Το ιδανικό διαιτητικό γεύμα
Ανάμεσα στα πολλά φαγητά προτείνουμε τα λιγότερα παχυντικά, για να απολαύσεις το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι χωρίς να πάρεις πολλές θερμίδες…
Ορεκτικά: Τζατζίκι, τυρί φέτα ή φρέσκο ανθότυρο.
Σαλάτα: Εποχική με λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, κρεμμύδι και λαδολέμονο.
Πρώτο πιάτο: Κονσομέ.
Κυρίως πιάτο: Ψαχνό γαλοπούλας ή χοιρινό με μουστάρδα και γαρνιτούρα ρύζι με λαχανικά στον ατμό.
Ποτό: Κρασί.
Επιδόρπιο: Φρούτο ή γιαούρτι.
Ποια ποτά να διαλέξω;
Σίγουρα θα έχεις προνοήσει να υπάρχει μια ποικιλία αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών στο τραπέζι σου. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζεις ότι από τα αλκοολούχα ποτά η βότκα θεωρείται το πιο «καθαρό». Ακολουθούν κατά σειρά τζιν, λευκό κρασί, ουίσκι, ρούμι, κόκκινο κρασί και κονιάκ. Τα πιο «ελαφριά» είναι η μπίρα και το κρασί, ενώ κοκτέιλ, σφηνάκια και ηδύποτα όπως τα λικέρ έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οπότε προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεις –ένα είναι αρκετό!
Και από γλυκά;
Κυριαρχούν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, οπότε προτιμότερο να μείνεις σε κάποιο από αυτά. Όσα έχουν πολλούς ξηρούς καρπούς, βούτυρο και σιρόπι (μπακλαβάς, καρυδόπιτα, ραβανί κ.ά.) ή πολλά αβγά (π.χ. γαλατομπούρεκο), έχουν περισσότερες θερμίδες από λιπαρά και επιβαρύνουν ιδιαίτερα την πέψη. Για κάτι πιο ελαφρύ, προτίμησε μηλόπιτα ή σιμιγδαλένιο χαλβά, που βοηθάει κάπως να μειωθεί η επίδραση του αλκοόλ. Ακόμα καλύτερα, ψήσε μήλα ή κυδώνια ή σέρβιρε γιαούρτι με μέλι, το οποίο είναι ευχάριστο, χωνευτικό και δεν απαιτεί κόπο για να προετοιμαστεί.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 166
Update: Δεκέμβριος 2015.