Antinutrients, οι κρυφές μη θρεπτικές για τον οργανισμό ουσίες των «υγιεινών» τροφών

26.09.2022
Antinutrients, οι κρυφές μη θρεπτικές για τον οργανισμό ουσίες των «υγιεινών» τροφών
Τα περισσότερα φυτά, συμπεριλαμβανομένων πολλών λαχανικών και φρούτων που καλλιεργούνται συστηματικά, είναι εξοπλισμένα με χημικές άμυνες ενάντια στην κατανάλωσή τους. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να αγαπούν τις πικάντικες ενώσεις θείου στα κρεμμύδια και την καυτερή καψαϊκίνη στις πιπεριές chilies, αλλά κάποιες άλλες ενώσεις φυτικών καλλιεργειών περιέχουν συστατικά με μη-θρεπτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι παρεμποδίζουν την ικανότητα του οργανισμού να εκχυλίζει κάποιες απαραίτητες ουσίες από τις τροφές.

Εκτός από τα φρούτα, οι περισσότερες φυτικές τροφές περιέχουν “antinutrients”, δηλαδή τοξίνες ή αντι-θρεπτικές ουσίες που αναχαιτίζουν ή καταστέλλουν άλλα θρεπτικά συστατικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σε αμελητέες ποσότητες, χάρη στους αιώνες επιλεκτικής αγροτικής αναπαραγωγής. Ωστόσο, πολλά κοινά βασικά τρόφιμα όπως τα φασόλια και το σπανάκι, εξακολουθούν να περιέχουν υψηλά επίπεδα antinutrients. Οι συνθετικές ή φυσικές αυτές ενώσεις, όταν καταναλώνονται, μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των ωφέλιμων και βασικών οργανικών θρεπτικών συστατικών και ανόργανων ορυκτών είτε δεσμεύοντάς τα, είτε αντιδρώντας με αυτά για να σχηματίσουν μη εύπεπτες ενώσεις ή ακόμη αναστέλλοντας τις πεπτικές πρωτεΐνες που διασπούν τη θρεπτική ουσία ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σώμα. Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την απενεργοποίηση των antinutrients, όπως το μαγείρεμα ή η ζύμωση.

H συνέχεια στο itrofi.gr