Τα 7 πιο δημοφιλή ελληνικά μέλια

12.07.2015
Ποια είναι τα κυριότερα είδη μελιού; Ποια ελληνικά μέλια είναι τα δημοφιλέστερα;

Υπάρχουν πολλά είδη μελιού, τα οποία ανάλογα με την προέλευσή τους κατηγοριοποιούνται σε: μέλια ανθέων ή μέλια νέκταρος ή ανθόμελα (παράγονται από το νέκταρ λουλουδιών, όπως θυμάρι, πορτοκαλιά, ηλίανθος, ερείκη, καστανιά, βαμβάκι) και μέλια μελιτώματος (παράγονται από το χυμό δασικών φυτών, κυρίως πεύκου αλλά και έλατου, βελανιδιάς κ.λπ.) -αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής παραγωγής. Προσοχή! Η επισήμανση της προέλευσης του μελιού πάνω στη συσκευασία αποτελεί σημαντική πληροφορία για τον καταναλωτή, καθώς η ποιότητα του μελιού συνδέεται στενά με την προέλευσή του.

Τα 7 δημοφιλέστερα ελληνικά μέλια

Το μέλι συνήθως λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο κυρίως προέρχεται, π.χ. πευκόμελο, μέλι ελάτης, θυμαρίσιο, αν και τα περισσότερα δεν προέρχονται αμιγώς από ένα και μόνο είδος φυτού.

Πευκόμελο

Αντιπροσωπεύει το 60-65% της ελληνικής παραγωγής. Σε σύγκριση με άλλα είδη μελιών έχει υψηλή συγκέντρωση τέφρας, υψηλό pH (αλκαλικότητα), χαμηλότερη συνολική συγκέντρωση σε σάκχαρα, χαμηλότερη σε γλυκόζη, υψηλότερη σε σουκρόζη και επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Κρυσταλλώνει αργά (περισσότερο από 18 μήνες), δεν είναι πολύ γλυκό, έχει ιδιαίτερο άρωμα, ενώ το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την εποχή.

Μέλι ελάτης (ελατόμελο)

Αποτελεί το 5-10% της ελληνικής παραγωγής. Διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (ιδίως σε γλυκόζη) και χαρακτηριστική εμφάνιση, με χρώμα που ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσης. Είναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο, με εξαιρετικά καλή βουτυρώδη γεύση, απαλό άρωμα και δεν κρυσταλλώνει. Το «Μέλι ελάτης Μαινάλου βανίλια» είναι το μοναδικό ελληνικό μέλι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Μέλι θυμαρίσιο

Καλύπτει περίπου το 10% της ελληνικής παραγωγής. Διακρίνεται για τις τονωτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα και υψηλότερες συγκεντρώσεις φρουκτόζης. Έχει ανοιχτό χρώμα, εξαιρετικό άρωμα και ιδιαίτερη γεύση, που όμως μπορεί να αφήσει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα. Κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες.

Μέλι ερείκης (ερεικόμελο)

Ξινίζει πιο εύκολα από άλλα μέλια, γιατί έχει υψηλή υγρασία και μεγάλη περιεκτικότητα σε σακχαρομύκητες, ενώ κρυσταλλώνει γρήγορα (1-3 μήνες). Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, το χρώμα του είναι κοκκινωπό, η γεύση του χαρακτηριστική και το άρωμά του λεπτό. Το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης (σουσούρας) θεωρείται πιο γευστικό από αυτό της ανοιξιάτικης και ξεχωρίζει για τη δυνατή γεύση του.

Μέλι καστανιάς

Μέλι ιδιάζουσας γεύσης (γεμάτη, πολύ έντονη, ελαφρώς πικρή και διαρκείας), άρωμα πολύ δυνατό και χρώμα από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο. Έχει υψηλή συγκέντρωση τέφρας, υψηλό pH, χαμηλά σάκχαρα, μεγάλη περιεκτικότητα σε κόκκους γύρης, ενώ είναι ανθεκτικό στη ζύμωση και κρυσταλλώνει σε 1-1,5 χρόνο.

Μέλι ηλίανθου

Έχει υψηλή υγρασία (ξινίζει εύκολα) και υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης. Είναι παχύρρευστο, αλλά πολύ ευαίσθητο στη θέρμανση και παρουσιάζει γρήγορη και ανομοιόμορφη κρυστάλλωση. Η γεύση του είναι βουτυρώδης και το άρωμά του διακριτικό.

Μέλι πορτοκαλιάς

Χαμηλό σε σάκχαρα και ένζυμα, υψηλότερο σε αντιοξειδωτικά, φτωχό σε κόκκους γύρης. Έχει χρώμα σκούρο μπεζ προς πορτοκαλί, χαρακτηριστική γεύση, πλούσιο και έντονο άρωμα. Είναι σχετικά ρευστό και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα σε 1-3 μήνες, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο διάστημα.


Ποιο μέλι είναι το καλύτερο;

Αυτό που καλύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γευστικές απαιτήσεις και τις ανάγκες του καθενός! Αν δεν επιθυμείς κάτι ιδιαίτερο, προτιμότερο να τρως από όλα τα είδη. Φυσικά αξίζει να προτιμάς μέλια ελληνικής παραγωγής, καθώς διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά και κορυφαία ποιότητα.

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ; Η ετήσια κατανάλωση μελιού στη χώρα μας εκτιμάται στο 1,3 κιλό ανά άτομο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158

Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.