Η επόμενη μεγάλη τάση στην περιποίηση της επιδερμίδας δεν είναι τόσο φουτουριστικό όσο θα περίμενε κανείς. Προερχόμενα από τη γη – βράχους, χώμα και νερό – τα ορυκτά είναι τα νέα hot συστατικά, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι η τάση θα εκραγεί το επόμενο έτος. «Μετά την πανδημία, έχουμε δει μια εισροή προληπτικών μέτρων για την υγεία και εστίαση 360 μοιρών στην υγεία», λέει η κοσμητική επιστήμονας Nausheen Qureshi. «Ακριβώς όπως οι άνθρωποι λαμβάνουν πολυβιταμίνες και άλλα συμπληρώματα για την εσωτερική τους υγεία κάθε μέρα, τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν γιατί ένα πλήρες προφίλ μετάλλων και βιταμινών που χορηγούνται τοπικά στο δέρμα είναι επίσης σημαντικό».
Αυτό το φαινόμενο δεν είναι στην πραγματικότητα καινούργιο: οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φόρμουλες πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία στη ρουτίνα εδώ και χιλιετίες, είτε με μαγνήσιο και αλάτι για ανακούφιση από το στρες είτε, πιο πρόσφατα, μάσκες χρυσού που διορθώνουν την υφή του δέρματος. Όμως, χάρη στην καινοτομία στον τομέα της περιποίησης της επιδερμίδας, αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται σε πολύ καλύτερη χρήση, οδηγώντας σε εξαιρετικά αποτελέσματα.
Πώς λειτουργούν στο δέρμα; Με απλά λόγια, ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, κάτι που με τη σειρά του βελτιώνει την υγεία τους – και η καλή κυτταρική υγεία ισοδυναμεί με καλύτερο, πιο ισορροπημένο και όμορφο δέρμα. «Τα κύτταρα του δέρματος επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας μέταλλα», εξηγεί η Qureshi. «Μια ανισορροπία ή μείωση οποιουδήποτε συγκεκριμένου ορυκτού θα σήμαινε ακατάλληλη επικοινωνία των κυττάρων, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο». Η τοπική εφαρμογή ορυκτών έχει επίσης ως αποτέλεσμα βελτιωμένη απορρόφηση και επακόλουθη δράση στα κύτταρα του δέρματος.
Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να καταλάβεις εάν ένα νέο προϊόν ομορφιάς είναι όντως αποτελεσματικό
Ένα βασικό συστατικό που η Qureshi λέει ότι είναι γεμάτο μέταλλα (και βιταμίνες) είναι τα φύκια, επειδή «ήταν ένα από τα πρώτα έμβια όντα που υπήρχαν» και έχει ιδιότητες που είναι γνωστό ότι ωφελούν άτομα με δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση, ακμή και έκζεμα. Περιέχοντας υψηλά επίπεδα μετάλλων, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, ιώδιο, ασβέστιο και κάλιο, υπάρχει επίσης μια ποικιλία από φύκια διαθέσιμα στο περιβάλλον, καθώς και «αυξημένο ενδιαφέρον για τη χρήση τους λόγω της τάσης για φυσική ομορφιά, καθώς και αξιοποίηση φυσικών πρώτων υλών», λέει η δερματολόγος Anjali Mahto. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ενυδατικών του πλεονεκτημάτων, και της ικανότητας να ενισχύει την υφή της περιποίησης του δέρματος». Ωστόσο, συμφωνεί με την Qureshi ότι τα οφέλη στο δέρμα θα ποικίλλουν ανάλογα με τη σύνθεση και τη συγκέντρωση των φυκών που χρησιμοποιούνται.
Το κολλοειδές ασήμι είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες - είναι εξαιρετικό για επούλωση, γι' αυτό συχνά βρίσκεται σε συνθέσεις που αντιμετωπίζουν την ακμή, τη ροδόχρου ακμή ή το δέρμα με τάση για έκζεμα. Ο κολλοειδής χρυσός ενεργοποιεί τον κυτταρικό μηχανισμό ανανέωσης του δέρματος, βελτιώνοντας την εμφάνιση των γραμμών, χαλάρωση και απώλεια ελαστικότητας. Κάνει το δέρμα πιο σφριγηλό, ενώ επιβραδύνει την εξάντληση του κολλαγόνου, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία του δερματικού φραγμού και γενικά προάγει το λαμπερό δέρμα. Είναι επίσης εξαιρετικό στο να αποκρούει τους ερεθιστικούς παράγοντες και τα αλλεργιογόνα, επομένως είναι το συστατικό που πρέπει να δοκιμάσεις εάν το δέρμα σου είναι αντιδραστικό.
Άλλα εξαιρετικά μέταλλα που πρέπει να ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου περιλαμβάνουν το κολλοειδές ασήμι και χρυσό, τον ψευδάργυρο, τον χαλκό και το διαμάντι. Τα πεπτίδια χαλκού είναι επίσης εξαιρετικά, καθώς απορροφώνται βαθιά στο δέρμα, κάτω από την επιδερμίδα, ενεργοποιώντας το δέρμα να παράγει κολλαγόνο και ελαστίνη.