Εάν είσαι μαμά που αντιμετωπίζει λίγο επιπλέον άγχος στην αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς, δεν είσαι μόνη. Στην πραγματικότητα, το συναίσθημά σου είναι πιο κοινό από ότι μπορείς να φανταστείς - ειδικά αν τα παιδιά σου είναι μικρά.
Μια νέα έρευνα από το Kiddie Academy, ένα εκπαιδευτικό κέντρο παιδικής φροντίδας στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι από όλα τα μέλη της οικογένειας που ρωτήθηκαν, το 63% θεωρεί ότι είναι η μαμά που περνάει περισσότερο δύσκολα με την πρώτη μέρα του σχολείου.
Ακολουθεί με 27% των απαντήσεων, το ίδιο το παιδί που αρχίζει σχολείο.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με την Michele Levin, οικογενειακή θεραπεύτρια και συνιδιοκτήτρια του Blueprint Mental Health.
«Είναι φυσιολογικό για τους γονείς να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην ιδέα, όταν τα παιδιά τους αρχίζουν το νηπιαγωγείο», είπε στο Healthline. «Για πολλές οικογένειες, αυτή είναι η πρώτη φορά που βιώνει την απώλεια κάποιου ελέγχου».
Ενώ είναι φυσιολογικό η πρώτη μέρα του σχολείου να είναι δύσκολη για ορισμένους γονείς, η Levin υποστηρίζει ότι κάποιοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερη υποστήριξη, προκειμένου να προσαρμοστούν στην αλλαγή.
Επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν το στρες που μπορεί να έρθει με την έναρξη ενός νέου σχολικού έτους.
Η εξάσκηση είναι ένας ιδανικός τρόπος
Η εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΔΑΑ), Δρ. Sara Bode, που είναι επίσης παιδίατρος, υποδεικνύει ότι οι μητέρες που μπορεί να στρεσαριστούν κατά τις πρώτες μέρες του σχολείου, πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούν για το ποια είναι η βασική αιτία του άγχους τους και τι μπορούν να κάνουν για να την καταπραΰνουν.
«Ίσως αυτό σημαίνει να αναζητήσετε να συναντήσετε τον δάσκαλο πριν την έναρξη του σχολείου για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας, ώστε να μπορείτε να αισθανθείτε σαν να κάνετε κάτι προληπτικό», είπε στο healthline η Bode.
Με αυτόν τον τρόπο, η Bode εξηγεί ότι η προετοιμασία για την έναρξη του σχολείου είναι σαν την εκπαίδευση για ένα γεγονός. Και η εξάσκηση είναι τέλεια.
Αυτό επεκτείνεται και στη διαμόρφωση νέων ρουτινών για τις ημέρες μέχρι την αρχή του σχολικού έτους.
Ενέργειες όπως το να βάλεις τα παιδιά σου να ξυπνήσουν νωρίτερα, να επιλέξουν τα ρούχα που θέλουν να φορέσουν για την ημέρα ή να φάνε πρωινό σε ορισμένες χρονικές στιγμές, μπορούν όλα να διευκολύνουν τη μετάβαση όταν φτάσει η πρώτη μέρα του σχολείου.
«Εάν βρεις έναν τρόπο να ξεκινήσεις εκείνες τις μέρες με το παιδί σου με θετικές ενέργειες, αυτό θα μειώσει επίσης το άγχος σου, καθώς οικοδομείς μια ρουτίνα», δήλωσε η Bode.
Η Levin λέει ότι θέλει οι γονείς να θυμούνται ότι δεν εναπόκειται σε αυτούς να αντιμετωπίσουν πιθανούς πιεστικούς παράγοντες στα παιδιά τους ή να τα αποτρέψουν από το να βιώσουν δυσφορία.
Αντίθετα, λέει ότι οι γονείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να καταλάβουν πώς νιώθουν, να τους μιλήσουν και να μάθουν πώς να αντεπεξέλθουν σε ότι συμβαίνει.
Βοηθώντας τα παιδιά να ανταπεξέλθουν
Αλλά οι γονείς δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να αισθάνονται αυξημένο άγχος κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Τα παιδιά συχνά το αισθάνονται και οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν έναν καθοριστικό ρόλο βοηθώντας τα να το αντιμετωπίσουν.
«Οτιδήποτε μπορείς να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις έγκαιρα αυτή την αίσθηση του αγνώστου, θα βοηθήσει τα παιδιά σου. Αν μπορείς να κάνεις μια επίσκεψη στο σχολείο, να τους μιλήσεις για όλα όσα πρέπει να περιμένουν και ακόμα και να κάνεις μαζί τους μια εξάσκηση για το πώς μπορεί να μοιάζει η πρώτη ημέρα του σχολείου, αυτό μπορεί να βοηθήσει», είπε η Bode.
Εξηγεί ότι αυτό είναι καλό γιατί τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα σε ρουτίνα και τους αρέσουν οι προσδοκίες.
Αντιμετώπισε αυτή την πρώτη μέρα με τον καλύτερο τρόπο
Όταν η πρώτη μέρα τελικά έρθει, δεν είναι ασυνήθιστο για τα μικρότερα παιδιά να προσκολληθούν περισσότερο στους γονείς και να δυσκολευτούν λίγο.
Για τους γονείς που είναι ήδη ανήσυχοι για το πώς το παιδί τους μπορεί να χειριστεί αυτή τη μετάβαση, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρατείνουν το αντίο. Ωστόσο, και οι δύο ειδικοί της Healthline επιμένουν στην ενθάρρυνση των γονέων να παραμείνουν στην προγραμματισμένη ρουτίνα τους και να μην χρονοτριβήσουν.
«Εμείς λέμε στους γονείς ότι η παράταση αυτής της στιγμής του χωρισμού, συνήθως δεν ηρεμεί ένα παιδί. Κάνει συνήθως τα πράγματα χειρότερα », είπε ο Bode.
«Σε ένα παιδί που δεν έχει διαγνωσμένη διαταραχή άγχους ή κάποιο άλλο υπόβαθρο που μπορεί να το κάνει πιο δύσκολο, είναι συνήθως καλύτερο να βεβαιωθείς ότι το παιδί ξέρει τι έρχεται και στη συνέχεια να το ακολουθήσει», εξήγησε.
Αντί να χρονοτριβήσουν, η Bode προτείνει στους γονείς να διαβεβαιώσουν τα παιδιά τους ότι όλα θα είναι εντάξει και ότι θα έχουν μια υπέροχη μέρα. Στη συνέχεια, άφησε τα με τον δάσκαλό τους, ο οποίος είναι πιθανώς πολύ έμπειρος στο να βοηθήσει τα παιδιά να προσαρμοστούν.
«Τις περισσότερες φορές, ο δάσκαλος θα πει ότι το παιδί ήταν μια χαρά μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή που το άφησαν οι γονείς. Αλλά για εκείνους τους γονείς που μένουν, το άγχος μόνο παρατείνεται », είπε.
Η Levin ενθαρρύνει τους γονείς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους κατά τη διάρκεια αυτού του αποχαιρετισμού, παρόλο που αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο.
«Όταν ένα παιδί είτε κλαίει είτε πανικοβάλλεται ή δηλώνει “δεν πηγαίνω, μην με αναγκάζετε να πάω”, προκαλεί φυσικά τα συναισθήματα ενός γονέα, o οποίος μπορεί εύκολα να αισθανθεί νευρικός, ανήσυχος ή απογοητευμένος», είπε.
Σε αυτές τις στιγμές, η Levin ενθαρρύνει τους γονείς να θυμούνται μια από τις αγαπημένες της ατάκες: «Μοιραστείτε την ηρεμία σας. Μην συνδέεστε με το χάος τους».
«Είναι απολύτως εντάξει να αφήνεις το παιδί σου, να χαμογελάς με ενθουσιασμό όλη την ώρα και στη συνέχεια να πας στη γωνία και να κλάψεις λίγο. Χρειάζεται μόνο να προσπαθήσεις να ελαχιστοποιήσεις αυτό το είδος αντίδρασης μπροστά στο παιδί σου», δήλωσε η Levin.