Τα ψάρια θάλασσας, γλυκού νερού και τα οστρακοειδή είναι τρόφιμα που προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες, λίπος και βιταμίνες Α, Β και D, ενώ, παράλληλα, περιέχουν ακόρεστα λίπη και ειδικότερα τα λιπαρά οξέα ω-3, τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης και κατά της εκδήλωσης των εγκεφαλικών. Με την κατανάλωση ψαριών, κυρίως λιπαρών (κολιός, τσιπούρα, λαβράκι, σαρδέλα, λακέρδα, πέστροφα), μειώνεται η κακή χοληστερόλη, αυξάνεται η καλή και δημιουργείται μια ασπίδα κατά της στεφανιαίας νόσου. Σύμφωνα με τους ειδικούς χρειαζόμαστε περίπου 300 - 400 γρ. ψάρι, σε εβδομαδιαία βάση.
Το φρέσκο ψάρι θα το αναγνωρίσετε, βασικά, από την οσμή του. Τα φρέσκα ψάρια έχουν ελαφρά ευχάριστη οσμή, όπως των φυκιών της θάλασσας. Η επιφάνεια του σώματος είναι γυαλιστερή με μεταλλικές αποχρώσεις και το δέρμα τους είναι υγρό, γυαλιστερό και καλά προσκολλημένο στη σάρκα. Η κοιλιά είναι κυλινδρική και τα λέπια καλά προσκολλημένα στο δέρμα, υγρά, γυαλιστερά και ξεκολλάνε δύσκολα κατά την απόξεση ή την απολέπιση. Τα μάτια των φρέσκων ψαριών είναι διαυγή, διαφανή ή κυρτά με κόρη μελανή. Η σάρκα τους είναι λευκή ή ελαφρά ροδαλή και ελαστική.
Για να ξεχωρίσετε το καλό κατεψυγμένο ψάρι τρία είναι τα ενδεικτικά σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή:
* Να υπάρχει προστατευτικό εξωτερικό στρώμα πάγου, λεπτό και ομοιόμορφο.
* Το δέρμα πρέπει να είναι στιλπνό και το χρώμα του έντονο και ζωηρό.
* Τα μάτια να είναι λευκά και να προεξέχουν.
Τα ψάρια θάλασσας, γλυκού νερού και τα οστρακοειδή είναι τρόφιμα που προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες, λίπος και βιταμίνες Α, Β και D, ενώ, παράλληλα, περιέχουν ακόρεστα λίπη και ειδικότερα τα λιπαρά οξέα ω-3, τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης και κατά της