Οι καλύτερες συμβουλές για να δίνεις συμβουλές

31.01.2011
Οι συμβουλάτορες στην χώρα αυτή περισσεύουν! Όλοι ξέρουμε πως θα κάναμε πιο καλά κάτι στο οποίο οι άλλοι δεν τα κατάφεραν! Κι όμως, όταν έρχεται η ώρα να δώσεις τη συμβουλή σου σε κάποιον που τη χρειάζεται, το κάνεις σωστά το χρέος σου; Ποιές είναι οι καλύτερες συμβουλές για να δίνεις συμβουλές χωρίς να παίρνεις κόσμο στο λαιμό σου;

Οι συμβουλάτορες στην χώρα αυτή περισσεύουν! Όλοι ξέρουμε πως θα κάναμε πιο καλά κάτι στο οποίο οι άλλοι δεν τα κατάφεραν! Κι όμως, όταν έρχεται η ώρα να δώσεις τη συμβουλή σου σε κάποιον που τη χρειάζεται, το κάνεις σωστά το χρέος σου; Ποιές είναι οι καλύτερες συμβουλές για να δίνεις συμβουλές χωρίς να παίρνεις κόσμο στο λαιμό σου;

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς, Jeffery Pfeffer, ο τρόπος που δίνουμε μια συμβουλή μπορεί να επηρεάσει το άτομο που την δέχεται στο να την ακολουθήσει ή να την αγνοήσει εντελώς. Αυτό που θες είναι το άτομο που συμβουλεύεις να φύγει με θετικά αισθήματα και μια διάθεση αλλαγής. Το πιο δύσκολο είναι να δίνεις συμβουλές στους άλλους μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις και διλήμματα που αντιμετωπίζουν. Ιδού 4 περιπτώσεις και ο τρόπος που πρέπει να συμπεριφερθείς.

1. Η φίλη σου σε ρωτά: "Τι πρέπει να κάνω με τη ζωή μου": αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορείς να απαντήσεις. Στην περίπτωση αυτή η φίλη σου πρέπει να ακολουθήσει το μονοπάτι της ζωής της ανεξάρτητα από το τι θέλεις εσύ ή οι υπόλοιποι για εκείνη. Εσύ μπορείς απλά να δώσεις μια κατεύθυνση και να προσπαθήσεις να ανιχνεύσεις τα θέλω της.

Μην πεις: "Ακολούθησε την καρδιά σου": αυτή η ατάκα μόνο σε διαφήμιση για αλκοολούχο ποτό μπορεί να δράσει θετικά. Ουσιαστικά αποφεύγεις να απαντήσεις αφού κανείς δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς τον προστάζει η καρδιά του.

Πες: "Ακολούθησε την καρδιά, το ένστικτο και τη λογική μαζί":

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Christine Meinecke, η καρδιά και τα αισθήματα δεν πρέπει και δεν μπορούν να σε οδηγούν στη ζωή σου. Σπουδαίο ρόλο παίζει η λογική, το ένστικτο και τα προαισθήματα που έχεις πάνω σε μια κατάσταση. Συνέλεξε πληροφορίες από όλες αυτές τις πλευρές και πάρε τη σωστή απόφαση. Ζήτα από το άτομο που συμβουλεύεις, να γράψει σε ένα χαρτί τα αισθήματα, τις σκέψεις και το προαίσθημα που έχει. Αυτή η γραπτή διαδικασία θα βοηθήσει το άτομο που συμβουλεύεις να δει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Το επόμενο βήμα είναι να δει η φίλη σου ποιά από τις τρεις επιλογές βγάζει περισσότερο νόημα να ακολουθήσει.


2. Η φίλη σου σε ρωτά: "Πρέπει να παραμείνω σε αυτή τη σχέση;" στην ερώτηση αυτή καμιά μας δεν θέλει να απαντήσει γιατί αποτελεί απόφαση ζωής για τη φίλη σου. Αν δεν κινδυνεύει, προσπάθησε να αποφύγεις την συμβουλή στο ζήτημα αυτό.

Μην πεις: "Ναι" ή "Όχι": στα ζητήματα σχέσεων και καρδιάς, το να προτείνεις σε ένα άτομο να χωρίσει ή να παραμείνει σε μια σχέση, αποτελεί στέρηση της δικής του ελευθερίας να διαπραγματεύεται και να ζει τη ζωή του όπως ακριβώς θέλει. Το τελευταίο που θα ήθελες είναι να σε κατηγορήσει αργότερα η φίλη σου για την απόφαση που την έκανες να πάρει. Αν πεις να χωρίσει και τελικά τα ξαναβρούν, θα είσαι για πάντα εκείνη που θέλησε να τους χωρίσει. Αν πάλι μείνει μαζί του αλλά δεν ευοδώσει ο δεσμός, θα σε κατηγορεί για τα χαμένα της χρόνια.

Πες: "Εσύ τι θέλεις να κάνεις πραγματικά": όταν δίνεις συμβουλή σε ένα ζήτημα ερωτικού περιεχομένου, το σημαντικό είναι να μάθεις τι πραγματικά θέλει το άτομο που σε ρωτά. Κάποιες φορές, οι φίλοι μας ζητούν τη συμβουλή μας απλά γιατί διστάζουν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι την πραγματικότητα και θέλουν κάποιος να πάρει την ευθύνη να τους την δείξει. Δες τι νιώθει η φίλη σου για τη σχέση της και ανάλογα στο ποιά άποψη έχει, στήριξε την άποψή της αυτή. Μην παίξεις το δικηγόρο του διαβόλου ειδικά μετά από ένα καυγά με τον σύντροφό της. Εκείνη τη στιγμή αυτό που θέλει δεν είναι η συμβουλή σου ακριβώς αλλά το να συμπάσχεις στο πρόβλημά της.


3. Η φίλη σου σε ρωτά: "Πρέπει να αγοράσω αυτό το πράγμα;": αν οι φίλοι σου ζητούν τη συμβουλή σου πάνω στην αγορά ενός σπιτιού ή αυτοκινήτου ή άλλου αντικειμένου που μπορεί να επηρεάσει τον καθημερινό τρόπο ζωής τους, μόνο ένας τρόπος υπάρχει να τους βοηθήσεις: μόνο αν τους παρέχεις τις κατάλληλες πληροφορίες.

Μην πεις: "Κάν'το"! Ακόμα και για την αγορά ενός φορέματος στις εκπτώσεις, μην πεις το ναι χωρίς καμιά σκέψη γιατί και πάλι είναι σαν να στερείς την ανεξαρτησία του άλλου ατόμου, που τελικά θα σπαταλήσει τα χρήματά του για την εν λόγω αγορά.

Πες: "Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας αγοράς": αρκετές έρευνες πιστοποιούν πως οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα με τις αποφάσεις που παίρνουν, εφόσον υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν την επιλογή τους. Εσύ μπορείς να παρέχεις στα άτομα που ζητούν τη γνώμη σου πάνω σε μια αγορά, τις απαραίτητες πληροφορίες. Κάνε μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης αγοράς και βάλε την φίλη σου να κυκλώσει αυτά που την ενδιαφέρουν περισσότερο, τόσο στα υπέρ όσο και στα κατά. Το δικό της σύνολο είναι αυτό που θα την κάνει να πάριε την τελική απόφαση.

4. Η φίλη σου σε ρωτά:"Πώς να τελειώσω το συγκεκριμένο πρότζεκτ;"

Αν πρέπει να προσφέρεις τη συμβουλή σου σε μια κατάσταση που αφορά τη δουλειά μιας φίλης ή συναδέλφου, προσπάθησε να θυμάσαι πως η συμβουλή σου μπορεί να στιγματίσει το εργασιακό της μέλλον.

Μην πεις: "Δεν πιστεύω πως δεν ξέρεις πως να κάνεις αυτή τη δουλειά. Θα σου δείξω εγώ": αν πορευτείς με τον τρόπο του ξερόλα, το άτομο που σε συμβουλεύεται δεν θα σε ξαναρωτήσει για τίποτα. Με τον τρόπο σου, δείχνεις πως δεν εμπιστεύεσαι καθόλου την ευφυΐα του ατόμου που σε ρωτά ενώ και το ίδιο νιώθει πως υποτιμάται και τελικά δεν θα δώσει καμία σημασία στα όσα θα του πεις.

Πες: "Ευχαριστώ που ζήτησες τη συμβουλή μου. Είχα κι εγώ το ίδιο πρόβλημα παλιότερα. Με χαρά να σου δείξω τι ξέρω": δείξε πως συμπάσχεις με το άτομο που σε ρωτά. Αν η συνάδελφος δει πως έχεις κάνει κι εσύ τα ίδια λάθη ή έχεις τις ίδιες εμπειρίες, θα ταυτιστεί μαζί σου και θα υιοθετήσει τις συμβουλές σου.

Κατερίνα Π.