Γιατί Yoga;

26.10.2006
Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ας γνωρίσουμε τι είναι, ποια είναι τα είδη της και τι μας προσφέρει. Η λέξη «γιόγκα» προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «yuj» και σημαίνει ένωση. Σε ένα πρακτικό επίπεδο είναι ένα μέσο για την εξισορρόπηση του σώματος, του νου και των συναισθημάτων...

Από την Όλγα Αλεξίου

Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ας γνωρίσουμε τι είναι, ποια είναι τα είδη της και τι μας προσφέρει.

Φιλοσοφία και επιστήμη ζωής

Η λέξη «γιόγκα» προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «yuj» και σημαίνει ένωση. Σε ένα πρακτικό επίπεδο είναι ένα μέσο για την εξισορρόπηση του σώματος, του νου και των συναισθημάτων. Αποτελείται από τρία βασικά συστατικά στοιχεία.

To πρώτο μέρος είναι η γιόγκα της εξάσκησης. Περιλαμβάνει τεχνικές καθαρισμού και αποτοξίνωσης του σώματος, στάσεις άσκησης του σώματος (τις λεγόμενες άσανες), τεχνικές αναπνοής, χαλάρωσης, συγκέντρωσης και τεχνικές διαλογισμού.

Το δεύτερο μέρος είναι η γιόγκα της εσωτερικής στάσης ζωής, αυτή που αναπτύσσει τον εσωτερικό τρόπο σκέψης και μας βοηθάει να χειριστούμε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής χωρίς να χάσουμε την ισορροπία μας.

Το τρίτο μέρος έχει σχέση με τον τρόπο ζωής μας. Πώς ζούμε, σε ποιο φυσικό, νοητικό, συναισθηματικό περιβάλλον; Αυτό το κομμάτι της γιόγκα μάς βάζει να αναρωτηθούμε για τον τρόπο ζωής μας. Δεν μας ζητάει να την αλλάξουμε, μας ζητάει να την κοιτάξουμε. Ο γιόγκικος τρόπος ζωής δεν είναι μαύρο-άσπρο, δεν απαγορεύει, αλλά συνιστά, είναι ευέλικτος και εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Φροντίζω το σώμα μου

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, όσοι ασκούνται στη γιόγκα: *έχουν αποτελεσματικότερη καρδιακή λειτουργία *έχουν μειωμένη πίεση του αίματος *είναι πιο ανθεκτικοί στο άγχος

Σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφή επιτυγχάνεται: *μείωση της χοληστερίνης *μείωση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα

Γενικότερα, πετυχαίνουμε: *καλύτερη φυσική κατάσταση *μείωση των σωματικών πόνων αίσθημα ευεξίας και αισθητή μείωση της νευρικής υπερέντασης.

Η άσκηση στη γιόγκα προλαμβάνει και καταπολεμά πολλές διαταραχές, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν σχέση με το άγχος.

Χαλαρώνω

Σύμφωνα με τη γιόγκα και την ψυχολογία, αναγνωρίζουμε τρεις κατηγορίες εντάσεων που είναι υπεύθυνες για τα προβλήματα της ζωής μας: Μυϊκές εντάσεις, που σχετίζονται με το σώμα, το νευρικό σύστημα και τις ορμονικές διαταραχές. Νοητικές εντάσεις, που δημιουργούνται από υπερβολική νοητική δραστηριότητα, όπως το άγχος, η ανησυχία, οι φοβίες κ.ά. Συναισθηματικές εντάσεις, που προκαλούνται από τα αντίθετα συναισθήματα, τα οποία εναλλάσσονται με μεγάλη συχνότητα στη ζωή μας, όπως χαρά-λύπη, αγάπη-μίσος, επιτυχία-αποτυχία κ.ά.

Η τεχνική της βαθιάς χαλάρωσης, μία κατεξοχήν τεχνική της Satyananda Yoga*, δρα συστηματικά και αποτελεσματικά στην απομάκρυνση αυτών των εντάσεων. Τα αποτελέσματα της εξάσκησης του σώματος, της σωστής αναπνοής και της βαθιάς χαλάρωσης δεν είναι μόνο μια καλύτερη σωματική υγεία, αλλά μια πιο χαλαρωμένη κατάσταση νου και μια πιο αυθόρμητη έκφραση της έμφυτης δημιουργικότητάς μας.

Ποια είναι η κατάλληλη γιόγκα για μένα;

Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και το σωματότυπό μας μπορούμε να επιλέξουμε διάφορα είδη γιόγκα. Αν θέλουμε μια ήπια μορφή άσκησης που να γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, επιλέγουμε τη Χάθα Γιόγκα (η γιόγκα της εξάσκησης του σώματος). Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και για άτομα με δύσκαμπτο σώμα. Αν μας αρέσει η έντονη, δυναμική άσκηση, θα βρίσκαμε πολύ ενδιαφέρουσα την Αστάγκα Γιόγκα, που δουλεύει πολύ δυναμικά με το σώμα και την αναπνοή. Αν έχουμε πολύ άγχος, χρειαζόμαστε τις πρακτικές χαλάρωσης. Αν θέλουμε να αναπτύξουμε την ικανότητα της παρατήρησης και της συγκέντρωσης, τότε επιλέγουμε τις πρακτικές διαλογισμού. Αν θέλουμε να δουλέψουμε μέσα στην καθημερινή μας ζωή με νοητικές στάσεις συμπεριφοράς, τότε είναι κατάλληλη η Ράτζα Γιόγκα (γιόγκα της διαχείρισης του νου). Αν θέλουμε να εκφράσουμε τη δημιουργικότητα και το δυναμικό που έχουμε μέσα μας, επιλέγουμε την Κουνταλίνι Γιόγκα (γιόγκα της αφύπνισης).