Πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα ομορφιάς μου από τον κορονοϊό;

23.03.2020
Πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα ομορφιάς μου από τον κορονοϊό;
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι γυναίκες χρησιμοποιούν περίπου 16 προϊόντα περιποίησης την ημέρα. Εύλογα αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ρουτίνα ομορφιάς μας από τον ιό που μας "πολιορκεί" τις τελευταίες εβδομάδες. Για να μάθουμε περισσότερα, το Health απευθύνθηκε σε μια σειρά εμπειρογνωμόνων για να κατανοήσουμε καλύτερα τον πιθανό κίνδυνο και ορισμένες από τις απαντήσεις τους ήταν έκπληξη. «Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί το COVID-19) επηρεάζει τα προϊόντα ομορφιάς», δήλωσε η ιολόγος Dr. Angela Rasmussen, από το Πανεπιστήμιο Columbia. «Οι ιοί χρειάζονται ένα κύτταρο ξενιστή για να αναπαραχθούν, συνεπώς δεν διαρκούν συνήθως έξω από έναν ξενιστή για εβδομάδες, σε αντίθεση με τα βακτηρίδια», συνέχισε.

Μπορεί ο κορονοϊός να επιβιώσει σε προϊόντα ομορφιάς;

Ενώ δεν είναι σαφές πόσο χρονικό διάστημα ο κορονοϊός παραμένει ενεργός εκτός του σώματος, οι μελέτες έχουν αναφερθεί σε δραστηριότητα από δύο ώρες έως εννέα ημέρες, ανάλογα με την επιφάνεια. Όλοι οι εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε το Health, συνιστούν να χειριστείς πολύ προσεκτικά τα θέματα της καθημερινής ρουτίνας ομορφιάς σου, καθώς η ακριβής μακροζωία του SARS-CoV-2 δεν έχει δοκιμαστεί σε προϊόντα ομορφιάς.

Η Dr. Shuting Hu, μια αισθητική επιστήμονας και ιδρύτρια των προϊόντων φροντίδας δέρματος Acaderma, συνιστά τη δημιουργία δύο ξεχωριστών περιοχών στο σπίτι σου: μια ζώνη μόλυνσης και μια καθαρή ζώνη. Όταν επιστρέφεις στο σπίτι, «άφησε στη ζώνη μόλυνσης όλα τα μολυσμένα αντικείμενα (εξωτερικά ρούχα, παπούτσια, τσάντες κλπ.). Αφού πλύνεις τα χέρια σου, απολύμανε όλα τα αντικείμενα που εισάγεις στην καθαρή ζώνη».

Διάβασε και αυτό: Μια βόλτα στον κόσμο σε εποχή καραντίνας - Ένα βίντεο που συγκλονίζει

Όσον αφορά τα προϊόντα απολύμανσης που έχεις ήδη στο σπίτι, οι συστάσεις καθαρισμού ισχύουν για την εξωτερική συσκευασία, αλλά αφού το προϊόν στο εσωτερικό είναι ενδεχομένως μολυσμένο, Dr. Hu διαβεβαιώνει ότι κάθε προϊόν που κινδυνεύει μπορεί να γίνει και πάλι ασφαλές εάν παραμείνει ανέγγιχτο για αρκετές ημέρες. Ο ιός δεν θα παραμείνει βιώσιμος σε όλα τα συστατικά. Τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθιστούν τον ιό ανενεργό. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι κρέμες είναι γενικά διαμορφωμένες με λιγότερο αλκοόλ, θα μπορούσαν, θεωρητικά, να είναι πιο επιρρεπείς σε μόλυνση.

Μην αμελείς να απολυμάνεις τα εργαλεία ομορφιάς σου

«Καθάρισε τακτικά βούρτσες μακιγιάζ και σφουγγάρια καθώς και τα απλικατέρ μετά από κάθε χρήση», συστήνει ο δερματολόγος Δρ. Joshua Zeichner. Επίσης, η απολύμανση της τσάντας μακιγιάζ σου και οποιωνδήποτε προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν εκτός του σπιτιού σου, όπως το λιπ γκλος και η μάσκαρα, είναι μια καλή ιδέα.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι πρακτικές υγιεινής κοινής λογικής είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αποφυγή της ασθένειας και αυτό ισχύει και με τα προϊόντα μακιγιάζ σου.

Έτσι πλένεις τα χέρια σου για 20 δευτερόλεπτα, σταματήσεις να αγγίζεις το πρόσωπό σου, απολυμαίνεις όλες τις επιφάνειες επιμελώς και συχνά, μπορείς να απολαμβάνεις άφοβα τα προϊόντα ομορφιάς σου.

Δες και αυτό: Τα καλύτερα tips για πραγματικά καθαρά πινέλα μακιγιάζ