Συμπληρώματα κολλαγόνου: Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν ξεκινήσεις τη χρήση τους

12.05.2022
Συμπληρώματα κολλαγόνου: Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν ξεκινήσεις τη χρήση τους
Πολλοί άνθρωποι πλέκουν το εγκώμιο του κολλαγόνου, λέγοντας ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των οστών τους. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα πριν προσθέσεις το συμπλήρωμα κολλαγόνου στην καθημερινή σου ρουτίνα, να εξετάσεις τις πιθανές παρενέργειες του. Αυτά είναι τα 5 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν δοκιμάσεις συμπλήρωμα κολλαγόνου.

Το κολλαγόνο μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πρησμένη

Εάν αισθάνεσαι άβολα μετά τη λήψη ενός συμπληρώματος κολλαγόνου, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ήπιο φούσκωμα ή βάρος στο στομάχι τους», λέει στο Bustle η Dr Stacy Chimento, πιστοποιημένη διατροφολόγος. Καθώς τα οξέα του στομάχου του σώματός σoυ διασπούν το κολλαγόνο, μπορεί να αισθανθείς λίγα αέρια, ναυτία ή αίσθημα βάρους στην κοιλιά σου. Αυτό θα πρέπει να περάσει σχετικά γρήγορα, καθώς είναι μέρος της πεπτικής διαδικασίας.

Μια συνταγή για smoothie κολλαγόνου που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του σώματος σου

Εάν είσαι αλλεργική στα θαλασσινά ή στα αυγά, θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση

Εάν έχεις τροφική αλλεργία, τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να μην είναι κατάλληλα για εσένα. «Μερικά παρασκευάζονται από θαλασσινά ή αυγά, οπότε αν ο ασθενής έχει αλλεργία στα οστρακοειδή ή στα αυγά, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει», λέει η Chimento. Εάν βγάλεις εξανθήματα ή έχεις οποιεσδήποτε ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη λήψη κολλαγόνου, πάρε ένα αντιισταμινικό και συμβουλεύσου έναν αλλεργιολόγο. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως δυσκολία στην αναπνοή, σημαίνουν ότι πρέπει να πας το συντομότερο δυνατό στο νοσοκομείο.

Άλλα άγνωστα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα

Πριν πάρεις συμπληρώματα κολλαγόνου, είναι επίσης σημαντικό να ερευνήσεις τη μάρκα που αγοράζεις και να βεβαιωθείς ότι παίρνεις κάτι ποιοτικό. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου ταξινομούνται ως συμπληρώματα διατροφής, επομένως δεν ελέγχονται από τον ΕΟΦ και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι περιλαμβάνουν συστατικά που δεν θέλεις. Πάντα να μιλάς με το γιατρό σου πριν πάρεις ένα συμπλήρωμα καθώς μπορεί να σου προτείνει αξιόπιστες μάρκες.

Το πιο βασικό συστατικό για την αύξηση παραγωγής κολλαγόνων και ελαστίνης του δέρματος

Θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκοιλιότητα

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν τη δυνατότητα να σε μπλοκάρουν. «Πολλή πρωτεΐνη χωρίς αρκετές φυτικές ίνες και υγρά μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα», λέει η διατροφολόγος Culina Health.

Θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα

«Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν λάβουν συμπληρώματα κολλαγόνου για να αποκλείσουν τυχόν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή συμπληρώματα που ήδη βρίσκονται στο καθημερινό τους σχήμα», προειδοποιεί η Chimento.

Η συνομιλία με το γιατρό σου είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν αντιμετωπίζεις πεπτικά προβλήματα καθώς η χρήση συμπληρωμάτων κολλαγόνου, μπορεί να εμποδίσει την πλήρη απορρόφηση στο στομάχι σου των ενεργών συστατικών της φαρμακευτικής θεραπείας σου.