Δεν κάθεται ήσυχο ούτε λεπτό, μιλά ασταμάτητα, διακόπτει τους άλλους, θυμώνει εύκολα, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί... Η συμπεριφορά αυτή δεν ανήκει σε ένα άτακτο και κακομαθημένο παιδί, αλλά είναι η χαρακτηριστική εικόνα ενός παιδιού που αντιμετωπίζει τη λεγόμενη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), λένε οι ειδικοί της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».
Όπως μάλιστα αποκαλύπτει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Παιδιατρικής Χρύσα Μπακούλα: H ΔΕΠΥ αποτελεί ένα όχι μόνο υπαρκτό αλλά και έντονο ζήτημα για πολλές ελληνικές οικογένειες, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ το ένα στα δέκα Ελληνόπουλα πάσχει από αυτήν.
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ: Οι ερευνητές σήμερα έχουν καταλήξει πως η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, αφού, σύμφωνα με τις στατιστικές, τα παιδιά που υποφέρουν έχουν συχνά (σε ποσοστό πάνω από 50%) έναν ή περισσότερους στενούς συγγενείς με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Οι στρεσογόνοι επίσης παράγοντες στο σπίτι (π.χ. εντάσεις μεταξύ των γονιών) αλλά και οι τοξίνες του περιβάλλοντος (όπως π.χ. ο μόλυβδος) μπορούν να αναστατώσουν τη χημική ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου (συγκεκριμένα την ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη), που ελέγχουν την προσοχή, τις ορμές και τη συγκέντρωση.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ: Αρχικά με την έγκαιρη διάγνωση. Η εξέταση και η καθοδήγηση από τον ειδικό είναι απαραίτητες, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, επειδή η διαταραχή αυτή αφορά συνήθως έξυπνα και ταλαντούχα παιδιά, βοηθήστε το δικό σας να ανακαλύψει το ταλέντο του. Ένα σπορ ή ένα μουσικό όργανο μπορούν να κάνουν θαύματα.
Προσοχή!
Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας εμφανίζεται νωρίς στη ζωή του παιδιού, συνήθως στη νηπιακή ηλικία και πριν από την ηλικία των 7 ετών, ενώ είναι πιο συνηθισμένο στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια (περίπου κατά 3 με 4 φορές περισσότερο). Να σημειωθεί, επίσης, ότι και στoν ενήλικo πληθυσμό τo σύνδρoμo εμφανίζεται στο 9% των ανδρών και στo 3% των γυναικών.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 154
Update: Μάρτιος 2016.