε μια σύντομη λίστα ανθρώπων που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά
5. Βρες έναν θετικό σκοπό κάθε μέρα
6. Βγες έξω και έχε στο νου το καλό
7. Προσπάθησε να αναζητάς τη χαρά