Οπό μικρή ηλικία, ίσως και από τα μαθητικά σου χρόνια ήρθες αντιμέτωπη με τον χωρισμό και το αίσθημα της απόρριψης. Όταν ο πρώτος σου έρωτας παιδικός ή εφηβικός σε εγκατέλειψε, το κλάμα έτρεχε κορόμηλο και ο πόνος που ένιωσες στη ψυχούλα σου ήταν αφόρητος. Κι ενώ είχες ορκιστεί ότι δε θα αφήσεις τον εαυτό σου να ξαναζήσει παρόμοια κατάσταση, το σκηνικό επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα ακόμη και τώρα, στην ενήλικη ζωή σου, σε σημείο που η απόρριψη δεν σου προκαλεί πλέον έκπληξη. Έχεις σκεφτεί μήπως έχεις εθιστεί σε αυτήν;
Ο έρωτας είναι εθισμός
Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται η συναισθηματική απόρριψη πολλές φορές ισοδυναμεί με… εθισμό! Οι ερευνητές εξέτασαν με απεικονιστική μέθοδο του εγκεφάλου δείγμα ανθρώπων που όλοι τους είχαν βιώσει ερωτική απόρριψη ή είχαν πρόσφατα χωρίσει.
Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι όσοι είχαν βιώσει πρόσφατα ένα χωρισμό βίωναν έντονα συναισθήματα επειδή ενεργοποιούνταν μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με τον… εθισμό! Μάλιστα, η κινητικότητα στο μέρος αυτό του εγκεφάλου ήταν ανάλογη με αυτή που δημιουργεί ο εθισμός στην κοκαΐνη. Με άλλα λόγια, ο έρωτας είναι στην πραγματικότητα ένα είδος εθισμού!
Χωρισμός και λογική δεν πάνε μαζί
Πόσες φορές έκλαψες, θύμωσες ή έπεσες σε κατάθλιψη μετά από ένα χωρισμό και πόσα «τρελά» πράγματα έκανες για να τον ξεπεράσεις; Μόλις το συναίσθημα καταλαγιάσει, γελάς με τη συμπεριφορά σου και δεν μπορείς να πιστέψεις ότι παρακολουθούσες και κατασκόπευες τον πρώην αγαπημένο σου ή ότι τον καλούσες στο τηλέφωνο νωρίς τα ξημερώματα επιστρέφοντας από ξενύχτι. Αν μάλιστα, θεωρούσες ότι αυτός ήταν ο ένας και μοναδικός μπορεί ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας να είχαν περάσει από το μυαλό σου. Τα πάντα, ακόμη και το πιο τρελά σενάρια, τότε σου φαίνονταν λογικά. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η μελέτη δίνει επίσης εξήγηση στα δυνατά συναισθήματα που βιώνουμε μετά από κάθε χωρισμό και την αδυναμία μας να ελέγξουμε τη συμπεριφορά μας. Στην πραγματικότητα υπάρχει βιολογικός μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η απόρριψη που βιώνουμε από το σύντροφό μας μπορεί να μας οδηγήσει σε κατάθλιψη και αυτό οφείλεται καθαρά και μόνο στη λειτουργία του εγκεφάλου και τις αλλαγές που επέρχονται στο νευρικό σύστημα μετά από ένα χωρισμό.
Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να παρατηρήσουν φωτογραφίες ανάμεσα στις οποίες ήταν κι αυτές των πρώην συντρόφων τους. Στη θέα των παραπάνω φωτογραφιών, ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα. Αντίθετα, όταν αυτοί παρατηρούσαν φωτογραφίες άλλων ατόμων, συγγενικών, φιλικών ή αγνώστων ο εγκέφαλος παρέμενε «ουδέτερος». Μάλιστα, όπως παρατηρήθηκε, τα τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν και παρουσίασαν διέγερση ήταν εκείνα που συνδέονται με τον σωματικό πόνο.
Ο χρόνος είναι γιατρικό
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι η επίδραση του χρόνου και οι «αποτοξινωτικές» του ιδιότητες.
Ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές του έρωτα, κάτι που αποδεικνύεται και επιστημονικά. Όπως έδειξε η έρευνα, όσο μεγαλύτερο διάστημα είχε περάσει από το χωρισμό, τόσο μικρότερη ήταν και η διέγερση του εγκεφάλου.
Ο έρωτας λοιπόν είναι εθισμός, αντίστοιχος με αυτόν σε ναρκωτικές ουσίες. Μετά από ένα χωρισμό, σίγουρα θα πονέσεις, θα κλάψεις, θα απογοητευτείς αλλά όπως συμβαίνει με κάθε εθισμό, είναι στο χέρι σου να προχωρήσεις!
Από τη Δήμητρα Γκούντρα