Τα φριζαρισμένα μαλλιά είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης μιας κομψής εμφάνισης. Τα ίσια μαλλιά δείχνουν απεριποίητα και χωρίς λάμψη, με τρίχες να «ίπτανται» αρνούμενες κατηγορηματικά να σταθούν στη θέση τους, ενώ τα σγουρά φαίνονται σαν θάμνος, άγρια, θαμπά και χωρίς τις υπέροχες μπούκλες τους. Το κομμωτήριο φαντάζει ως η μόνη μας επιλογή, είναι όμως;
Κατ’ αρχάς πρέπει να αποδεχθείς -όποια και αν είναι η κατάσταση των μαλλιών σου- ότι είναι όμορφα με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Ναι, χρειάζεται να τα φροντίζεις και πράγματι δεν θα είναι πάντα στα καλύτερά τους, αυτός όμως δεν είναι λόγος για να τα μισείς.
Αγαπώντας τα και αποδεχόμενες ότι είναι αυτά που είναι, θα υιοθετήσεις μια πιο θετική στάση, θα τα περιποιηθείς περισσότερο, θα φαίνονται καλύτερα και τελικά θα αποκτήσεις και οι ίδιες περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Αιτίες που... μας σηκώνεται η τρίχα: Κάποιες έχουμε εκ φύσεως φριζαρισμένα μαλλιά, οι περισσότερες όμως τα αποκτούμε μεγαλώνοντας και αιτία είναι οι τεχνικές εργασίες (βάψιμο, ισιωτική, κ.ά.), το συχνό στάιλινγκ (τα μαλλιά μισούν τη θερμότητα), τα λανθασμένα προϊόντα περιποίησης, οι άσπρες τρίχες (είναι ατίθασες, άγριες και δύσκολα «υποτάσσονται»), η φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή και φυσικά οι καιρικές συνθήκες (είναι γνωστό πόσο αντιπαθούν τα μαλλιά την υγρασία).
Φροντίδα και ενυδάτωση: Ποιο είναι το μυστικό για λεία μαλλιά; «Η ενυδάτωση, φυσικά», μας αποκαλύπτει ο hairstylist των σταρ, Andre Walker. «Πάντα να χρησιμοποιείτε κοντίσιονερ μετά το λούσιμο και να εφαρμόζετε μάσκα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η αποκατάσταση της υγρασίας των μαλλιών είναι το πιο σημαντικό». Συχνά όμως τα μαλλιά μας φριζάρουν παρόλη την ενυδάτωση, γιατί; «Υγιή μαλλιά είναι τα καθαρά και ενυδατωμένα μαλλιά», λέει ο Walker. «Γι’ αυτό τα προϊόντα στάιλινγκ) πρέπει να απομακρύνονται σχολαστικά, ιδανικά με τη χρήση εξειδικευμένων σαμπουάν».
Προσοχή στο κομμωτήριο: Η μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τα μαλλιά είναι φυσικά οι τεχνικές διεργασίες και το στάιλινγκ. «Δεν θα πρέπει ποτέ να συνδυάζετε δύο τεχνικές εργασίες στο ίδιο ραντεβού, π.χ. περμανάντ και βαφή», επιμένει ο Walker. «Επίσης, η θερμότητα του στάιλινγκ είναι πολύ επιβαρυντική. Η πρέσα ισιώματος, το σίδερο, το πιστολάκι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνότερα από μία το πολύ δύο φορές την εβδομάδα».
Στο ενδιάμεσο μπορείς να συντηρείς το χτένισμά σου με ρόλεϊ, να κάνεις σινιόν, πλεξίδα (είναι πολύ στη μόδα, ειδικά το ψαροκόκαλο) ή μια απλή αλογοουρά -εάν δώσεις όγκο στην κορυφή δείχνει πολύ κομψή. «Βαφή και περμανάντ ή ισιωτική θα πρέπει να γίνονται όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Συνιστώ όχι συχνότερα από 6-8 εβδομάδες».
Όχι συχνό λούσιμο: Τα μαλλιά όμως φριζάρουν και από την υπερβολική καθαριότητα! «Αποφύγετε το συχνό λούσιμο, γιατί στερεί από τα μαλλιά τη φυσική τους λιπαρότητα, η οποία είναι σημαντική, ειδικά αν κάνετε τεχνικές εργασίες. Το απαλό βούρτσισμα με βούρτσα από φυσική τρίχα λιπαίνει τα άγρια μαλλιά, καθώς μοιράζει σε όλη την επιφάνεια της τρίχας το φυσικό λίπος από τις ρίζες, απομακρύνει τις νεκρές τρίχες, τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα, τους ρύπους και τα προϊόντα στάιλινγκ».
Πρώτες βοήθειες φριζαρισμένων μαλλιών
Έχεις ατίθασα μαλλιά; «Υπόταξέ» τα με μέθοδο! Χρειάζεσαι:
- Ένα καλό σαμπουάν, κοντίσιονερ και μάσκα ειδικά για ατίθασα, φριζαρισμένα μαλλιά.
- 1-2 προϊόντα στάιλινγκ.
- Ενυδατικά προϊόντα που δεν ξεβγάζονται σε μορφή κρέμας Ή και ελαίου.
- Βούρτσα από φυσική τρίχα και μια χτένα με αραιά δόντια για ήπιο ξέμπλεγμα των μαλλιών όταν απλώνεις τη μάσκα ή το κοντίσιονερ.
- Πιστολάκι για ίσιωμα ή σίδερο για μπούκλες. Απόφυγε όσο γίνεται τις πρέσες ισιώματος.
Από τη Λετίτσια Μουστάκη