- Ασπράδια αβγών: αυξάνουν τις καύσεις κατά 20-25%. Για κάθε 3 ασπράδια, κατανάλωσε μαζί και 1 κρόκο.
- Αφρόψαρα: έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά και συνένζυμο Q-10, αλλά φέρουν μικρότερο τοξικό φορτίο από τα μεγαλύτερα ψάρια.
- Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών: αποδίδει λιγότερες θερμίδες από το πλήρες, ενώ περιέχει προβιοτικά και περισσότερο ασβέστιο, που αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους.
- Ηλιόσποροι: αποτελούν άριστα αντίδοτα κατά του εκνευρισμού και μία από τις καλύτερες πηγές ακόρεστων λιπαρών και μαγνησίου.
- Κρέας ελεύθερης βοσκής: διαθέτει πιο πολλές πρωτεΐνες, καλύτερη αναλογία ω-3 προς ω-6 λιπαρών και περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), που μειώνει το σωματικό λίπος και προάγει τη μυϊκή μάζα.
- Σούπες: κρεμμυδόσουπα, ντοματόσουπα, κοτόσουπα, ψαρόσουπα αλλά και οι σούπες με φύκια είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και νερό, ενυδατώνουν τον οργανισμό και βελτιώνουν τη δυναμική των καύσεων.
- Φασόλια: εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ανθεκτικού αμύλου, το οποίο δρα πρεβιοτικά και λιποδιαλυτικά.
- Κινόα αντί για άσπρο ρύζι: έχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και δεν περιέχει γλουτένη.
- Παγωτό αντί για γλυκό: αυξάνει τη θερμόλυση, δρα αγχολυτικά, ανεβάζει τη σεροτονίνη, βελτιώνει τη διάθεση.
- Στέβια αντί για ζάχαρη: πρόκειται για φυσική ουσία με υψηλή γλυκαντική ικανότητα, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες σε οποιαδήποτε ποσότητα.
- Φιστίκια αντί άλλου σνακ: 25 γραμμ. ανάλατα φιστίκια ή 1 κουταλιά φιστικοβούτυρο ημερησίως συμβάλλουν στη μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους.
- Φρούτο αντί για χυμό: το ολόκληρο φρούτο απαιτεί σχεδόν διπλάσιες θερμίδες για την πέψη του σε σχέση με εκείνες που χρειάζεται ο στυμμένος χυμός του.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 129
Update: Μάρτιος 2016.