Εφόσον το αίτιο δεν είναι η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική κούραση ή κάποιο πρόβλημα υγείας, π.χ. υποθυρεοειδισμός, η υπνηλία μετά το φαγητό οφείλεται κατά κανόνα στη μεγάλη κατανάλωση τροφής που οδηγεί σε απότομη αυξομείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα, το φαγητό, ιδίως δε όταν περιέχει πολλούς υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης, π.χ. σάκχαρα, αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, αναγκάζοντας έτσι τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, ορμόνη που κατεβάζει το σάκχαρο σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τη μείωση της ενέργειας, τη «χαλάρωση» και την πρόκληση υπνηλίας.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 176
Update: Οκτώβριος 2016