Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία όμως είναι η αντίδρασή σου σχετικά με την απόδοσή του - καλή ή κακή - που είναι καθοριστική για την διαμόρφωση της προσωπικότητας αλλά και την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης.
Ο καλός ο μαθητής & η πίεση που νιώθει
Δεν είναι μόνο ο κακός μαθητής αλλά και ο άριστος που νιώθει έντονα την πίεση, που μπορεί να μην είναι άμεση αλλά τη δημιουργεί η στάση και η επιυθυμία του γονέα για αριστεία. Ο άριστος μαθητής συχνά φοβάται την αποτυχία αλλά και το ρίσκο κι αυτό επειδή δε θέλει ν΄απογοητεύσει τους γονείς που ποντάρουν πολλά πάνω του.
Ο κακός ο μαθητής & η παραίτηση
Ο μαθητής με άσχημες σχολικές επιδόσεις από την άλλη - αν δεν υπάρξει σωστός χειρισμό γονέων - μπορεί να νιώσει "αχρηστος" κι "ανικανος" ν΄απομονωθεί και να αφεθεί. Δε του δίνεται καν η ευκαιρία για βελτίωση ούτυε κίνητρο για να προσπαθήσει.
Στην επόμενη σελίδα
Οδηγός για γονείς: Πώς να φερθείτε στον κακό μαθητή; Ο δεκάλογος των σχολικών επιδόσεων
Κακός μαθητής στο σχολείο; Οδηγός για γονείς
#1
Ξεκίνα να λες ΜΠΡΑΒΟ
Σταματήστε κι εσύ κι ο σύζυγός σου να μιλάτε καθημερινά σε φίλους και γνωστούς για την άσχημη επίδοση του παιδιού στο σχολείο και προπάντων αρχίστε να επικροτείτε την προσπάθειά τους, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.
#2
Λύσε κάθε απορία
Ασχολήσου με τις απορίες του παιδιού όσο ανούσιες κι αν σου φαίνονται. Μιλήστε για τα θέματα τα σχολικά αλλά και ότιδήποτε άλλο μπορεί να το απασχολεί.
#3
Οι επικρίσεις όχι μόνο δε βοηθούν αλλά κάνουν τα πράγματα χειρότερα
Αντί να "στολίζεις" με διάφορους χαρακτηρισμούς το παιδί προσπάθησε να τονώσεις την αυτοεκτίμησή του. Εξήγησέ του πως οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής και η προσπάθεια απαραίτητη για την επιτυχία, χωρίς όμως πίεση. Οι ταμπέλες του "τεμπέλη" ή του "κακού μαθητή" είναι απλά ανεπίτρεπετες.
#4
Δώσε του το χρόνο που χρειάζεται!
Βλέπεις πως δυσκολεύεται αρκετά και πιέζεται; Αντί να πιέζεις το παιδί μάθε να περιμένεις, ειδικά αν συνυπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία ή ΔΕΠΥ. Μην πιέζεις χρονικά κι άσε του το χρόνο και τη δυνατότητα να προσπαθήσει.
#5
Μην έχεις υπερβολικές απαιτήσεις
Ανεβάζοντας τον πήχη στον κακό μαθητή, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τα παρατήσει. Θα αισθανθεί πως δεν υπάρχει δυνατότηυτα εξέλιξης και βελτίωσης και θα καταθέσει τα όπλα. Μικρούς και υλοποιήσιμους στόχους λοιπόν και κίνητρα για βελτίωση. Η επιβράβευση και η θετικότητα κάνουν θαύματα σε αυτό το κομμάτι.
#6
Η αγάπη δεν έχει σχέση με τις σχολικές επιδόσεις
Ξεκαθάρισε στο παιδί πως η αγάπη των γονιών δεν κρίνεται από τους βαθμούς του στο σχολείο και πως κατανοείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Γίνε συνοδοιπόρος στο πρόβλημα και τη δυσκολία του και μην του στερείς το "μπράβο" όσο μικρό κι αν είναι το κατόεθωμά του.
#7
Δεν είναι μόνο τα μαθήματα που κάνουν το παιδί να ξεχωρίζει
Έχει κάποιο ταλέντο; Διακρίνεται σε κάποιον εξωσχολικό τομέα; Τα πάει καλά με τον αθλητισμό ή τα καλλιτεχνικά; Δείξε το θαυμασμό σου και μη του στερείς ότι αγαπά.
#8
Μην το υποτιμάς
Μην υποτιμάς το παιδί ειδικά μπροστά σε τρίτους, ακόμη κι αν αυτοί είναι οι δάσκαλοί του, ακόμη χειρότερα μπροστά σε άλλους γονείς μαθητών. Δεν είναι ανάγκη να μάθουν όλοι για τις άσχημες επιδόσεις του και πάνω απ΄όλα να νιώσει το παιδλι πως δεν το σέβεσαι.
#9
Ο θυμός είναι κακός σύμβουλός
Όπως περιγράψαμε και παραπάνω προσπάθησε να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και ν΄αντιμετωπίσεις το ζήτημα ανεβάζοντας την αυτοεκτίμηση του παιδιού και πάντα με σεβασμό
#10
Μήπως δεν ευθύνεται το ίδιο το παιδί;
Δεν είναι πάντα οι μαθησιακές δυσκολίες υπεύθυνες για τις κακές επιδόσεις ενός μαθητή αλλα και η συναισθηματική σχέση όλων των μελών μιας οικογένειας. Πώς είναι η σχέση σου με τον σύζυγό σου; Προβλήματα οικογενειακά πάντα έχουν αντίκτυπο στα παιδιά... Και θυμίσου: "Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα", ή έστω τα καταλαβαίνουν, προσθέτουμε εμείς...