Γιατί δεν αδυνατίζεις: τα συχνά πέντε λάθη

20.08.2010
Παρόλο που χύνεις τον ιδρώτα με τα λίτρα στο γυμναστήριο, καμία πρόοδο δεν βλέπεις. Αντί να χάνεις κιλά και να σφίγγεις, μένεις στάσιμη και στεναχωρημένη πάνω στη ζυγαριά. Τι φταίει; Ποιός ευθύνεται; Μα φυσικά τα πέντε συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι στο γυμναστήριο. Μάθε ποιά είναι και διόρθωσέ τα πριν μας βρει... το καλοκαίρι.

Παρόλο που χύνεις τον ιδρώτα με τα λίτρα στο γυμναστήριο, καμία πρόοδο δεν βλέπεις. Αντί να χάνεις κιλά και να σφίγγεις, μένεις στάσιμη και στεναχωρημένη πάνω στη ζυγαριά. Τι φταίει; Ποιός ευθύνεται; Μα φυσικά τα πέντε συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι στο γυμναστήριο. Μάθε ποιά είναι και διόρθωσέ τα πριν μας βρει... το καλοκαίρι.

Πρώτο λάθος: δεν κάνεις διαλείμματα

Δεν μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα χωρίς να ασκηθείς. Ή ακόμα χειρότερα δεν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν πήγες για τρέξιμο το απόγευμα, για να πεις έναν καφέ με τις κολλητές. Δεν είναι κακό να είσαι προσηλωμένη στο στόχο σου. Αλλά, αν δεν κάνεις μικρά διαλείμματα το κορμί σου θα σταματήσει να ακολουθεί το υπερενεργητικό πνεύμα σου. Η υπεράθληση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μικρούς ή μεγαλύτερους τραυματισμούς και να σε κάνει επιρρεπή σε ιώσεις και ασθένειες.(ή και στα δύο). Οπότε, προσπάθησε να βρεις μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να ξεκουραστείς και να απέχεις από το γυμναστήριο. Μέχρι και ο Θεός ξεκουράστηκε την Κυριακή! Αν δεν μπορείς να απέχεις εντελώς από την άσκηση, μπορεί να γυμναστείς διαφορετικά, βοηθώντας και το σώμα σου που μπορεί να έχει συνηθίσει το ίδιο μοτίβο άθλησης. Τι μπορείς να κάνεις: κολύμπι, αναρρίχηση, σκι στα χιόνια ή την θάλασσα, ιππασία ακόμα και πολύ τρελό σεξ.

Δεύτερο λάθος: πιέζεις τον εαυτό σου πάρα πολύ

Είσαι κι εσύ ολίγον μαζόχα και πιστεύεις πως χωρίς πόνο δεν θα δεις αποτέλεσμα. Μήπως δεν έχεις ακούσει το γνωμικό ''δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο;'' Παρόλο που είναι καλό να δοκιμάζεις τις αντοχές σου που και που, το να φέρνεις το σώμα σου στα όριά του διαρκώς, μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις τα γόνατά σου να τρέμουν (μετά από δύο ώρες εντατικού τρεξίματος πάνω στο διάδρομο) μην το περάσεις αψήφιστα. Τρέξε στον γιατρό που θα φροντίσει τα τραύματά σου, πριν χειροτερέψουν.

Τρίτο λάθος: κάνεις μόνο μια άσκηση

Κάθε φορά που γυμνάζεσαι κάνεις τα ίδια: λίγο ζέσταμα, τρέξιμο, κοιλιακοί και βουρ στα αποδυτήρια. Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν το γυμναστήριο, είναι η συνήθεια και η βαρεμάρα. Μπορείς να αποφύγεις την μονοτονία ως εξής: επικεντρώσου κάθε φορά στην εκγύμναση μιας διαφορετικής μυικής ομάδας, σήμερα τα πόδια, αύριο τα χέρια, μεθαύριο κάτι άλλο. Έπειτα, μην φοβάσαι να χρησιμοποιείς διαφορετικά μηχανήματα του γυμναστηρίου (όσο κι αν ντρέπεσαι) και να συμμετέχεις σε ομαδικά προγράμματα που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει (σουηδική, χορό της κοιλιάς, πιλάτες). Λέμε ναι στην άσκηση αλλά μην υποτιμάς τη δύναμη της ψυχαγωγίας.

Τέταρτο λάθος: δεν κάνεις ζέσταμα

Με το που μπαίνεις στο γυμναστήριο, ανεβαίνεις στο διάδρομο και αρχίζεις να τρέχεις. Σε δύο λεπτά έχεις φτάσεις στο τελευταίο επίπεδο και πηγαίνεις γρηγορότερα και από την ταχύτητα του ήχου. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να νιώθεις περίφημα, αλλά το επόμενο πρωινό είσαι τόσο πιασμένη που δεν μπορείς να κουνηθείς. Δεν υπάρχει λόγος να τρέχεις τον οργανισμό σου. Μάθε πως η αξία του ζεστάματος είναι πάρα πολύ μεγάλη. Με το ζέσταμα αποφεύγεις τις κράμπες και τους μυϊκούς τραυματισμούς που σε άλλη περίπτωση θα ήταν αναπόφευκτοι. Το ίδιο ισχύει και για τις ασκήσεις χαλάρωσης μετά από κάθε περίοδο άσκησης. Πάρε τον χρόνο σου και χαλάρωσε με διατάσεις. Το κορμί σου θα είναι ευγνώμον και θα το δείξει στη ζυγαριά!

Πέμπτο λάθος: είσαι ανυπόμονη

Με την εγγραφή σου στο γυμναστήριο, περιμένεις να δεις τα πρώτα αποτελέσματα. Κανένα πρόγραμμα γυμναστικής δεν έχει υπερφυσικές δυνάμεις που αν το ακολουθήσεις θα χάσεις 10 κιλά ως δια μαγείας. Αν ασκείσαι ένα μήνα και δεν δεις κάποιο αποτέλεσμα μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμα που ακολουθείς. Μερικές φορές χρειάζεται ποικιλία και υπομονή. Τα κιλά τα παίρνεις εύκολα, αλλά τα χάνεις δυσκολότερα. Σκέψου απλά πως χρειάζεται να κάψεις τουλάχιστον 3500 χιλιάδες θερμίδες, για να φύγει μισό κιλό λίπους από πάνω σου. Κουράγιο λοιπόν.