Κάστανο: Γευτείτε το άφοβα

27.10.2022
Κάστανο: Γευτείτε το άφοβα
Μία από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες του χειμώνα είναι η εικόνα του πλανόδιου καστανά να πουλά τα ψημένα κάστανα σε διάφορες γωνιές της πόλης. Μέσα στην ποικιλία των ξηρών καρπών, το κάστανο, καταλαμβάνει μια πολύ ιδιαίτερη θέση, διότι, η χαμηλή θερμιδική αξία του και η ποιότητα των υδατανθράκων του το καθιστά παρόμοιο με τα δημητριακά.

Το κάστανο είναι ο καρπός του δέντρου Castanea sativa και ευδοκιμεί στα εύκρατα κλίματα του βόρειου ημισφαιρίου. Το κάστανο αποτελούσε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα μία από τις βασικές τροφές στην Ευρώπη. Το κατανάλωναν ψητό, αποξηραμένο ή αλεσμένο σε αλεύρι. Όλα αυτά ως τον δέκατο έκτο αιώνα, όταν το καλαμπόκι και η πατάτα έγιναν τα πιο κοινά τρόφιμα. Τότε χάνεται σταδιακά η εξέχουσα θέση του στη λαϊκή γαστρονομία. Σήμερα, το κάστανο καταναλώνεται κυρίως ψητό ή μαγειρεμένο. Επιπρόσθετα, πρόκειται για ένα τρόφιμο που προσφέρει πολλά στον οργανισμό μας:

H συνέχεια στο itrofi.gr