Δεν υπάρχουν λογικά επιχειρήματα, γιατί θα πρέπει κάποιος να κάνει μπάνιο αντί ντους. Αλλωστε το δεύτερο είναι πολύ πιο γρήγορο και οικονομικό. Ομως το μπάνιο είναι μια «ιεροτελεστία» πολυτέλειας που δεν υπακούει σε καμία λογική. Το κάνεις για την ευχαρίστηση, την απόλαυση αλλά και την ομορφιά σου! Ζεστό νερό, μεθυστικά αρώματα, απαλή μουσική, χαμηλός φωτισμός... Μια τόσο απλή κίνηση ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις, χαλαρώνει το σώμα και αναζωογονεί το πνεύμα...
Συμβουλές για σούπερ χαλάρωση
Μπορεί όλο μας το σώμα να επιζητά τη χαλάρωση και τη θαλπωρή που προσφέρει ένα ζεστό μπάνιο, σύμφωνα όμως με τους δερματολόγους, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το δέρμα μας. Φαίνεται ότι η πολύωρη παραμονή μας σε ζεστό νερό αφυδατώνει το δέρμα, υπάρχει όμως τρόπος αυτό να το... παρακάμψουμε χωρίς να θυσιάσουμε τις στιγμές αναζωογόνησης που μας προσφέρει.
1. Μη μείνετε παραπάνω από 15 λεπτά, αλλιώς το δέρμα σας στις παλάμες και στα πέλματα θα ζαρώσει. Αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ότι η επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος έχει χάσει μέρος της φυσικής της υγρασίας. Εάν μείνετε παραπάνω χρόνο, φροντίστε να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας αμέσως μετά το μπάνιο και πριν σκουπιστείτε. Η νωπή επιδερμίδα αντιδρά σαν σφουγγάρι, απορροφώντας άμεσα το προϊόν ενυδάτωσης που απλώνετε. Εάν χρησιμοποιείτε άλατα μπάνιου, θα πρέπει να ελαττώσετε ακόμα περισσότερο το χρόνο παραμονής σας στο νερό – 10 λεπτά είναι υπεραρκετά.
2. Προσέξτε τη θερμοκρασία του νερού. Αυτό που αφυδατώνει την επιδερμίδα στην πραγματικότητα δεν είναι το ίδιο το νερό, ούτε η παραμονή μας σε αυτό, αλλά η θερμοκρασία του. Η υψηλή θερμοκρασία όχι απλώς αφυδατώνει το δέρμα, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης. Ιδανικά το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό.
3. Αφήστε το σαπούνι για το τέλος. Το πλύσιμο των μαλλιών και το τρίψιμο με το σφουγγάρι αφυδατώνουν την επιδερμίδα περισσότερο από όλα, γι' αυτό είναι καλό να τα αφήσουμε λίγο πριν βγούμε από το νερό. Για να απολαύσουμε το μπάνιο μας με αφρό και μπουρμπουλήθρες είτε επιλέγουμε ένα αφρόλουτρο που να περιέχει μεταξύ άλλων και έλαια είτε προσθέτουμε λίγο λάδι στο νερό της μπανιέρας.. Αμυγδαλέλαιο, έλαιο αβοκάντο ή κάποιο ειδικό λάδι για μπάνιο είναι εξαιρετικές επιλογές.
Κάντε το μπάνιο σας ιαματικό
Με την προσθήκη μερικών βοτάνων το μπάνιο μας μπορεί να μας ανακουφίσει από μικρά καθημερινά προβλήματα ευεξίας και ομορφιάς.
- Για ξηρό και ερεθισμένο δέρμα: Βάζουμε σε λίγο τούλι ή ένα καλσόν νιφάδες βρώμης, όσες περίπου ένα φλιτζάνι, κλείνουμε με κόμπο και το αφήνουμε μέσα στην μπανιέρα ακριβώς κάτω από το τρεχούμενο νερό. Το γαλακτώδες υγρό που προκύπτει είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την ξηρή επιδερμίδα.
- Για άγχος: Σε ένα κομμάτι γάζα ή τούλι βάζουμε 1 φλιτζάνι με χαμομήλι, λεβάντα και (αν έχετε) ροδοπέταλα. Το δένουμε καλά και τοποθετούμε κι αυτό κάτω από το καυτό τρεχούμενο νερό της μπανιέρας μας. Αφήνουμε για 3-5 λεπτά, προσθέτουμε κρύο νερό για να γίνει χλιαρό και μπαίνουμε στην μπανιέρα για να απολαύσουμε το μπάνιο μας.
- Για πεσμένη διάθεση: Γεμίζουμε τη μπανιέρα με χλιαρό νερό και προσθέτουμε: ένα λεμόνι κομμένο σε φέτες, ένα φλιτζάνι γάλα καρύδας και ροδοπέταλα. Παραμένουμε στο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Για εξάψεις: Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι δυόσμο ή μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου σε ζεστό νερό και παραμένουμε για 10-15 λεπτά. Εξαιρετικό για γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
4 λεπτομέρειες που θα κάνουν το μπάνιο σας αξέχαστο
- Δίσκος μπάνιου. Στηρίζεται στην μπανιέρα και πάνω μπορούμε να ακουμπήσουμε ό,τι θα μας χρειαστεί, όπως π.χ. ένα βιβλίο, ένα ποτήρι κρασί ή χυμό, μερικά κεράκια.
- Αδιάβροχο μαξιλαράκι σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στην ηλιοθεραπεία. Προσφέρει μοναδική άνεση!
- Μουσική. Επιλέγουμε κάποια απαλή, αλλά όχι θλιβερή, που θα αφήσει το νου να ταξιδέψει μακριά.
- Απαλός φωτισμός. Ιδανικά, δε, με κεριά.
AΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 177
Update: Ιανουάριος 2017