Πώς θα επιλέξεις το καλό μέλι

17.07.2015
Τι πρέπει να προσέχεις κατά την επιλογή του μελιού, πώς θα το συντηρήσεις σωστά και ποια από όλα όσα λέγονται γι’ αυτό είναι αλήθεια;

Το μέλι μπορεί να νοθευτεί με διάφορους τρόπους, π.χ. με την προσθήκη ζάχαρης ή σιροπιού γλυκόζης. Ωστόσο οι συχνότεροι τρόποι νοθείας είναι η πρόσμειξη του μελιού με άλλο κατώτερης ποιότητας και το «βάπτισμα» μελιού εισαγωγής ως ελληνικό. Γι’ αυτό...

Επίλεξε σωστά

  • Προμηθεύσου μέλι επώνυμο και συσκευασμένο από καταστήματα ή κατευθείαν από επαγγελματία μελισσοκόμο που εμπιστεύεσαι.
  • Μην αγοράζεις μέλι που βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο, ούτε μέλι σε δοχείο που το καπάκι του είναι διογκωμένο.
  • Στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται η λέξη «Μέλι», το είδος του, η χώρα προέλευσης και το όνομα του παραγωγού ή/και του διακινητή με πλήρη στοιχεία.
  • Προτίμησε τα πιο παχύρρευστα για το είδος τους μέλια, καλύτερα σε μικρές συσκευασίες.
  • Αν αφήσεις το μέλι να «τρέξει» από ψηλά, θα πρέπει να ρέει συνεχόμενα σε «κλωστή» και όχι διακεκομμένα.

Προσοχή! Τα μέλια ζαχαροπλαστικής είναι ποιοτικά υποδεέστερα και, όπως αναγράφεται στην ετικέτα τους, χρησιμοποιούνται «Μόνο για μαγειρική χρήση».

Τα χαρακτηριστικά του αλλοιωμένου μελιού

  1. Διογκωμένο δοχείο συσκευασίας
  2. Φυσαλίδες στη μάζα του
  3. Αφρός στην επιφάνεια
  4. Οσμή σάπιου φρούτου
  5. Ξινή γεύση.

Σε τενεκεδένιο δοχείο ή γυάλινο;

Το ειδικό τενεκεδένιο δοχείο διατηρεί καλύτερα τη βιολογική αξία του μελιού. Εντούτοις, τα γυάλινα δοχεία επιτρέπουν να βλέπεις το περιεχόμενο και να ελέγχεις την κατάσταση που αυτό βρίσκεται, ενώ επίσης ενδείκνυνται για τη συντήρηση του μελιού αφού ανοιχθεί.

Πώς θα το αποθηκεύσω σωστά;

  • Φύλαξε το μέλι σε χαμηλή θερμοκρασία, σε μέρος δροσερό και σκοτεινό, μακριά από τρόφιμα με έντονες οσμές και μακριά από πηγές φωτός και θερμότητας.
  • Μην το μεταφέρεις σε δοχεία που είχαν πριν κάποιο άλλο προϊόν με έντονη οσμή, π.χ. καφέ, ή δεν είναι απολύτως στεγνά.
  • Απόφυγε να τρως το μέλι κατευθείαν από το δοχείο και μη βυθίζεις μέσα σε αυτό βρεγμένο μεταλλικό κουτάλι.
  • Έπειτα από κάθε άνοιγμα του δοχείου κλείσε το καπάκι του άμεσα.

Προσοχή! Παρότι το μέλι μπορεί να διατηρηθεί επί χρόνια, όταν ανοιχθεί η συσκευασία του καλό είναι να καταναλωθεί σχετικά σύντομα.


Μύθοι και αλήθειες

Πολλά λέγονται για το μέλι. Ποια όμως από αυτά είναι αλήθεια και ποια μύθος;

Απαγορεύεται σε νήπια κάτω των 12 μηνών

ΑΛΗΘΕΙΑ! Το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα των νηπίων δεν μπορεί να φονεύσει τα σπόρια του κλωστηριδίου της αλλαντίασης που ίσως περιέχουν κάποια μέλια. Αντίθετα, σε ηλικίες πάνω από 12 μηνών (για σιγουριά: 2 έτη) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Είναι «φάρμακο» για τις αλλεργίες

ΜΥΘΟΣ! Δεν έχει αποδειχθεί ότι το μέλι ανακουφίζει από αλλεργικά συμπτώματα, όπως η ρινίτιδα. Μάλιστα όσο πιο ανεπεξέργαστο είναι ένα μέλι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να περιέχει κάποια αλλεργιογόνα συστατικά, όπως π.χ. γύρη φυτών, οπότε αν είσαι αλλεργική απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Όλα τα μέλια είναι ίδια

ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ! Ορισμένα συστατικά υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένα είδη μελιού, οι αναλογίες των συστατικών διαφέρουν, ενώ τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, χρώμα, ρευστότητα), καθώς και η ανθεκτικότητα στην κρυστάλλωση είναι μοναδικά για κάθε είδος. Ακόμα όμως και το ίδιο είδος μελιού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή προέλευσης, την εποχή παραγωγής του αλλά και από χρονιά σε χρονιά.

Δεν επιτρέπεται στους διαβητικούς

Εξαρτάται! Εδώ τον πρώτο λόγο έχει ο γιατρός. Εφόσον το επιτρέψει, καλό είναι να προτιμηθεί κάποιο μέλι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως πευκόμελο, ελατόμελο, κουμαρόμελο. Επίσης θα πρέπει να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα και πάντα μαζί με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158
Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.