Όπως λέει η ίδια ακόμη και μια διατροφή που εμπεριέχει λιπαρά μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αρκεί να τρώμε σωστά. Για να υποστηρίξει μάλιστα τα λεγόμενά της, μας παρουσιάζει τον εαυτό της και την εξαιρετικά λεπτή σιλουέτα της κι αποκαλύπτει πως η διατροφή της είναι πλούσια σε λιπαρά κι όπως λέει δεν έχει αισθανθεί ποτέ καλύτερα στην υγεία της.
Η ίδια είναι υδρίτρια μιας ΜΚΟ σχετική με τον Διαβήτη και έχει ασχοληθεί επισταμένα με τις μελέτες κι έρευνες σχετικά με τις δίαιτες, που όπως λέει δίνουν ολοένα και περισσότερους λόγους για να υποστηρίξουμε μια χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή. Όπως υποστηρίζει μάλιστα, η πλούσια σε υδατάνθρακες διατροφή είναι κι αυτή που έχει δημιουργήσει την... "επιδημία παχυσαρκίας" στις ημέρες μας.
Η λέξη κλειδί είναι: ινσουλίνη
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, η ινσουλίνη που παράγεται από τον οργανισμό, ως απόκριση στους υδατάνθρακες, είναι κι αυτή που μετατρέπει τα σάκχαρα σε σωματικό λίπος. Κι αν σκεφτούμε και πως η μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορούμε να καταλάβουμε την αιτία της παχυσαρκίας. Ας εξηγήσουμε όμως το ζήτημα πιο πρακτικά.
Όπως εξηγεί η Δρ Trudi Deakin, όταν ένα άτομο τρώει υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Για να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια από τον οργανισμό, απαραίτητη είναι η ινσουλίνη. Όταν όμως υπάρχει αντίσταση σε αυτήν - κάτι που προκαλούν οι πολλοί υδατάνθρακες - το σώμα παράγει μεγαλύτερη ποσότηυτα ινσουλίνης κι έτσι καταλήγουμε με περισσότερα κιλά.
Η υψηλή σε υδατάνθρακες διατροφή λοιπόν, σύμφωνα με την ίδια απλά οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο γι΄αυτό και προτέινει να βάλουμε το λίπος στη διατροφή μας (με μέτρο φυσικά) και να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τη λήψη υδατανθράκων.
Κι εννοείται, τονίζει η Δρ, μια διαίτα που επιτρέπει λιπαρά δε δίνει το πράσινο φως για ακαταλόγιστη κατανάλωση γλυκών, σνακ και φαστ φουντ. Όλα έχουν να κάνουν με τη μορφή του λίπους: κορεσμένο ή ακόρεστο. Τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τα επίπεδα του HDL, της λεγόμενης καλής χοληστερίνης ενώ αντίθετα τα ακόρεστα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις κι εγκεφαλικά.
Κι ως προς τη διατροφή που ακολουθεί; Η ίδια συνηθίζει να ξεκινά την ημέρα της με τρία αυγά και τυράκι, ψημένα στα μικροκύματα, τα οποία συνοδεύει με κάποιο λιπαρό ψάρι όπως πχ σολομό ή σκυμπρί ή κάποιο φρούτο όπως πχ το αβοκάντο. Όπως μάλιστα λέει, είναι καλό να τρώμε πρωτεϊνη στο πρωινό μας γεύμα, επειδή το σώμα δεν την αποθηκεύει κι επειδή δε θα πεινάσουμε γρήγορα.
Αντί για σάντουιτς στο μεσημεριανό στη δουλειά, προτέινει ένα μάφιν με καρύδια (κατά προτίμηση φτιαγμένο με αλεύρι αμυγδάλου) ή κάποιο φρούτο, πχ μούρα με σαντιγί.
Και για δείπνο; Ένα γεύμα με κρέας, ψάρι και λαχανικά μαγειρεμένα σε βούτυρο.
Εμείς από την πλευρά μας προτείνουμε ισορροπημένη διατροφή κατά τα πρότυπα της αρχαίας ρήσης των προγόνων μας: παν μέτρον άριστον.
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα