Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης ο οργανισμός παράγει περισσότερες ενδορφίνες, ουσίες που καλύπτουν το σωματικό πόνο της έντονης προσπάθειας, προκαλώντας χαρακτηριστικό αίσθημα ευφορίας. Επιπλέον παράγει περισσότερη ντοπαμίνη, ουσία που μας «ανταμείβει» με αισθήματα ικανοποίησης, απόλαυσης και χαράς για ό,τι πετύχαμε, π.χ. κάποιο καινούργιο ρεκόρ επαναλήψεων, αλλά και σεροτονίνη που μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι για το κατόρθωμά μας και αυξάνει την αυτοεκτίμηση.
Ναι στις εναλλαγές ρυθμού
Το περπάτημα με τη μέθοδο της προγραμματισμένης εναλλαγής του ρυθμού (ταχύτητας κίνησης), όπως π.χ. 2-3 λεπτά γρήγορα, 2-3 λεπτά πιο χαλαρά και πάλι από την αρχή μέχρι να συμπληρωθούν 60 λεπτά συνολικά, βοηθάει περισσότερο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2 αλλά και στη μείωση του επιπλέον σωματικού βάρους σε υγιή άτομα, συγκριτικά με το περπάτημα σε σταθερό ρυθμό.
Νέα έρευνα
Η αλλαγή φέρνει αποτέλεσμα
Άτομα κάθε επιπέδου φυσικής κατάστασης που αυξάνουν τον αριθμό των σετ ή των επαναλήψεων ή την αντίσταση κάθε φορά που κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης πετυχαίνουν μέχρι και διπλάσια αύξηση δύναμης σε διάστημα 8-12 εβδομάδων συγκριτικά με τα άτομα που ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα ή το αλλάζουν λιγότερο συχνά.
Αύξηση τεστοστερόνης
Οι άντρες που κάνουν 30 λεπτά αερόβιας άσκησης πριν από την προπόνηση με βάρη ανεβάζουν περισσότερο τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους συγκριτικά με όσους κάνουν πρώτα τα βάρη και μετά την ασκηση.