Το άγχος και η αβεβαιότητα της περασμένης χρονιάς, μαζί με το κλείσιμο των γυμναστηρίων και την ανάγκη φυσικής απόστασης, έχουν βγάλει από το πρόγραμμά τους τις ρουτίνες προπόνησης πολλών ανθρώπων.
Μάλιστα σε περιπτώσεις νόσησης από την COVID-19, μιας εξουθενωτικής ασθένειας με εβδομάδες ή μερικές φορές μήνες συμπτωμάτων, έχει επίσης περιορισθεί σημαντικά η ικανότητα σωματικής άσκησης για πολλά άτομα.
Καθώς τα γυμναστήρια άνοιξαν και πάλι και με τα εμβόλια να συνεχίζουν να κυκλοφορούν, οι περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν και είναι φυσικό ότι πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ενεργοποιηθούν ξανά.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξεις κατά την επανεκκίνηση της ρουτίνας φυσικής κατάστασης σου για να αποφύγεις πιθανό τραυματισμό και να αξιοποιήσεις στο έπακρο την επιστροφή στην άσκηση.
Με ποιους τρόπους το τρέξιμο μπορεί να αλλάξει το σώμα σου - Με την καλή και την κακή έννοια
Βάλε σε τάξη τις προσδοκίες σου
Οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεγάλο διάλειμμα από την άσκηση είναι πιθανό να διαπιστώσουν ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους που κάποτε μπορούσαν.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένους να το αποδεχτούν.
«Πολλοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι που ήταν πολύ αθλητικοί ή ασκούνταν πολύ πριν από την πανδημία, μπορεί να πιστεύουν ότι είναι πιο ικανοί σωματικά από ότι είναι στην πραγματικότητα», δηλώνει στο healthline η Christina Frederick, ψυχολόγος που ειδικεύεται στα κίνητρα για αθλητισμό και άσκηση.
«Καθώς μεγαλώνουμε ή όταν συμβαίνουν σημαντικά μακροπρόθεσμα γεγονότα στη ζωή μας (όπως η πανδημία), η φυσική μας κατάσταση μπορεί επίσης να επηρεαστεί αρνητικά. Όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει γνωστική δυσαρμονία μεταξύ της ταυτότητας μας που βασίζεται στη φυσική κατάσταση μας και της πραγματικότητας της κατάστασης », είπε.
Συχνές αντιδράσεις που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι σε αυτό, είναι η απογοήτευση και ο θυμός. Αλλά αυτά τα συναισθήματα δεν θα σε βοηθήσουν εάν προσπαθείς να επιστρέψεις στο γυμναστήριο.
«Οι θυμωμένοι ή απογοητευμένοι άνθρωποι μπορούν να θέσουν μη ρεαλιστικούς στόχους ή να μεταπηδήσουν σε μια ρουτίνα που είναι πολύ σκληρή ή πολύ έντονη», δήλωσε η Frederick.
Είπε ότι μια πιο υγιεινή επιλογή είναι «προχωρήσεις σε μια εκτίμηση της φυσικής κατάστασης σου και να επανεκτιμήσεις αντικειμενικά ποια είσαι και πού είσαι».
Ένα από τα καλύτερα μυστικά για λαμπερό δέρμα βρίσκεται στην κατάψυξη σου
Επιστροφή στην άσκηση με ασφάλεια
Το κλειδί για να επιστρέψεις στην άσκηση με ασφάλεια μετά από ένα μακρύ διάλειμμα, είναι να κάνεις μικρά βήματα και να αλλάζεις συχνά τη ρουτίνα σου, δήλωσε η Δρ. Melissa Leber, διευθύντρια του τμήματος αθλητικής ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.
«Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα σώματά μας εντοπίζεται στο ότι πρέπει πραγματικά να επιστρέψουμε σταδιακά στο πρόγραμμα προπόνησης», είπε στο Healthline. «Και το πρόγραμμα προπόνησής σου πρέπει να ποικίλλει ως προς την ένταση, τη συχνότητα και τον τύπο της προπόνησης που κάνεις».
Για παράδειγμα, για κάποιον που συνήθιζε να τρέχει συχνά πριν από το μακρύ διάλειμμα, η Leber συνιστά να ξεκινήσει προπόνηση με διαλείμματα ή να κάνει τζόκινγκ δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μαζί με ασκήσεις low-impact όπως η γιόγκα ή το Pilates, σε άλλες ημέρες της εβδομάδας.
«Τα σώματά μας δεν ανταποκρίνονται καλά στην ίδια επαναλαμβανόμενη δράση και στο ίδιο άθλημα ξανά και ξανά», δήλωσε η Leber.
«Όσο μεγαλύτερη είσαι, τόσο πιο σημαντικό γίνεται αυτό», τονίζει η Leber.
Εάν καταλήξεις να πιέσεις τον εαυτό σου πολύ σκληρά και να τραυματιστείς, η ξεκούραση είναι σημαντική.
«Κάνε ένα διάλειμμα από αυτήν την άσκηση που προκάλεσε τον τραυματισμό και πάρε ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο», συστήνει η Leber.