Είναι γεγονός ότι τα smartphones έχουν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και ασφαλέστερη και ως προς τα παιδιά μας, αφού μας δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί τους ανά πάσα στιγμή. Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική λειτουργία αυτών των συσκευών και έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των παιδιών των ίδιων. Όχι όμως, μόνο, με την καλή έννοια.
Διάβασε επίσης: Παιδιά και ηλεκτρονικά: 3 "μαγικά" βήματα για να τα κλείσουν αναίμακτα
Στο πλαίσιο πρόσφατης έρευνας που διεξήγε το Childwise, διαπίστωσε ότι τα παιδιά περνούν περίπου 6,5 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες με το ένα τρίτο από αυτά να απαντά ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τις συσκευές τους. Οι παιδοψυχολόγοι μας προειδοποιούν για τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς.
Διάβασε 6 προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά λόγω της αυξημένης χρήσης των smartphones και ίσως θελήσεις να πετάξεις το τηλέφωνο του παιδιού σου αμέσως μετά. Πριν προχωρήσεις σε ριζοσπαστικές λύσεις όμως, σκέψου το ενδεχόμενο να συζητήσεις μαζί του και να ορίσεις μερικούς βασικούς κανόνες.
1. Μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις γονέα-παιδιού
Ο δεσμός μεταξύ γονέων και παιδιών είναι πολύ σημαντικός. Αλλά οι ψυχολόγοι λένε τώρα ότι τα smartphones μπορούν να διαταράξουν αυτή τη σχέση. Για παράδειγμα, ο ψυχολόγος Jean Twenge επισημαίνει ότι παρόλο που τα παιδιά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους, δεν είναι πιο κοντά στις μητέρες και τους πατέρες τους από παιδια προηγούμενων γενεών: δεν μιλάνε με την οικογένειά τους και δεν δίνουν προσοχή σε καμία εκδήλωση, εκτός από τα like και τα comments.
Διάβασε και αυτό: Πες μου σε ποια σειρά γεννήθηκες να σου μιλήσω για τον χαρακτήρα σου
2. Μπορεί να οδηγήσει σε απευαισθητοποίηση
Τα smartphones ανοίγουν την πύλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά χρήσιμα εργαλεία και συμβουλές στο διαδίκτυο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή, στην εργασία μας ή στις σχέσεις. Υπάρχει όμως και μια σκοτεινή πλευρά αυτού του κόσμου, ο οποίος είναι γεμάτος βία, cyberbullying και άλλα δυσάρεστα πράγματα. Και, όπως υποδεικνύει αυτή η έρευνα, η έκθεση σε αυτά απευαισθητοποιεί τα παιδιά και τα παροτρύνει να αποδεχθούν αυτή τη συμπεριφορά ως έναν κανονικό τρόπο για την επίλυση προβλημάτων.
3. Μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία ενηλικίωσης
Υπάρχει κάποια από εσάς που δεν βιαζόταν να ενηλικιωθεί; Σκεφτόμασταν ότι η ενήλικη ζωή ήταν γεμάτη από απολαύσεις: θα κάναμε ό, τι θέλαμε με όποιον μας άρεσε, θα φοράγαμε ψηλά τακούνια ή θα οδηγούσαμε το δικό μας αυτοκίνητο. Φαίνεται ότι η ενηλικίωση δεν ενδιαφέρει τις νέες γενιές. Σύμφωνα με διαφορετικά άρθρα και έρευνες, οι έφηβοι σήμερα προτιμούν μια πιο αργή στρατηγική ζωής: δεν ασχολούνται με ενήλικες δραστηριότητες όπως ραντεβού, σεξουαλική επαφή, εργασία με αμοιβή, διαβίωση χωρίς τους γονείς τους ή οδήγηση.
Αυτό το είδες; Το άγνωστο όνομα του πρίγκιπα Γεώργιου - Πώς τo αποκάλυψε ο ίδιος & τι σημαίνει;
4. Εμποδίζει τις κοινωνικές δεξιότητες
Οι έφηβοι σήμερα είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν να κάνουν κοινωνικές σχέσεις. Δεν το χρειάζονται, όλοι οι φίλοι τους απέχουν μερικά μόνο κλικ. Τα smartphones έχουν ανοίξει το δρόμο να κάνουν φίλους πολύ εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πολλές κοινωνικές δυσκολίες όταν βγαίνουν στον πραγματικό κόσμο.
5. Προκαλεί κατάθλιψη και άγχος
Η Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία επιβεβαιώνει ότι το άγχος, η κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να προκληθούν από τη χρήση του smartphone. Και υπάρχουν διάφοροι λόγοι όπως: Τα παιδιά βρίσκονται υπό συνεχή πίεση για να είναι διαθέσιμα και να ανταποκρίνονται ανά πάσα στιγμή και μπορεί να εμπλακούν υπερβολικά συναισθηματικά στο διαδικτυακό κομμάτι της ζωής τους. Επιπλέον, δεν είναι πάντα σε θέση να κατανοήσουν τα σύνορα μεταξύ των πραγματικών και των διαδικτυακών περιβαλλόντων.
Διάβασε και αυτό: 3 συμβουλές από τον προσωπικό γιατρό της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας για να μένουμε υγιείς και νέοι
6. Προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς
Μερικές μελέτες διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος χρόνος μπροστά στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα διαταραχής έλλειψης προσοχής - υπερκινητικότητας. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη συναισθηματικών και κοινωνικών δεσμών με γονείς, φίλους και άλλους ανθρώπους.