Δυστυχώς τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι γιατί πολύ απλά τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, οι μετακινήσεις είναι πιο συχνές και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια των διακοπών συνήθως πιο χαλαρή. Ιδού λοιπόν κάποιες συμβουλές που μας προτείνει το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» και κυριολεκτικά σώζουν ζωές. Κάποιες ήδη τις γνωρίζεις, όπως π.χ. ότι μικροί και μεγάλοι δεν πρέπει να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι, άλλες, αν και γνωστές, τις παραβλέπεις –πολλά παιδιά που ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα ανεβαίνουν σε σκάφη χωρίς να φορούν το κατάλληλο σωσίβιο–, το σίγουρο όμως είναι ότι οι συμβουλές είναι πολύτιμες.
Το ταξίδι αρχίζει!
Ξεκινώντας από τον κανόνα ότι όλα τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα φορώντας ζώνη ασφαλείας, φρόντισε ανάλογα με το ύψος και την ηλικία τους να προμηθευτείς από τις αντιπροσωπείες ή και τα καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτων το κατάλληλο κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας.
Ξέρει κολύμπι;
Το κολύμπι σώζει ζωές. Μάθε λοιπόν στα παιδιά να κολυμπούν σωστά από την πιο μικρή ηλικία. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένουν μόνα τους στο νερό, είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα, χωρίς επίβλεψη. Και φυσικά μην επαναπαύεσαι στα φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες κ.λπ. για την ασφάλειά τους.
Επανάληψη στους… κανόνες
Μπορεί να επαναλαμβάνεις τις συμβουλές κάθε χρόνο, μπορεί τα παιδιά να τις γνωρίζουν, όμως η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Ενημέρωσέ τα λοιπόν για τους κινδύνους που κρύβει το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα. Προειδοποίησέ τα ότι οι βουτιές γίνονται μόνο στα βαθιά νερά, αφού βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν εμπόδια. Αν λατρεύεις το ψάρεμα και έρχονται και τα παιδιά μαζί σου, δεν αρκεί μόνο να τους μάθεις τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροτούφεκο, καλάμι, καθετή κ.λπ.) αλλά και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Αν μάλιστα κάνετε μαζί υποβρύχιο ψάρεμα, βεβαιώσου ότι γνωρίζουν και ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας και είναι πάντα συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη.
Διακοπές στο βουνό;
Και εδώ οι κίνδυνοι είναι αρκετοί και απρόβλεπτοι. Όλα τα αθλήματα, από την απλή πεζοπορία και την ποδηλασία μέχρι το ράφτινγκ κ.ά., χρειάζονται το κατάλληλο ντύσιμο (σωστά παπούτσια, καπέλο) και εξοπλισμό (κράνος ασφαλείας, εγκεκριμένα σωσίβια κ.λπ.). Μάθε επίσης στα παιδιά πώς θα αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα. Να μην περπατούν ανάμεσα σε ψηλά χόρτα, να μην εξερευνούν χαραμάδες με τα χέρια τους, γιατί υπάρχει κίνδυνος να βρίσκονται φίδια ή και σκορπιοί. Βεβαιώσου, τέλος, ότι στην περιοχή που παίζουν ή επισκέπτεστε δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού και υπενθύμισέ τους ότι στις καλοκαιρινές καταιγίδες δεν πρέπει να στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και φυσικά δεν πρέπει να κολυμπούν όταν πέφτουν κεραυνοί.
* Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων και των συνεπειών τους.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 152
Επικαιροποίηση: Αύγουστος 2015.