7 τρόποι για να ξεγελάσεις την πείνα σου

13.08.2011
Πεθαίνεις για ένα γλυκό, θα έδινες τα πάντα για να καταβροχθίσεις ένα χάμπουργκερ. Γιατί να χαλάσεις τη διατροφή σου για μια κρίση λιγούρας. Πριν καταναλώσεις τον αγλέορα, δοκίμασε τους παρακάτω 7 τρόπους για να αισθανθείς χορτάτη, χωρίς να είσαι απαραίτητα.

Πεθαίνεις για ένα γλυκό, θα έδινες τα πάντα για να καταβροχθίσεις ένα χάμπουργκερ. Γιατί να χαλάσεις τη διατροφή σου για μια κρίση λιγούρας. Πριν καταναλώσεις τον αγλέορα, δοκίμασε τους παρακάτω 7 τρόπους για να αισθανθείς χορτάτη, χωρίς να είσαι απαραίτητα.

1. Μην τρως στα όρθια: μια έρευνα Καναδών μελετητών του 2006, έδειξε πως οι άνθρωποι που έτρωγαν καθισμένοι στο τραπέζι, κατανάλωναν 30% λιγότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Απόφυγε να τρως στα όρθια και φρόντισε να απολαμβάνεις το κάθε γεύμα σαν να ήταν μια ξεχωριστή τελετουργία. Μόνο έτσι θα νιώθεις πραγματικά χορτάτη.

2. Κλείσε την τηλεόραση: ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν πως τα άτομα που έτρωγαν μπροστά στην τηλεόραση, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 288 θερμίδες παραπάνω από όσους δεν έβλεπαν τηλεόραση. Ο λόγος: ότι βλέπεις στην τηλεόραση αποσπά το μυαλό σου που δεν λαμβάνει το αίσθημα του κορεσμού.

3. Αργά και με ρυθμό: μην πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό. Γι δύο με τρία δευτερόλεπτα κοίταξε το γεύμα που έχεις μπροστά σου. Παρατήρησε το στήσιμο του, μύρισε το άρμα που αναδύει και αν μπορείς κόψε κάθε μπουκιά σε μικρά κομμάτια. Είναι πολύ σημαντικό να χορτάσουν πρώτα τα μάτια και η μύτη, για να δοθεί νωρίτερα από το μυαλό, το μήνυμα πως χόρτασες. Προτίμησε τα πικάντικα ή καυτερά φαγητά που δίνουν το σήμα στο μυαλό πως τρως πιο άμεσα απ' ότι άλλες τροφές.

4. Μπουκιά και ανάσα: η αναπνοή σε βοηθά να κατανοήσεις πόσο πεινασμένη είσαι. Μετά από κάθε μπουκιά, πάρε μια μικρή ανάσα και μείωσε την πρόσληψη των θερμίδων κατά 10%.

5. Μην μοιράζεσαι το φαγητό: ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης παρατήρησαν μια ομάδα ατόμων κατά τη διάρκεια φαγητού με κάποιον φίλο, σύζυγο ή αγαπημένο. Στα αποτελέσματά τους τόνισαν πως τα άτομα που μοιράζονταν μερίδες φαγητού (κάποια σαλάτα ή ορεκτικό) με τον παρτενέρ τους, κατανάλωναν 60% περισσότερες θερμίδες από εκείνους που έτρωγαν μια ατομική μερίδα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν μοιράζεσαι το φαγητό, δεν καταλαβαίνεις πόσο τρως ακριβώς. Βέβαια, δεν χρειάζεται να μένεις σπίτι. Βγες και παράγγειλε ένα κυρίως πιάτο μόνο για εσένα. Απόφυγε τα ορεκτικά ή τα πιάτα που μοιράζονται οι άλλοι γύρω σου.

6. Κράτα ημερολόγιο...φαγητού: είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να θυμάσαι πόσο έφαγες μέσα στην ημέρα. Δεν χρειάζεται να μπαίνεις σε περίπλοκες και λεπτομερείς καταγραφές των μερίδων, και των γραμμαρίων. Αρκεί να γράψεις αν έφαγες πολύ ή λίγο και τον τύπο του φαγητού. Για παράδειγμα: ΄΄το μεσημέρι έφαγα μία χοιρινή μπριζόλα με πέντε πατάτες ψητές. Μια χρήσιμη συμβουλή: Αν έχεις χρόνο μπορείς να καταγράψεις και τους λόγους που σε οδήγησαν στο φαγητό. Δηλαδή, πήγες στο σινεμά και εξαιτίας της λιγούρας, κατανάλωσες ένα μεσαίο ποπ- κορν. Δεν πεινούσες τόσο. Όμως έχεις συνδέσει το ποπ κορν με την παρακολούθηση ταινιών.

7. Ό,τι φαίνεται υγιεινό, δεν είναι απαραίτητα υγιεινό: σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα, όταν θεωρείς πως τρως ένα υγιεινό γεύμα, τείνεις να καταναλώσεις 35% περισσότερες θερμίδες από όσες πιστεύεις. Μην βασίζεσαι σε αστήριχτες θεωρίες περί υγιεινής διατροφής. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αποφεύγεις φρούτα και λαχανικά που μπορεί να έχουν πολλές θερμίδες αλλά ταυτόχρονα σου δίνουν και πολλά θρεπτικά συστατικά.