Μπορεί να νιώθεις τρομοκρατημένη και μόνο στην ιδέα πως πρόκειται να μιλήσεις μπροστά σε κόσμο, να θέλεις να ανοίξει η γη να σε καταπιεί κάθε φορά που νιώθεις πως είσαι το κέντρο της προσοχής, ωστόσο, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να έρθεις αντιμέτωπη με τον μεγάλο σου αυτόν φόβο. Είτε πρόκειται για την υποστήριξη της πτυχιακής σου, είτε για παρουσίαση κάποιου project στη δουλειά, σου δίνουμε tips για μια πετυχημένη παρουσιάση.
* Η γνώση του θέματος είναι το παν: Μόνο έτσι θα νιώσεις σίγουρη
Η καλύτερη συνταγή για μια πετυχημένη παρουσίαση και ομιλία είναι να γνωρίζεις το αντικείμενο. Έχοντας μελετήσει το υλικό σου και μιλώντας για θέματα με τα οποία είσαι εξοικειωμένη έχεις διαφορετικό αέρα και άνεση. Η ημιμάθεια και η ανασφάλεια πάντα φαίνονται σε μια παρουσίαση κι αυτό να το θυμάσαι. Γι΄αυτό λοιπόν καλό είναι να είσαι… διαβασμένη ενώ μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις τεχνάσματα όπως το χιούμορ, καθομιλουμένη γλώσσα ή η εξιστόρηση προσωπικής εμπειρίας για να σπάσεις τον πάγο κατά την έναρξη.
* Έχεις κάνει πρόβα; Κι όμως χρειάζεται
Κάθε αρχή και δύσκολη κι έτσι και σε αυτήν την περίπτωση αν είσαι πρωτάρα στην παρουσίαση και την δημόσια ομιλία, το εγχείρημα θα σου φαντάζει βουνό. Ένα καλό κολπάκι για να εξασφαλίσεις πως δε θα χάσεις τα λόγια σου μπροστά στο κοινό είναι η εξάσκηση στο σπίτι. Κάνε πρόβα μπροστά στον καθρέπτη, ηχογράφησε τον εαυτό σου, άκου το αποτέλεσμα και προσπάθησε να διορθώσεις τα λάθη σου. Επανέλαβε την άσκηση μέχρι να αισθανθείς ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα! Και να θυμάσαι, ξέχνα την απομνημόνευση. Κάνε ένα σκελετό με όσα θέλεις να πεις και μην κολλάς στο να πεις αυτολεξί τις σελίδες που έχεις ετοιμάσει. Υποβολέας δεν υπάρχει και πρέπει να είσαι σε θέση να αυτοσχεδιάσεις σε περίπτωση που το άγχος σε μπλοκάρει. Σε γενικές γραμμές, μίλα δυνατά, αργά, σταθερά και καθαρά και όλα θα πάνε καλά!
* Γνωρίζεις το κοινό σου; Είναι βασικό
Γνωρίζοντας το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι θα μπορέσεις να προετοιμαστείς κατάλληλα. Απευθύνεσαι σε άνδρες ή γυναίκες; Τι ηλικίας; Το μορφωτικό τους επίπεδο ποιο είναι; Τι σκοπό έχει η παρουσίασή σου; Αυτά κι άλλα ερωτήματα θα σε βοηθήσουν να βρεις το καταλληλότερο στιλ παρουσίασης, τόσο αναφορικά με τη γλώσσα αλλά και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μη διστάσεις να απευθύνεις χαιρετισμό, είτε τυπικό, είτε πιο φιλικό.
* Μην φτάσεις με την ψυχή στο στόμα: Πάρε το χρόνο σου
Μπορεί να θεωρείς πως χάνεις χρόνο πηγαίνοντας πιο νωρίς για την παρουσίαση αλλά να θυμάσαι πως χρειάζεσαι το χρόνο σου για να χαλαρώσεις και να συγκροτηθείς. Φτάσε στο χώρο τουλάχιστον 20-30 λεπτά νωρίτερα, προσαρμόσου στο χώρο και στο περιβάλλον, βολέψου στην καρέκλα, τσέκαρε πως λειτουργεί ο υπολογιστής, ο προτζέκτορας ή όποιο άλλο εργαλείο παρουσίασης χρησιμοποιείς και φρόντισε πως τίποτα δε θα σου αποσπά την προσοχή ή τουλάχιστον δε θα σε ενοχλεί.
* Διώξε το άγχος και σκέψου πως μιλάς σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο
Σκέψου πως πρόκειται απλά για μια παρουσίαση και μην μεγαλοποιείς το ζήτημα. Δεν πρόκειται να κριθεί η ζωή σου από αυτήν ενώ το ακροατήριο δεν βρίσκεται απέναντί σου για να σε δει να αποτυγχάνεις αλλά το αντίθετο! Πάρε βαθιές ανάσες, σκάσε ένα χαμόγελο, οπλίσου με αυτοπεποίθηση και σκέψου πως απευθύνεσαι σε οικεία πρόσωπα.
* Μη ζητάς συγγνώμη αν το λάθος δεν έγινε αντιληπτό. Απλά προσπέρασέ το
Μπορεί στην πορεία να διαπιστώσεις πως ξέχασες να αναφέρεις κάτι σημαντικό. Το ακροατήριό σου, δε γνωρίζεις πως απλά ξεχάστηκες και δε χρειάζεται να τους το γνωστοποιήσεις. Βρες ευκαιρία και ανάφερέ το ή απλά προσπέρνα το… Δε χρειάζεται να δείξεις αγχωμένη και νευρική χωρίς λόγο.
* Σκέψου τον εαυτό σου θετικά. Λίγη αυτοπεποίθηση πάντα βοηθά
Δώσε ώθηση στον εαυτό σου με θετική σκέψη! Την ώρα που μιλάς φαντάσου πως φαίνεσαι γεμάτη αυτοπεποίθηση και σίγουρη γι΄ αυτά που λες! Η θετική οπτικοποίηση είναι κι αυτό εργαλείο που θα σε βοηθήσει να σταθείς με θάρρος μπροστά στο ακροατήριό σου και να τους καταπλήξεις!
* Επικεντρώσου στο μήνυμα και μην πλατειάζεις. Το παν είναι να μη κουράσεις
Ξέχνα το άγχος κι επικεντρώσου στην παρουσίαση ενώ ότι κι αν συμβεί να θυμάσαι πως σημασία έχει το περιεχόμενο. Ακόμη κι αν έφυγε πόντος στο καλσόν, αν έπεσε καφές στο φόρεμά σου ή αν πετάει κάποιο τσουλουφάκι, όλα είναι δευτερευούσης σημασίας. Αυτό που μετράει περισσότερο σε μια παρουσίαση είναι το περιεχόμενο κι αυτό να το θυμάσαι. Μίλα δυνατά και καθαρά, εστίασε στα σημαντικά, άσε την πολυλογία και όλα θα πάνε καλά!
.