Δεν χρειάζεται να της το πεις, αλλα η μαμά σου δεν έχει δίκιο σε όλα. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε συνήθειες που σου επέβαλλε και που τελικά δεν είναι απόλυτα σωστές.
1.Μόλις ξυπνάς πρέπει να τρως: σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Γέιλ, δεν βρέθηκε κανένα αξιόλογο στοιχείο που να αποδυκνύει ότι χρειάζεται να παίρνεις πρωινό με την τσίμπλα στο μάτι. Φυσικά, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως τα άτομα τρώνε πρωινό αποφεύγουν την παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας. Εντούτοις όμως, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που βοηθούν στην αποφυγή της παχυσαρκίας, όπως είναι η εντατική άθληση και ο επαρκής ύπνος. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το ποιός από τους συγκεκριμένος παράγοντες σε κρατάει σε φόρμα. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως αν νομίζεις πως θα χάσεις κιλά αποφεύγοντας το πρωινό γεύμα είσαι πολύ γελασμένη. Το μόνο που θα πετύχεις είναι να φας περισσότερο, αργότερα μέσα στην ημέρα.
Έπειτα θυμήσου πως το τι τρως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το τι ώρα το τρως. Για παράδειγμα, το να φας έναν λουκουμά μόλις ξυπνήσεις, δεν είναι καλύτερο από το μην φας τίποτα.
Τί πρέπει να κάνεις: όταν ξυπνήσεις, μην τρέξεις στην κουζίνα. Δώσε λίγα λεπτά στον οργανισμό σου μέχρι να ξυπνήσει. Μόλις αισθανθείς πείνα, ψάξε για τροφές νόστιμες και θρεπτικές.
2. Αν κάνει κρύο, πρέπει να μένεις μέσα: το να βγεις στο κρύο, δεν σημαίνει πως θα κολλήσεις απαραίτητα και κάποιο κρύωμα. Δεν μιλάμε βέβαια για υπερβολικές καταστάσεις τύπου πάμε για κάμπινγκ στα χιόνια. Ούτε όταν η μανούλα φωνάζει να μην βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στον αέρα που αναπνέουμε, όταν κλεινόμαστε μέσα. Επειδή κρυώνεις δεν ανοίγεις ούτε ένα παράθυρο για να μπει φρέσκος αέρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επωάζεται πλήθος ιών και βακτηρίων, μέσα στο σπίτι.
Τί πρέπει να κάνεις: μην αποθαρρύνεσαι από το κρύο που επικρατεί έξω. Βγες μια βόλτα! Προσοχή όμως: αν παγώσεις τόσο που να ανατριχιάζεις, γύρνα σπίτι για να ζεσταθείς. Η ανατριχίλα και το τρέμουλο είναι σημάδια πως το σώμα σου βρίσκεται σε υποθερμία, γεγονός που μπορεί να σε κάνει ευάλωτη σε ιούς που κυκλοφορούν, και ποιος την ακούει μετά τη μανούλα!
3. Όταν έχεις περίοδο, δεν πρέπει να γυμνάζεσαι ή να κολυμπάς: δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος για να μείνεις κλεισμένη στο σπίτι, επειδή σου ήρθε η περίοδος. Εφόσον τρέφεσαι σωστά, δεν πάσχεις από αναιμία και έχεις τη διάθεση, γυμνάσου. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να νιώθεις λιγότερο πόνο μετά από τη σωματική άσκηση, επειδή η κίνηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τις ενδορφίνες που είναι το φυσικό αναλγητικό του οργανισμού. Το ίδιο ισχύει και για το κολύμπι στη θάλασσα ή την πισίνα. Αν χρησιμοποιείς ταμπόν τα πράγματα γίνονται ευκολότερα, αφού δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσεις για τυχόν ατυχήματα κόκκινων λεκέδων στο μαγιώ.
Τί πρέπει να κάνεις: ακόμα κι αν έχεις περίοδο και εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικά προβλήματα, αθλήσου. Φρόντισε να δοκιμάσεις δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και που μπορούν να σου φτιάξουνκαι το κορμί και το κέφι. Αν βέβαια έχεις μεγάλη ροή αίματος, άσε τα εξτρίμ αγωνίσματα για μια άλλη ημέρα.
4. Μην τρως γιατι θα γίνεις σαν εμένα: επειδή κληρονόμησες το χρώμα ματιών ή μαλλιών της μανούλας σου, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πάρεις και τα κιλά της. Σίγουρα κάποια χαρακτηριστικά είναι κληρονομικά. Όμως υπάρχουν και άλλα που έχουν περιθώριο βελτίωσης από γενιά σε γενιά.
Τί πρέπει να κάνεις: φρόντισε να υιοθετήσεις από νωρίς ένα υγειή τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και μπόλικη άθληση. Δεν είναι απαραίτητο να μοιάσεις στην μητέρα σου, εκτός κι αν αυτή είναι η Ελένη Πετρουλάκη.
5. Μακρυά από πολυβιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής: σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως οι βιταμίνες ή τα τεχνητά συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βλάψουν την υγεία, όταν καταναλώνονται σε λογικό πλαίσιο και όχι σε υπερβολικές δόσεις. Ίσως μάλιστα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιτάσσει την χρήση συμπληρωμάτων για μια σωστή διατροφή.
Τί πρέπει να κάνεις: το καλύτερο είναι να ακολουθείς μια ισορροπημένη δίαιτα. Αν όμως ο τρόπος ζωής σου δεν σου το επιτρέπει, τα σωστά συμπληρώματα και βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, χωρίς όμως να υποκαθιστούν τα κύρια γεύματα. Βέβαια, αν έχεις κοντά την μαμά σου, θα είναι ακόμα πιο εύκολο να ακολουθείς μια σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή με τη χρήση λιγότερων πολυβιταμινών.