Στην Ιρλανδία πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την απαγόρευση των εκτρώσεων, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά 66% οι πολίτες τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση.
Μέχρι τώρα ίσχυε η 8η τροποποίηση του Συντάγματός τους (1983), που καθιστούσε την έκτρωση παράνομη για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέρα από την προφύλαξη ενάντια σε θανατηφόρο κίνδυνο εγκυμοσύνης. Λόγω αυτού του νόμου, αμέτρητες Ιρλανδές γυναίκες ήταν αναγκασμένες να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να αγοράσουν παράνομα φάρμακα για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης τους στο διαδίκτυο, ενώ κινδύνευαν ακόμα και με 14 χρόνια φυλακισμού σε περίπτωση που δρούσαν παράνομα.
Σύμφωνα με την New York Times, το δημοψήφισμα αποτελεί μια διαμαρτυρία ενάντια "στις γενιές τις συντηρητικής πατριαρχίας" και της Καθολικής Εκκλησίας. "Αυτό που είδαμε σήμερα είναι πραγματικά το αποκορύφωμα μιας ήρεμης επανάστασης που έλαβε χώρα στην Ιρλανδία για τα τελευταία 10 ή 20 χρόνια", δήλωσε ο πρωθυπουργός Λέον Βαραντκάρ πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. "Ο κόσμος μίλησε και είπε ότι θέλει ένα σύγχρονο σύνταγμα για μια σύγχρονη χώρα, ότι εμπιστευόμαστε τις γυναίκες και τις σεβόμαστε για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να κάνουν τις σωστές επιλογές για την περίθαλψη τους.