Όλα τα τρόφιμα και ροφήματα που όταν πέσουν σε ρούχα ή χαλιά μπορούν να κάνουν μόνιμους λεκέδες μπορούν πιθανότατα να χρωματίσουν και τα δόντια, αν και δεν έχουν όλα την ίδια δράση σε όλους τους ανθρώπους.
«Συνήθεις ύποπτοι» είναι όσα περιέχουν ισχυρές χρωστικές/χρωμογόνες ουσίες, φυσικές ή τεχνητές, και κυρίως μεγάλη περιεκτικότητα σε τανίνες.
Κρασί (όχι μόνο το κόκκινο αλλά και το λευκό), τσάι, καφές, ροφήματα καφέ, αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, χυμοί φρούτων, φρούτα όπως βατόμουρα, κεράσια, σταφύλια και ρόδια, σάλτσα ντομάτας, σάλτσα σόγιας και άλλες σάλτσες με έντονο χρώμα, καραμέλες, γλειφιτζούρια, χρωματιστές τσίχλες και γλυκίσματα είναι μερικά από αυτά.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 178
Update: Δεκέμβριος 2016.