Το να έχεις υψηλή αυτοπεποίθηση είναι σίγουρα κάτι το θετικό, το να πετάς όμως στα σύννεφα μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την επαγγελματική σου πορεία.
Αυτό που συμβαίνει είναι πως υπάρχει μια πολύ λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και στην αλαζονεία του παντογνώστη.
Γιατί η τακτική του "ξερόλα" καταστρέφει την καριέρα;
Το να είσαι «ξερόλας» στην προσωπική σου ζωή είναι μεν ενοχλητικό αλλά ακίνδυνο αν οι φίλοι και αγαπημένοι σε έχουν αποδεχτεί ως έχει. Αν όμως εφαρμόζεις αυτή την τακτική στον επαγγελματικό τομέα είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην άσχημη εντύπωση που μπορεί να σχηματίσουν οι συνάδελφοι για εσένα αλλά σε πιο ουσιαστικά ζητήματα.
Η έρευνα έχει δείξει πως η υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και η πρακτική του "ξερόλα" μπορεί εύκολα να οδηγήσει στη λήψη μεγάλων ρίσκων, ακολουθούμενων από αποτυχία. Για παράδειγμα, επιχειρηματίες με υπερβολική αυτοπεποίθηση θα δράσουν απερίσκεπτα παίρνοντας μεγάλα ρίσκα, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ευδοκιμούν. Δε θα σκεφτούν τις επιτπωσεις, θα κάνουν μεγάλα ανοίγματα κι εν τέλει μπορεί να φτάσουν στο χείλος του γκρεμού.
Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερη διάσταση όταν μιλάμε για επαγγέλματα όπως του γιατρού που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές. Μια λάθος εκτίμηση σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να αποβεί μοιραία. Αλλά και σε επαγγέλματα μικρότερης ευθύνης, μια παρορμητική κίνηση, είναι αρκετή για να γίνει το λάθος!
Πως μπορείς να προλάβεις το κακό;
Εάν έχεις την τάση να ενεργείς σαν «ξερόλας» τότε μάλλον θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου πριν να είναι αργά. Η πιο σίγουρη και αλάνθαστη πρακτική είναι η εξέταση όλων των παραμέτρων αλλά και των πιθανών εκβάσεων.
Σκέψου τις επιπτώσεις του λάθους, ζύγισε τα οφέλη και το πιθανό ρίσκο και λάβε αποφάσεις λογικές. Εξετάζοντας το αντίθετο από αυτό που αναμένεις ή θεωρείς πως θα συμβεί δημιουργεί αμφιβολίες, οπότε και μικρότερο ρίσκο!
Από τη Δήμητρα Γκούντρα