Πριν από λίγους μήνες το Εφετείο Πειραιώς δικαίωσε, όπως άλλωστε και οι πρωτόδικες αποφάσεις, την Κλέλια Χατζηιωάννου, υποχρεώνοντας τον πρώην σύζυγό της Γιάννη Φράγκο να επιστρέψει τα 49 εκατομμύρια δολάρια που πήρε ως δάνειο από τον πεθερό του πριν από αρκετά χρόνια με όλους τους νόμιμους τόκους και τα δικαστικά έξοδα. Ο Άρειος Πάγος πριν από λίγες ημέρες επικύρωσε την απόφαση αυτή και υποχρεώνει τον κ. Φράγκο να επιστρέψει στην Κλέλια το μυθικό ποσό των 130.000.000 δολ. Είναι μια απόφαση άμεσα εκτελεστή, που σε περίπτωση μη καταβολής του ποσού θα ακολουθήσει κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων. Τι θα κάνει, όμως, αυτά τα χρήματα η Κλέλια; Αυτό είναι ένα ερώτημα που συζητιέται σε πολλά σαλόνια των βορείων και των νοτίων προαστίων, όπου το ποσό αυτό δεν φαντάζει τόσο μεγάλο. «Θα πάνε σε καλή μεριά. Θα πιάσουν τόπο», αυτό μου είπε η Κλέλια όταν τη ρώτησα με το θάρρος της μακροχρόνιας γνωριμίας μας, γιατί ήταν φυσικό να επικοινωνώ συχνά μαζί της, καθώς έχω παρακολουθήσει από κοντά όλα τα γεγονότα της δικής της ζωής, αλλά και της οικογένειάς της ευτυχισμένα και μη. Επικοινωνούσα συχνά με την Κλέλια, ακόμα και αυτούς τους μήνες που εκείνη μετά το θάνατο του αγαπημένου της πατέρα βρίσκεται σε μια περίοδο περισυλλογής και προγραμματισμού, μέσα σε μια ατμόσφαιρα διακριτικής σιωπής και σοφών επιλογών.
Σέβομαι λοιπόν την επιθυμία της να μην κάνει δηλώσεις, ούτε να δίνει συνεντεύξεις σε όσους την πολιορκούν, ειδικά για θέματα που απαιτούν προσεκτική αντιμετώπιση.
Γι αυτό, αφού μιλήσαμε, όπως κάθε φορά, για διάφορα θέματα δικά μας και ξένα, της έδωσα τα συγχαρητήριά μου, γιατί ο Άρειος Πάγος τη δικαίωσε τελεσίδικα και πανηγυρικά.
Πώς αισθάνεσαι, Κλέλια, με αυτή τη δικαίωση;
«Είμαι πολύ ικανοποιημένη, αλλά...».
Γιατί «αλλά»;
«Εννοώ ότι δικαιώθηκα τελεσίδικα, η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, αλλά ακόμα τα χρήματα δεν έχουν επιστραφεί... Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη και περιμένω σιωπηλά».
Κλέλια, όπου και να πάω, επειδή γνωρίζουν πόσο φίλος είμαι με την οικογένειά σου, πολλοί με ρωτάνε, και δεν σου κρύβω και με κάποιο φθόνο, «τι θα τα κάνει η Κλέλια όλα αυτά τα 130.000.000 δολάρια;». Ξέρω ότι όλα όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει ο... φθόνος, αλλά μήπως είναι τώρα ο χρόνος να μου απαντήσεις τι θα τα κάνεις;
Η Κλέλια με κοίταξε με ένα χαμόγελο καθησυχαστικό, ακούμπησε ήρεμα το χέρι της επάνω στο δικό μου και μου είπε με μια ηρεμία, που έμοιαζε και με υπόσχεση:
«Πες σε όσους σε ρωτάνε ότι τα χρήματα αυτά, όταν φτάσουν στα χέρια μου, θα πιάσουν τόπο. Θα πάνε σε καλή μεριά. Και μη νομίσεις ότι αυτό που σου λέω είναι δήλωση».
Το ξέρω, δεν είναι δήλωση, είναι χρησμός. Εγώ όμως, επειδή γνωρίζω κι εσένα και την οικογένειά σου, μπορώ να ερμηνεύω τους χρησμούς. Κι επειδή είναι γνωστό ότι η οικογένεια Χατζηιωάννου αξιοποιεί τα χρήματά της, όχι μόνο για προσωπικό όφελος, είμαι βέβαιος πως τα 130.000.000 δολάρια θα κάνουν πιο όμορφη τη ζωή πολλών ανθρώπων γύρω μας, που γνωρίζουν την ευαισθησία σου και τη γενναιοδωρία σου.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όταν έγινε ο μυθικός, πραγματικά πριγκιπικός, γάμος της Κλέλιας με τον Γιάννη Φράγκο ήταν πολύ μικρό κορίτσι με πολλά πλούτη και πολλά όνειρα. Και όλοι γύρω της την έκαναν να πιστέψει ότι ο γάμος της θα ήταν ιδανικός. Αποδείχθηκε, όμως... δανεικός. Γιατί δεν πέρασαν δύο χρόνια και τα σύννεφα της σχέσης έφεραν καταιγίδα. Το διαζύγιο ήταν μοιραίο. Κι ενώ ο χωρισμός θα μπορούσε να γίνει με ειρηνικό τρόπο, τελικά πήρε τη μορφή άγριου πολέμου, εξαιτίας ενός δανείου 49.000.000 δολ., που ο πατέρας της Κλέλιας, ο αείμνηστος Λουκάς Χατζηιωάννου, είχε δώσει στο γαμπρό του Γιάννη Φράγκο για την ανάπτυξη των εργασιών του. Ήταν ένα δάνειο που ποτέ ο Γιάννης Φράγκος δεν εξόφλησε, γιατί υποστήριζε ότι τα χρήματα του δόθηκαν ως δωρεά, ως «προίκα». Και τότε άρχισε ένας σφοδρός δικαστικός αγώνας, που κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια, μια αντιδικία βασανιστική, με πολυδαίδαλες αντιπαραθέσεις που ταλαιπώρησαν άδικα την ευαίσθητη Κλέλια, την πριγκίπισσα των τάνκερ, και γκρέμισαν τόσα της όνειρα. «Διαβάζοντας» τώρα το χρησμό της Κλέλιας, υποθέτω ότι το ποσό αυτό, όταν με το καλό επιστραφεί, θα διατεθεί τόσο για τους σκοπούς του ιδρύματος «Λουκά Χατζηιωάννου» στην Ελλάδα και την Κύπρο όσο και στο υπόλοιπο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο της οικογένειας, με ευεργεσίες και δωρεές σε ερευνητικά κέντρα διεθνούς εμβέλειας, ακαδημαϊκά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς και υποτροφίες σε άπορους φοιτητές. Αυτή ήταν η δράση του αυτοδημιούργητου μεγαλοεφοπλιστή, την οποία τώρα αθόρυβα συνεχίζουν τα παιδιά του.
Κώστας Π. Παναγιωτόπουλος
BAR-BAR