To μυστικό για να κάνεις την άσκηση μέρος της ζωής σου

01.03.2017
Μπορεί να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα πιο τρέντι αθλητικά ρούχα και παπούτσια, συνδρομή στο γυμναστήριο και παρόλα αυτά να βαριέσαι και να αμελείς να γυμναστείς. Μήπως όμως σου λείπει το πιο βασικό;

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για την ανάγκη εκγύμνασης του σώματος. Για λόγους υγείας, αισθητικής και ψυχολογίας κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή άσκηση ιδιαίτερα για όσους κάνουν καθιστική ζωή. Προσπαθώντας οι περισσότεροι να βρούμε λόγους να σηκωθούμε από την καρέκλα χρησιμοποιούμε τα πιο μοντέρνα και τεχνολογικά εξελιγμένα αξεσουάρ, παπούτσια και ρούχα, χρονομετρούμε τις προσπάθειές μας, ζυγίζουμε και μετράμε το σώμα μας. Δυστυχώς όλα αυτά δεν αποδίδουν παρά μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο όσο διαρκεί ο ενθουσιασμός του «καινούριου». Σύντομα όταν το νέο γίνει «παλιό» ξεθωριάζει και το ενδιαφέρον μας και επιστρέφουμε στις παλιές, καθιστικές μας συνήθειες. Τι μας διαφεύγει; Η χαρά! Ο λόγος που εφευρέθηκαν τα σπορ, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο ή η κολύμβηση για να αναφέρουμε μερικά είναι για τη χαρά και την ικανοποίηση που προσφέρουν σε όσους τα εξασκούν. Οι άλλοι λόγοι μπορεί να είναι πιο σημαντικοί αφού αφορούν την υγεία και την ευεξία μας, αλλά για να μπορέσουμε να δεσμευτούμε για καθημερινή άσκηση προέχει αυτό που έχουμε επιλέξει να μας κάνει να νιώθουμε ευτυχείς. Αν μπορέσουμε να συνδυάσουμε την άσκηση με το παιχνίδι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια νέα εποικοδομητική συνήθεια. «Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο πόσες επαναλήψεις κάναμε, πόσο πιο γρήγορα τρέξαμε ή στο πόσες θερμίδες κάψαμε» λέει ο Πιτ Εγκοσκ γυμναστής. «Όλα αυτά σε απομακρύνουν από την παρούσα στιγμή χαράς και σε κάνουν να νιώθεις ένοχος αν δεν καταφέρεις να φτάσεις ή να ξεπεράσεις τα προσωπικά σου ρεκόρ. Δεν νιώθεις πια χαρά επειδή π.χ. θα τρέξεις ή θα κολυμπήσεις αλλά φόβο ότι δεν θα τα καταφέρεις τόσο καλά όπως χτες. Και αυτό σε κάνει να μην θέλεις να υιοθετήσεις μια νέα ωφέλιμη συνήθεια».

Φρόντισε λοιπόν να βρεις ένα σπορ ή μια μορφή άσκησης ή μια δραστηριότητα, η οποία να σου αρέσει, να σου προσφέρει χαρά, να σε αναγκάζει να σηκώνεσαι από την καρέκλα και να θέλεις να την κάνεις κομμάτι της ζωής σου. Οτιδήποτε άλλο αντί να σε βοηθά να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, απλώς θα σου φαίνεται σαν ένας ακόμη μπελάς, μια ακόμη υποχρέωση και δεν θα καταφέρεις να κάνεις το fitness αγαπημένη συνήθεια.

Από τη Λετίτσια Μουστάκη