Σίγουρα η ανεργία - ειδικά όταν θέλεις να δουλέψεις ή αν πιέζεσαι οικονομικά - δεν είναι κάτι το ευχάριστο. Άγχος, φόβος, ανασφάλεια, ακόμη κι αισθήματα απαξίωσης ακολουθούν σε κάθε βήμα τον άνεργο που νιώθει να έχει χάσει τον έλεγχο της ζωής του. Αυτό είναι λοιπόν το κλειδί: η ανάκτηση του ελέγχου.
Μερικές φορές η ανεργία δίνει ευκαιρίες, αρκεί κάποιος να είναι δεκτικός στο να τις δει και να τις αξιοποιήσει. Όσο κι αν σου φάινεται παράξενο, αυτή η αρνητική κατάσταση έχει και τη φωτεινή πλευρά της. Μάθε πώς μπορείς να μετατρέψεις την ατυχία σε μια πιο θετική εμπειρία και ν΄ανακτήσεις τον πλήρη έλεγχο της ζωής σου.
Μάθε πώς θα το κάνεις.
%PHOTO1%
1. Πρώτο και κύριο: Γνωρίζεις τον εαυτό σου;
Μια από τις πρώτες ευκαιρίες που δημιουργεί η ανεργία είναι η αυτοαξιολόγηση, κάτι που σπάνια κάνουμε όταν όλα πηγαίνουν ρολόι. Φτιάξε μια λίστα αυτογνωσίας με δύο στήλες, στη μια θα απαριθμήσεις τα πλεονεκτήματά σου και στην άλλη τα μειονεκτήματά σου. Με τον τρόπο αυτό θα αντιληφθείς σε τι έχεις το προβάδισμα αλλά και πού μειονεκτείς. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις να καταστρώσεις σχέδιο για τα μελλοντικά σου βήματα. Δεν είναι και λίγο!
2.Μπορείς να βελτιωθείς: γεγονός!
Τώρα που είσαι άνεργη το μόνο σίγουρο είναι πως έχεις ελεύθερο χρόνο. Φρόντισε λοιπόν να τον εκμεταλλευτείς με τον καλύτερο τρόπο αναβαθμίζοντας το βιογραφικό σου και ειδικότερα το κομμάτι των δεξιοτήτων και των γνώσεων στο αντικείμενο των σπουδών σου ή της εργασίας σου. Υπάρχουν τόσα δωρεάν ή επιδοτούμενα σεμινάρια που μπορείς να παρακολουθήσεις όπως και online μαθήματα. Μη χάνεις χρόνο!
Είναι το σωστό timing...
%PHOTO1%
3. Μπορείς να κυνηγήσεις το όνειρό σου
Πάντα είχες άλλα όνειρα για το επάγγελμα που θα ήθελες ν΄ακουλουθήσεις. Λίγο η συνήθεια, λίγο ο φόβος και η ανασφάλεια σε κρατούσαν δέσμια στην προηγούμενη δουλειά, μέχρι που ήρθε το χαρτί της απόλυσης. Τώρα πια δεν έχεις τίποτα να σε κρατάς από το να προσπαθήσεις και να κατακτήσεις όσα ονειρεύεσαι. Ψάξε, βάλε στόχο και καλή τύχη! Κάθε εμπόδιο μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλύτερο.
4. Ελεύθερη επαγγελματίας. Γιατί όχι;
Υπάρχουν αρκετά επαγγέλματα που μπορούν να στηριχθούν σε εξωτερικές συνεργασίες. Ίσως να μην είναι αυτό που ακριβώς ζητάς αλλά σου δίνουν την άνεση κινήσεων και ανεξαρτησίας. Δουλεύοντας ως εξωτερικός συνεργάτης δουλεύεις από την άνεση του σπτιού σου κι έχεις την άνεση του χρόνου για να κάνεις όλα όσα λαχταράς, να εκπαιδεύεσαι, να εξελλίσεσαι ενώ ταυτόχρονα λύνεις σε ένα βαθμό το πρόβλήμα του προς το ζειν.
Επίσης: Φρόντισε...
%PHOTO1%
5. Πέρνα χρόνο με φίλους & οικογένεια
Η αλήθεια είναι πως όταν εργαζόμαστε - ειδικά αν κάνουμε υπερωρίες - έχουμε την τάση να παραμελλούμε τα άτομα που είναι σημαντικά για εμάς.Τώρα λοιπόν έχεις μια ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με τους γονείς σου, τ΄αδέλφια σου αλλά και με φίλους. Μπορείς επίσης να κοινωνικοποιηθείς ακόμη περισσότερο και ν΄ανοίξεις τον κύκλο σου και πού ξέρεις μέσα από αυτό το socializing μπορεί να έρθει και πρόταση για νέα δουλειά.
6. Έχεις χόμπι; Αν όχι ξεκίνα τώρα!
Όλοι έχουμε κατά νου κάτι που θα θέλαμε να κάνουμε ή να δοκιμάσουμε αλλά δεν έχουμε χρόνο γι΄ αυτό. Σου αρέσει το γυμναστήριο, το πλέξιμο, η ποδηλασία, ο διαλογσιμός ή ακόμη η τέχνη της κεραμικής ή του μακραμέ. Τώρα είναι η σωστή στιγμή για να ξεκινήσεις! Όλα είναι θέμα timing. Η ενασχόληση με χόμπι που αγαπάς ή σε εξιτάρει θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις αλλά και ν΄αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Και πού ξέρεις, ίσως όλο αυτό σε οδηγήσει σε διαφορετικά επαγγελματικά μονοπάτια.
Και το τελευταίο & βασικότερο...
%PHOTO1%
7. Ήρθε η ώρα να ξεχωρίσεις από τη μάζα: Μπορείς!
Ακόμη και στην κρίση υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας κι ευκαιρίες. Το παν είναι να βελτιώσεις τα προσόντα σου, να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό αλλά και να πλασάρεις τον εαυτό σου όσο καλύτερα γίνεται.