Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ

17.03.2017
Αν ανήκετε στο 80% των ατόμων που δεν κάνουν αεροβική γυμναστική ή/και δεν ασκούνται με βάρη προσέξτε. Κάνετε πολύ περισσότερο κακό στον εαυτό σας από ότι νομίζετε.

Εκτός από θέμα αισθητικής ή απώλειας βάρους η άσκηση είναι βασικός παράγοντας για την πρόληψη και τη διαχείριση των ασθενειών. Ο Δρ Νιλ Μπάτλερ, γεροντολόγος και ψυχίατρος που ίδρυσε το International Longevity Center είχε πει ότι: «Η άσκηση θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί και ως χάπι. Θα ήταν το πιο διαδεδομένο συνταγογραφημένο και ωφέλιμο φάρμακο». Επίσης το Παν/μίου του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι: «Δεκαετίες ερευνών έχουν καταλήξει στο ότι η συστηματική άσκηση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην πρόληψη των καρδιολογικών ασθενειών, πολλών τύπου καρκίνου, του διαβήτη και της παχυσαρκίας».

Φαίνεται όμως ότι σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες η τακτική άσκηση βοηθά και στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και του Αλτσχάιμερ καθώς και στην αντιμετώπιση τους στα αρχικά στάδια. Η συγκεκριμένη ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει προς το παρόν καμία θεραπεία, προσβάλει όλο και περισσότερους ανθρώπους, ενώ υπολογίζεται ότι τα ποσοστά των ασθενών θα τριπλασιαστούν μέχρι το 2050. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS One η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας αλλά και να κάνει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία. Ασθενείς με Αλτσχάιμερ που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής τεσσάρων μηνών είχαν λιγότερα νευροψυχιατρικά συμπτώματα από την ομάδα σύγκρισης που δεν γυμναζόταν. Άλλη έρευνα αποκάλυψε, ότι ένα προοδευτικό ζωηρό περπάτημα τουλάχιστον 150 λεπτών την εβδομάδα, βοήθησε ασθενείς με Αλτσχάιμερ οι οποίοι έδειξαν βελτίωση στις λειτουργικές τους ικανότητες.

Αλλά και στην περίπτωση του καρκίνου η άσκηση έχει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς με καρκίνο του μαστού περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου που γυμνάζονταν τακτικά μείωσαν μέχρι και 50% τις πιθανότητες υποτροπής και μέχρι 40% τις πιθανότητες θανάτου τους από το συγκεκριμένο τύπου καρκίνου. Επίσης τα δεδομένα από 12 έρευνες που χρησιμοποίησαν στοιχεία από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε Ευρώπη και ΗΠΑ σε διάστημα 11 ετών, έδειξαν ότι αυτοί που γυμνάζονταν είχαν 7% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιουδήποτε τύπου καρκίνο και 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξου καρκίνο του οισοφάγου, των πνευμόνων, των νεφρών, του στομάχου, του ενδομητρίου και άλλων.

AΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ