Power yoga

10.02.2003
Η yoga κάνει ένα βήμα πιο πέρα και εμφανίζεται σε μια πιο δυναμική και σύγχρονη μορφή της, την power yoga.
Γεννημένη στην Ινδία, αλλά με μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα ανάμεσα στους επώνυμους, η yoga κάνει ένα βήμα πιο πέρα και εμφανίζεται σε μια πιο δυναμική και σύγχρονη μορφή της, την power yoga.
Αν και οι περισσότερες ασκήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της είναι κάμψεις και διατάσεις, ίδιες δηλαδή με αυτές ενός κλασικού προγράμματος γυμναστικής, το στοιχείο που τις διαφοροποιεί είναι ο ρυθμός με τον οποίο πραγματοποιούνται οι συγκεκριμένες ασκήσεις και η αναπνευστική τεχνική που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεθόδου. Η τεχνική αυτή λέγεται ujjayi και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, προσθέτοντας ένα στοιχείο βαθέως διαλογισμού στην άσκηση, ενώ παράλληλα χαρίζει ένα παρατεταμένο συναίσθημα ευφορίας.
Η power yoga θεωρείται πολύ έντονη σωματική άσκηση, επειδή γυμνάζει ταυτόχρονα μεγάλες μυϊκές ομάδες, με αποτέλεσμα η εφίδρωση να είναι μεγάλη μόλις μετά από λίγα λεπτά άσκησης. Για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γυμναστή σας.
Αν ασχοληθείτε συστηματικά και είστε συνεπείς στο πρόγραμμα, σε λίγους μόνο μήνες θα απολαμβάνετε τα οφέλη της, μεταξύ των οποίων είναι:
η αύξηση σωματική δύναμης
η ευκαμψία
η απώλεια θερμίδων
η ενδυνάμωση της καρδιάς
η αποβολή του άγχους
το αίσθημα ευεξίας και ηρεμίας